Cum a fost la vernisajul expoziţiei "Românii din vecinătatea imediată-Transnistria"

0
81

Luni 18 ianuarie la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziţiei “Românii din vecinătatea imediată-Transnistria“, organizată de institutul Fraţii Golescu. Expoziţia face parte dintr-o serie dedicată românilor din jurul graniţelor, primele doua expoziţii cuprinzând fotografii din Maramureşul de dincolo de Tisa şi Basarabia. Pozele din cadrul expoziţiei sunt realizate de Vasile Şoimaru, autorul albumului fotografic “Românii din jurul României”. Evenimentul a fost deschis de o serie de discursuri a invitaţilor, care au abordat problematica culturii româneşti,  şi ajutorul care trebuie acordat spiritului românesc în aşa zisa “Republică Moldovenească Nistreană”.

În sală s-au regăsit atât studenţii basarabeni veniţi la studii in Bucureşti,cât şi spectatorii cointeresaţi în soarta problematicii Basarabiei, veniţi să admire priveliştile, cu adevărat uimitoare din Transnistria. Prezenţa invitaţilor speciali precum Eugen Popescu (directorul agenţiei de presă Romanian Global News şi un fervent apărător al românităţii din jurul graniţelor actuale ale României), Cristian Păunescu (director BNR), Vlad Pohilă, Ion Iovcev, a istoricului Mircea Dogaru sau a sociologului Dan Dungaciu a demonstrat interesul pentru o colaborare durabilă între statele româneşti.

Transnistria pare a fi încă o insulă bântuită de fantoma sovietică, strategiile de deznaţionalizare zgârâie până acum realităţile acestui teritoriu. Graniţa dusă între Republica Moldova si Transnistria e la fel de absurdă şi iluzorie ca şi cea între România şi Basarabia, aceste teritorii trecute prin tumultul greu al isotriei mai păstrează încă aprinsă flacăra românismului în suflet.

Expoziţia ne-a acordat puţinele şanse de a ne delecta cu peisajele pitoreşti din regiunea transnistreană, deoarece pătrunderea unui etnic român pe acel teritoriu e aproape imposibilă, fiind perceput de autorităţile separatiste drept nişte duşmani incurabili, de a  comunica cu oameni care simt cu aceeasi ardoare sângele care ne uneşte şi ne menţine credinţa românească în inimi.
Cei care doresc să vadă expoziţia, o pot face până pe 31 ianuarie, la Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.

Foto şi text: Alina Sclifos

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ