Cu o jumătate de gură

0
57

Occidentul dă, în sfârşit, semne de nelinişte şi nemulţumire faţă de Chişinău. Ambasadorul O’Neill, şeful Misiunii OSCE, şi-a exprimat, marţea trecută, îngrijorarea în legătură cu „impedimentele pe care par să le întâmpine astăzi partidele de opoziţie” în procesul de pregătire pentru apropiatele alegeri locale, chemând autorităţile să asigure ca toate forţele politice să poată beneficia „de condiţii egale în campania electorală din acest an”.

Apoi, joi, ambasadorii statelor UE, SUA, Turcia, şeful Misiunii OSCE, reprezentantul Comisiei Europene şi cel al secretarului general al Consiliului Europei s-au arătat şi ei îngrijoraţi „de faptul că abilitatea presei de a reflecta şi comenta în mod liber alegerile devine restricţionată”. Ambasadorii străini au mai observat că „funcţiile instituţiilor de reglementare nu sunt eficiente în garantarea aplicării prevederilor legislative”, iar aşa-zisa reorganizare a posturilor municipale Antena C şi Euro TV şi lipsirea de licenţă a postului 103.5 FM din Bălţi „limitează în mod clar spaţiul fluxului liber de informaţie” şi „va avea un impact negativ asupra libertăţii campaniei electorale”. Guvernanţilor din RM li s-a atras atenţia şi asupra faptului că „Teleradio Moldova a realizat un progres nesemnificativ în a deveni un difuzor public cu adevărat independent”.

Mai înainte, doar reprezentanţii SUA şi ai OSCE au luat atitudine faţă de abuzurile puterii comunist-creştine în procesul privatizării posturilor municipale Antena C şi Euro TV Chişinău. Europa păstra o tăcere neînţeleasă, fapt care i-a încurajat pe Voronin şi Roşca să comploteze în voie şi să împartă între ei, ca doi bandiţi politici, posturile respective. Vocea societăţii civile nu părea să se audă în unele cabinete de la Bruxelles, dându-i-se crezare doar liderului PPCD, care minţea cu neruşinare că Antena C şi Euro TV ar fi fost posturi proruseşti. UE n-a reacţionat nici atunci când preşedintele Voronin a recunoscut în mod cinic că are de gând să pună mâna pe posturile municipale şi să le transforme în „bomboane” pe care să le sugă PCRM-ul şi PPCD-ul.

În mod cert şi paradoxal, opoziţia o duce mult mai rău de când PCRM a obţinut „patenta” de partid proeuropean, subsemnată şi de Roşca. Partidele de opoziţie intră în campania electorală într-o situaţie mult mai dezavantajoasă decât în 2003 şi 2005, când regimul de la Chişinău era privit cu ochi deschişi la Washington, Strasbourg şi Bruxelles. Complicitatea între Roşca şi Voronin, care numai democraţi nu sunt, deformează optica occidentalilor, făcându-i să creadă că Voronin dă dovadă de înclinaţii reformiste atunci când îi transmite nişte fărâmituri de putere lui Roşca. O alianţă dintre doi indivizi cu apucături totalitariste nu poate să nască decât un totalitarism… bicefal, cu un cap mai mare şi altul mai mic, micuţ chiar, cu funcţii auxiliare, care mai au şi tupeul să se laude reciproc. „Restrângerea fluxului liber de informaţie” e doar vârful aisbergului ce torpilează bărcile opoziţiei. Administraţiile locale, procuratura, poliţia, securitatea şi puterea judecătorească stau, ca şi mai înainte, la dispoziţia lui Voronin pentru a lovi şi a intimida, pentru a împiedica întărirea altor partide, decât PCRM şi PPCD. Însuşi Roşca declara recent la PRO TV că membrii PPCD nu se mai tem că vor fi chemaţi la poliţie sau procuratură. Norocul lui. Dar e şi un merit?

E bine că Europa începe în sfârşit să observe câte ceva în realităţile de la Chişinău. Dar intervenţia e făcută cu o jumătate de gură. Mai e până la a recunoaşte sincer că „reformele” lui Voronin şi Roşca nu au nimic cu democraţia, că sunt o caricatură, o farsă, că ambii luptă pentru o supravieţuire politică în care mijloacele nu contează.

autor: Nicolae Negru

sursa:http://www.jurnal.md/article/2849/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ