Cucuruzac Jan

0
103

Jan Cucuruzac s-a născut la data de 9 februarie 1949, în satul Şerbaca (judeţul Bălţi). A făcut studii la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău.

A jucat ca actor pe scena Teatrelor „Vasile Alecsandri” din Bălţi (1976-1980), Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău (1980-1990) şi „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău (din 1990 – până în prezent).
În anul 1990 s-a numărat printre fondatorii Teatrului municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău, unde joacă şi în prezent. Împreună cu trupa teatrului s-a aflat în 1992, între soldaţii care erau pe front, la Tighina, în zilele războiului de pe Nistru: Nu că am luptat, dar aduceam minute de relaxare bravilor ostaşi moldoveni. Chiar şi în momentele celea grele ostaşii nu se lăsau de glume [1].
Printre rolurile teatrale cele mai cunoscute menţionăm următoarele: Judecătorul, Tolstoi, Cezar, Administratorul din Ce e viaţa omului? de Arcadii Arkanov; Tipul II din Unde mergem, domnilor? după I.L.Caragiale şi Vasile Alecsandri; Hercule – Hercule de Friedrich Durrenmatt; Alexandru Lăpuşneanu din Moţoc după Grigore Ureche, B.P.Hasdeu, Costache Negruzzi şi Vasile Alecsandri; Înaltul din Beethoven cânta din pistol de Mircea M.Ionescu; Sălbaticul II din Care-s sălbaticii? de Iulian Filip; Garda financiară din SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu; Ludovic cel Mare din Moliere de Mihail Bulgakov; Judecătorul din Jertfe patriotice de Ion Luca Caragiale şi Vasile Alecsandri; Bezdomnâi din Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov; Ghiţă Pristanda din O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale ş.a.

De asemenea, Jan Cucuruzac a jucat la Teleradiodifuziunea naţională şi în cinematografie. El a fost distins cu titlul onorific de „Maestru în artă”.

Filmografie

Trânta (1977) – Călin Şaptefraţi
Я готов принять вызов (1983)
Nistrul în flăcări (1984)
Deţinutul misterios (1986)
Corbii prada n-o împart (1988)
Durerea (1989)
Văleu, văleu, nu turna! (Telefilm Chişinău, 1991)

Sursa: Wikipedia.org

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ