Cultivarea cartofilor seminceri este mai dificilă, dar mai interesantă

2
81

După mai mulţi ani de cultivare a legumelor, Ion Lungu din satul Gradişte, raionul Cimişlia, a început să practice o activitate mai restrânsă. Astfel, în loc să cultive, ca până acum trei ani, roşii, vinete, ardei dulci şi cartofi pentru consum, Ion s-a specializat în cultivarea cartofilor seminceri.

În prezent, el deţine în proprietate şase hectare de pământ arabil. Deoarece cultivarea cartofilor implică asolament, Ion cultivă cartofi seminceri pe suprafeţe de până la două hectare. Pe suprafeţele pe care, într-un an, a cultivat cartofi, următorul an seamănă grâu, lucernă, porumb.
Ideea i-a venit din dorinţa de a face ceva nou, mai migălos. Or, afirmă el, cultivarea cartofilor seminceri este o activitate mai dificilă, dar şi mai interesantă. În plus, în anii buni, aduce şi profit. Anual, Ion Lungu vinde, în medie, câte opt tone de cartofi seminceri. Deocamdată, cultivă doar cartofi extratimpurii „Agata”. Anul acesta, însă, intenţionează să înceapă cultivarea unui nou soi, semitimpuriu.
Singura problemă cu care se confruntă Ion Lungu este insuficienţa tehnicii specializate pentru plantarea şi culesul cartofilor. De aceea, se vede nevoit să angajeze, sezonier, câte 20 de oameni pentru efectuarea lucrărilor agricole, pe care îi remunerează cu câte 50 de lei pe zi. Producţia obţinută o vinde tot locuitorilor din sat şi fermierilor, care cultivă cartofi pentru consum.
Cheltuielile pentru cultivarea unui hectar de cartofi seminceri se ridică până la 50 de mii de lei. În schimb, câştigul de la un hectar poate ajunge până la circa 1.000 de dolari. Există, însă, şi ani când cultivarea cartofilor seminceri nu aduce venit, mai ales din cauza fluctuaţiei preţurilor.
În afară de agricultură, Ion Lungu prestează servicii de alimentare cu apă a locuitorilor satului. A luat, pentru 25 de ani, în arendă apeductul din localitate, pe care l-a renovat din surse proprii. În momentul de faţă, Ion Lungu asigură cu apă potabilă din sistemul centralizat 200 de gospodării, şcoala şi grădiniţa.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19694&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=11

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ