Creşterea economică s-a situat la 7,3%, în primul trimestru, potrivit statisticii oficiale

0
42

Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a constituit, în ianuarie-martie 2007, în preţuri comparabile, 9 miliarde 694 milioane de lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, luni, Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Statistica oficială arată o relansare a avansului economic, după ce în 2006, majorarea PIB-ului s-a redus la 4%.

Ritmul de creştere anunţat de BNS este mai mare chiar decât avansul din primul trimestru 2006 (înaintea impunerii embargoului la exportul de vinuri în Rusia), când economia crescuse cu 6,2%.

Potrivit BNS, volumul producţiei s-a ridicat, în primele trei luni ale anului curent, la 22,1 mlrd lei, consumul interimar a fost de 13,4 mlrd lei, valoarea adăugată brută a constituit 8,7 mlrd lei, iar impozitele nete pe produs şi import au atins 1,9 mlrd lei.

Analişti ai centrului Expert-Grup au contestat anterior datele privind evoluţia PIB anunţate de statistica oficială. Sursa citată afirma că din cauza metodologiei utilizate la calcularea PIB creşterea este „umflată aritmetic” şi ea vine în contradicţie cu reducerea producţiei industriale, stagnarea în agricultură, scăderea producţiei de vin, etc.

Începând cu anul 2001, economia moldovenească a intrat pe un trend ascendent. Însă, anul trecut, creşterea economică s-a redus la 4 la sută (de la 7,5% în 2005), în special, ca urmare a dublării tarifului de import la gazele naturale din Federaţia Rusă, dar şi din cauza embargoului impus de Moscova la exporturile de vin şi produse agro-alimentare din R.Moldova.

Guvernul proiectează pentru anul curent o creştere a PIB de 5%, aceasta fiind cel mai modest avans prognozat în CSI.

Produsul Intern Brut este un indicator macroeconomic care exprimă valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor produse în interiorul unei ţări de către agenţii economici în decursul unui an.

http://www.basa.md/?c=news&id=316463#316463

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ