Credit de 30 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor

0
40

caladire
Acest fapt este prevăzut de acordul de creditare pentru proiectul „Moldova-proiectul drumurilor europene”, aprobat miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului. Acordul de creditare urmează a fi semnat la 28 iunie 2007. Valoarea totală a proiectului, ce prevede restabilirea a aproximativ 500 km de drumuri de importanţă naţională din Moldova, ce unesc Estul cu Vestul, Nordul cu Sudul ţării, este estimată la 100 mil. Euro. Proiectul va fi co-finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care este dispusă să aloce 30 mil. Euro şi Banca Mondială, care va aloca 16 mil. dolari SUA, precum şi de alţi donatori.

Potrivit acordului, BEI va aloca creditul în două etape: la prima etapă – 12,5 mil. euro şi 17,5 mil. euro la etapa a doua. La prima etapă se preconizează restabilirea sectoarelor de drumuri cu lungimea de aproximativ 200 km, la cea de-a a doua – aproximativ 300 km. Acordul prevede că 9 mil. euro din creditul în valoare de 30 mil. euro vor fi acordate Moldovei în condiţii concesionale. Se prevede că Banca Europeană pentru Investiţii va aloca aceste mijloace în 15 tranşe. Precum a comunicat anterior agenţia „InfoMarket”, Banca Mondială a adoptat decizia de a aloca 16 mil. dolari SUA pentru realizarea proiectului de restabilire a drumurilor din Moldova.

Creditul va fi alocat pe un termen de 40 de ani, cu o vacanţă de 10 ani. De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare intenţionează să aloce Moldovei un credit de 30 mil. euro pentru finanţarea proiectul de reabilitare a drumurilor. Decizia privind alocare acestui împrumut va fi adoptată la 26 iunie curent. Decizia privind alocarea creditului va fi adoptată la şedinţa consiliului creditorilor băncii la 26 iunie 2007. Acest credit se preconizează a fi alocat în două tranşe. Potrivit estimărilor specialiştilor, 67% din drumurile Moldovei de importanţă naţională şi 75% din drumurile de importanţă locală se află într-o stare deplorabilă, deoarece timp de 15 ani au fost alocate resurse minime pentru reparaţia lor. Lungimea totală a drumurilor constituie 16,8 mii km, dintre care 3,6 mii km – de importanţă naţională. Reabilitarea drumurilor în cadrul proiectul va fi efectuată de către Administraţia de stat a drumurilor Moldovei sub supravegherea Ministerului Transportului şi Gospodăriei Drumurilor. Proiectul urmează a fi realizat începând cu a doua jumătate a anului 2007 până la finele anului 2011. În această perioadă se prevede reabilitarea a aproximativ 500 km de drumuri de importanţă naţională, pentru care vor fi valorificate 90% din mijloacele creditului. Celelalte resurse creditare sunt destinate pregătirii specialiştilor Administraţiei de Stat a drumurilor din Moldova pentru gestiunea eficientă a reţelelor de drumuri prin asigurarea şi reabilitarea drumurilor, realizarea programelor investiţionale.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=1473

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ