CRITICUL DE FILM MAGDA MIHĂILESCU: Avem la ora actuală cea mai frumoasă tânără generaţie de cineaşti români

0
48

Magda Mihailescu
Publicul de la Chişinău a aplaudat, minute în şir, în picioare, după vizionarea filmului „California Drimin’ (nesfârşit)” semnat de tânărul regizor român Cristian Nemescu, care şi-a pierdut viaţa acum câteva luni într-un accident rutier. Filmul a obţinut Marele premiu la secţiunea „Un certain regard” a Festivalului de film de la Cannes, 2007. Actriţa Maria Dinulescu, care interpretează rolul principal din acest film, a mulţumit publicului pentru felul în care a receptat filmul lui Cristian Nemescu.

Cultura română are un cuvânt de spus în cadrul culturii europene şi universale
Festivalul a debutat luni, cu o conferinţă de presă, la care au participat actorii Maria Dinulescu şi Răzvan Vasilescu, regizorul Hanno Hoefer, criticul de film Magda Mihăilescu, reprezentanţi ai Institutului Cultural Român (ICR) etc. Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a avut parte de o surpriză – a primit în dar afişul filmului, cu autografele echipei care a realizat filmul „California Drimin’”. Filip Teodorescu a mulţumit ICR, care a sprijinit iniţiativa de a organiza la Chişinău, în perioada 25 iunie – 1 iulie, prima ediţie a Festivalul Filmului Românesc Contemporan. Ambasadorul a remarcat simbioza acestui festival cu cele de gen de la Cluj şi Sibiu, desfăşurate recent în România. „Prin premiile pe care le-a cules în ultimii ani la festivaluri internaţionale importante, cultura română a demonstrat că are un cuvânt de spus în cadrul culturii europene şi universale”, a spus Filip Teodorescu.

„Am venit să trăim împreună nişte momente de bucurie”
Criticul de film Magda Mihăilescu a menţionat că anul acesta a reprezentat culmea aprecierii cinematografiei româneşti, după succesele înregistrate anterior de regizorii români Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Munteanu etc., „o generaţie care a scris o altă istorie în cinematografia românească”. „În acest an, premiul „Palme d’Or” a venit ca o încununare a succeselor cinematografiei române înregistrate în ultimii ani. Polonezii, cehii au avut mai demult acest succes. Probabil că noi aparţinem unui neam pe care bucuriile îl ajung mai târziu. Această idee este şi în filmul lui Cristian Nemescu”, a spus criticul. Magda Mihăilescu a spus că în multe din succesele cinematografiei române regăsim tineri din Republica Moldova, referindu-se, în special, la Oleg Mutu. Regizorul Mungiu a lucrat cu Oleg Mutu (director de imagine) la filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.

Producţii semnate de Nae Caranfil, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Hanno Hoefer

Cinefilii au putut vedea, marţi, filmul „Asfalt Tango”, în regia lui Nae Caranfil. Astăzi va avea loc proiecţia filmului „A fost sau n-a fost?” (regia: Corneliu Porumboiu – Premiul Caméra d’Or, Cannes, 2006, Premiul Label Europa Cinéma, Trofeul Transilvania). Joi, la cinematograful „Patria” va rula filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, în regia lui Cătălin Mitulescu, film care a obţinut Premiul „Un certain regard” pentru interpretare feminină la Cannes, în 2006, câştigat de Dorotheea Petre. Un alt film, care a cules numeroase premii la festivaluri internaţionale va putea fi văzut vineri – „Hârtia va fi albastră”, în regia lui Radu Muntean. Sâmbătă, vor fi prezentate două scurtmetraje semnate de regizorul Hanno Hoefer: „Telefon în străinătate” şi „Ajutoare umanitare”, alte două fiind realizate de regizorul Cristian Mungiu. „Zapping” şi „Corul porumbeilor”.

Scurtmetraje realizate de regizori autohtoni
Ultima zi a festivalului este dedicată documentarelor realizate de regizorii basarabeni. Cinefilii pot vedea scurtmetraje semnate de Igor Cobâleanschi („Plictis şi inspiraţie”), Petru Hadârcă („Pan-pa-ra-ram”), Leontina Vatamanu („Satul din oglindă”) şi Violeta Gorgos („Crasna – un loc de pe pământ”).
Fiţi alături de FLUX, pentru a lua pulsul Festivalului Filmului Românesc Contemporan la Chişinău.

autor:Ecaterina DELEU

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21390&cat=Cotidian%20National&rub=Cultura&num=82

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ