Creştin-democraţii ca câini de pază ai clanului comunist

0
62

Partidul Popular Creştin Democrat s-a transformat definitiv într-o formaţiune complimentară, de linia a doua, cu funcţii de asistare a Partidului Comuniştilor în lupta împotriva opoziţiei. Iar presa creştin-democrată, „Flux”-ul şi, mai nou, Euro TV Chişinău, sunt transformate în câini de pază ai clanului comunist, care latră, dar şi îi muşcă pe toţi posibilii concurenţi ai PCRM.

Liderii PPCD nu au lansat în ultima vreme nicio idee nouă, niciun plan, niciun gând independent de PCRM. Complicitatea cu PCRM îi marchează într-atât, încât nu mai au altă preocupare decât să demonstreze că RM înaintează cu „paşi viforoşi” spre Europa, şi că cele 10 porunci înaintate lui Voronin pe data de 4 aprilie 2005 sunt pe cale de a fi îndeplinite. La aceasta se rezumă toată strategia şi rostul PPCD de acum înainte. Acesta pare să fi fost şi rostul convocării, duminica trecută, a „Congresului aleşilor locali creştin-democraţi”: să li se aducă la cunoştinţă viitorilor candidaţi la posturile de primari şi de consilieri locali „realizările”� parteneriatului, în care PPCD-ului îi revine rolul muştei la arat.

Pus în serviciul PCRM, „Flux”-ul are grijă de imaginea celor care au şanse să smulgă voturi din câmpul electoral al comuniştilor. Joia trecută, de exemplu, „Flux”-ul publică un editorial cu titlul „Braghiş, decesul politic al unui embrion care s-a născut în 2000”. „Presa mafiotizată se opinteşte să recicleze un nou aşa-zis disident moldav, născut, însă, nu din spuma mării precum Afrodita lui Boticelli, ci clonat, ca şi alţii de teapa lui, în eprubetele alchimiştilor cu epoleţi de la Moscova şi Tiraspol. Îl cheamă Dumitru Braghiş”, scrie Igor Burciu în limbajul ce-l caracterizează, făcându-se a uita însă că „embrionul” Braghiş s-a născut dintr-o relaţie extraconjugală a creştin-democraţilor şi comuniştilor, pusă la cale de Petru Lucinschi, după demiterea guvernului Sturza. Să înţelegem că Roşca a aflat abia acum de unde proveneau „eprubetele” cu materialul seminal antiADR?

PCRM, la rândul său, îi face servicii lui Roşca, anihilând pe tăcute concurenţii PPCD. Ministerul Justiţiei refuză să înregistreze Mişcarea „Acţiunea Europeană” în care s-a înscris o bună parte din membrii PPCD care au părăsit partidul după 4 aprilie 2005. Iniţial, MJ îşi motiva refuzul prin faptul că lista membrilor AE ar conţine multe semnături falsificate, ca, mai apoi, să spună că falsificările s-ar fi făcut în documentele congresului de constituire a mişcării. Decizia Curţii de Apel în folosul AE nu pare să fi impresionat Ministerul Justiţiei, care nu se grăbeşte s-o execute până la începutul campaniei pentru alegerile locale.

Din când în când, în relaţiile dintre PPCD şi PCRM se produc scurtcircuite, uneori, în Parlament, reprezentanţii PPCD lansează avertismente la adresa PCRM, dar de fiecare dată intervine cineva din umbră şi creştin-democraţii se retrag spăsiţi la locurile lor şi iau apă în gură. Un exemplu recent este cel cu numirea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie. Liderul fracţiunii PPCD insista, împreună cu reprezentanţii opoziţiei, ca Parlamentul să voteze in corpore candidaturile propuse de Consiliul Superior al Magistraturii. Comuniştii însă erau pregătiţi să voteze doar pentru o singură candidatură, respingându-le pe altele două. „Nu aş vrea ca unii deputaţi, dedându-se patimilor şi înţelegerilor politice la nivel de grup, să spargă echilibrul fragil, dar important, care este apreciat în special de partenerii externi”, a declarat Cubreacov, atrăgându-le atenţia deputaţilor comunişti că de modul în care vor vota ei va depinde în continuare stabilitatea din Parlament. Mai apoi, tot Cubreacov a cerut o pauză, după care Marian Lupu a amânat votarea. Săptămâna trecută, s-a revenit la chestiunea în cauză şi� comuniştii au votat aşa cum intenţionaseră să voteze data trecută, Cubreacov însă a tăcut mâlc.Un reprezentant al PPCD din raionul Ştefan-Vodă afirma, la PRO TV, că numărul membrilor PPCD a crescut în ultima vreme în organizaţia raională pe care o conduce el, ceea ce infirmă spusele că rândurile PPCD s-ar fi rărit după 4 aprilie 2005. Iurie Roşca, la rândul său, a explicat sporul prin faptul că membrii PPCD nu mai riscă să-şi piardă locul de muncă sau să fie chemaţi la procuratură. Fără să vrea el era ironic. Şi avea dreptate.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ