CULISELE UNEI ADUNĂRI ELECTORALE CU PREOŢII

1
115

Voronin a cerut ca preoţii să susţină PCRM la alegerile din 2009

Preşedintele Voronin şi ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, au participat, la Mănăstirea Condriţa, la o adunare cu toţi protopopii şi secretarii de eparhii din cadrul Mitropoliei Moldovei, care a degenerat într-o adevărată întrunire electorală procomunistă.
Evenimentul a avut loc în dimineaţa zilei de 10 iulie, cu câteva ore înainte ca suita preşedintelui Vladimir Voronin şi a ÎPS Vladimir să viziteze Mănăstirea Căpriana, despre care au anunţat şi posturile publice de televiziune. Surse din cadrul Mitropoliei Moldovei, care au solicitat anonimatul, au menţionat că la adunarea de la Mănăstirea Condriţa au fost prezenţi şi doi episcopi – PS Iustinian, episcop de Tiraspol, cunoscut susţinător al liderului separatist Igor Smirnov, şi PS Marchel, episcop de Bălţi, care, se zice, a fost înscăunat ca ierarh de Bălţi în urma intervenţiilor personale ale preşedintelui Voronin pe lângă Patriarhia Rusă.

Preşedintele a cerut Parlamentului să modifice de urgenţă noua lege a cultelor
Se zice că preşedintele Voronin i-ar fi cerut Mitropolitului Vladimir să organizeze o astfel de întrunire. Motivul invocat pentru discuţii a fost relaţia dintre Stat şi Biserică şi noua lege a cultelor, pe care preşedintele Voronin a refuzat să o promulge şi a remis-o Parlamentului spre modificare. Voronin a promis că o mare parte din cererile preoţilor în privinţa noii legi „vor fi îndeplinite”.
Sursele noastre au precizat că, înainte ca preşedintele Voronin să ajungă la Condriţa, ÎPS Vladimir i-a convocat la ora 10.00 pe cei prezenţi la mănăstire, le-a spus că Voronin urma să vină la ora 11.00, avertizând preoţii că pot adresa întrebări, pe care ar fi bine să i le spună din timp mitropolitului, „ca să nu aibă surprize”. Au urmat mici discuţii cu mitropolitul, unii preoţi îşi formulaseră deja întrebările… A avut loc chiar şi un schimb mai aprins de păreri în problema cimitirelor – să se afle în administrarea primăriilor sau a bisericilor?
La ora 11.00 şi câteva minute, preşedintele Voronin, însoţit de consilierul său Mark
Tkaciuk, de o echipă numeroasă de pază etc., a sosit la Mănăstirea Condriţa. Era şi o echipă de jurnalişti, selectată după criterii „bizare”, în timp ce alţi reprezentanţi ai presei au fost respinşi. Echipei PRO-TV nu i s-a permis să filmeze.

„Între ideologia comunistă şi doctrina creştină sunt foarte multe asemănări. Iisus a fost primul comunist”
Întrunirea a avut loc în biserica de vară a Mănăstirii Condriţa. Preşedintele, citindu-şi discursul pregătit din timp, a vorbit despre legea cultelor, precizând că „statul merge în întâmpinarea bisericii majoritare, care este Mitropolia Moldovei”. Voronin şi-a început însă discursul cu ideea că „deşi unii au spus că epoca de glorie a Bisericii din Moldova a început în 1991, eu sunt nevoit să precizez că ea a început cu 10 ani mai târziu” (în 2001, odată cu venirea la putere a comuniştilor – n.n.). După aceasta Voronin a vorbit despre alegeri – că la alegerile locale din iunie s-a întâmplat „o adevărată tragedie, pentru că observăm nişte schimbări politice majore în ţară, care nu-s nici în beneficiul Statului şi nici al Bisericii”. Mai concret, Voronin a declarat că „singurul partid care a ajutat Biserica a fost cel comunist”, pentru că „nici o altă guvernare nu a făcut nimic pentru Biserică”. „Comuniştii de acum nu-s acei care persecutau Biserica, ci cu totul altfel de comunişti”, a spus Voronin. Ca să fie cât mai înţeles de cei prezenţi, a spus-o: „Nicăieri, în Vechiul sau în Noul Testament nu veţi găsi nimic de rău despre comunişti”. „Între ideologia comunistă şi doctrina creştină sunt foarte multe asemănări şi, după părerea noastră, a comuniştilor, Iisus Hristos a fost primul comunist”. Când a spus acest lucru, în biserică s-a lăsat o linişte de mormânt – mitropolitul a zâmbit, unii preoţi au afişat o mimică vădit neplăcută, dar nimeni nu a îndrăznit să spună vreun cuvânt.

„Ecuaţia matematică – PCRM este egal Mitropolia Moldovei”
După aceea, Voronin a spus că toţi cei care conduc alte partide, numindu-i pe Iurie Roşca (PPCD), Serafim Urechean (AMN) şi Dumitru Braghiş (PDS) – „toţi au fost comunişti şi finanţaţi din afară; ei vor să ne distrugă naţiunea şi Biserica”. Făcând o „ecuaţie matematică”, Voronin a spus că „PCRM este egal Mitropolia Moldovei, iar PPCD, AMN, PL şi toate celelalte, este egal Mitropolia Basarabiei”. „Preoţii, dacă vor să fie în Mitropolia Moldovei, nu au de ales decât comuniştii”, a amintit Voronin preoţilor. Preşedintele a cerut în mod expres susţinerea Bisericii la viitoarele alegeri, din 2009, precizând că dacă preoţii nu pot să predice de la amvon, ca să-i susţină pe comunişti, cel puţin să-l susţină pe el, preşedintele Voronin, „ca persoană care a făcut foarte multe pentru biserică”.

În susţinerea argumentelor sale, Voronin invocă Biserica Romano-Catolică
„Amintiti-vă cum Biserica Romano-Catolică l-a susţinut pe Lech Walesa”, a spus Voronin. Aici a intervenit PS Iustinian, cu mai multe exemple, inclusiv despre un mitropolit din Balcani care a condus o mişcare de rezistenţă în ţara lui. Una din ultimele „idei” expuse de Voronin a fost că „Biserica din Moldova trebuie să fie şi factor de unitate al ţării şi al poporului”, în contextul unei eventuale reunificări a Republicii Moldova, referindu-se la problema transnistreană.

„Dacă vladâca ne dă „zelionîi svet”, noi fără nici o reţinere vom îndemna pe oameni să voteze partidul comunist”
Episcopul Marchel, luând cuvântul, a început cu aduceri aminte despre Bălţi, în timpul foştilor preşedinţi, când se stingea lumina şi „era tare greu”. Dar din 2001, a spus el, situaţia s-a schimbat datorită comuniştilor. „D-le preşedinte, v-am susţinut şi vă vom susţine, dar dacă mitropolitul o să ne dea „zelionîi svet”, noi fără nici o reţinere vom îndemna pe oameni să voteze partidul comunist”. PS Marchel a cerut o oră la televiziune, pe săptămână, ca să vorbească despre problemele bisericii şi acolo va atinge şi „această problemă, ca oamenii să ştie”. Voronin a promis să obţină acest lucru, în cel mai apropiat timp, la NIT. PS Marchel a propus ca o astfel de adunare să aibă loc la Condriţa în fiecare an, la aceeaşi dată.

Voronin a spus că nu poate schimba denumirea partidului
Preoţii au dat şi ei câteva întrebări. Una a fost mai mult retorică. Un protopop a întrebat din ce cauză – dacă relaţiile dintre biserică şi stat sunt chiar foarte bune – preoţii nu sunt salarizaţi. La care Voronin a spus că nu poate. Alţi clerici au intervenit în problema predării religiei în şcoală şi au propus preşedintelui Voronin ca, la nevoie, să schimbe articolul din Constituţie care nu permite legătura dintre Biserică şi Stat. Voronin a răspuns că va putea s-o facă după 2009, dacă va fi reales. Un alt protopop a cerut preşedintelui să schimbe denumirea partidului, la care Voronin a spus că nu poate s-o facă, din două motive. Unu: pentru că în partid sunt cam 30 la sută membri „care se ţin de denumirea de comunist şi, dacă se schimbă denumirea, ei ar face un alt partid, comunist”. Doi: odată cu crearea acestui partid, s-ar „pierde 15-20 la sută din electorat” şi nu îşi permit acum acest lux. Voronin a accentuat că preoţii nu trebuie să-şi pună problema denumirii PCRM.
Iustinian s-a făcut remarcat şi în cadrul discuţiilor despre predarea religiei în şcoală, afirmând că „nu-i actuală”, că „suntem o ţară europeană”, iar studierea religiei să fie o chestiune opţională.
Revenind la problema alegerilor, Voronin a spus că îi pare rău că unii preoţi au participat la alegeri „pe liste la democraţi”, aducând acuzaţii la adresa AMN, care ar fi cumpărat voturile unor consilieri raionali cu 15 mii euro. „Pe cei care s-au vândut, noi îi vom educa, că avem noi metodele noastre”, a spus Voronin. Nu a rămas fără critici nici Dorin Chirtoacă, despre care preşedintele a spus că „nu face şi nu va face nimic”.

„Sunteţi tatăl nostru, cum o să ne spuneţi, aşa o să facem – noi suntem corabia, iar dvs. sunteţi cârmaciul”
Un alt protopop, după ce i-a adus elogii lui Voronin, a cerut ca să introducă religia în şcoală, adăugând: ”Sunteţi tatăl nostru, cum o să ne spuneţi, aşa o să facem – noi suntem corabia, iar dvs sunteti cârmaciul”. La care Voronin i-a răspuns: „ÎPS Vladimir este cârmaciul, pentru că el a slujit la morflot (morskoi flot – n.n.). Gazda întrunirii, pr. Veaceslav Şpac, administrator al Mănăstirii Condriţa, a mulţumit tuturor pentru vizită. Voronin, care a obţinut, din Grecia, o contribuţie financiară pentru repararea unei mănăstiri, a înmânat părintelui Şpac plicul cu contribuţia respectivă.
Mai apoi Voronin a fost invitat la Dubovaia Roşcia, nu departe de Condriţa, unde au continuat elogiile aduse de preoţi la adresa preşedintelui şi a partidului său. Unii, mai zeloşi, menţionând că trebuie să lucreze cu fiecare raion în parte, au cerut indicaţii precise „de sus”, că ei „nu ştiu ce să facă”. Preoţii, ieşind din biserică, au spus, în glumă, că biserica trebuie resfinţită.
Cam asta a fost adunarea din 10 iulie, de la Condriţa, ale cărei ecouri mai răsună încă prin toate colţurile micii Basarabii. Nu de alta, dar 2009 e aproape…
Adriana IEPURE, FLUX
Sursa:www.flux.md

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ