Cum se descurcă vinificatorii moldoveni ?

0
81

Vinificatorii din Republica Moldova se arată alarmaţi de situaţia în care a ajuns în ultimul timp una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naţionale. Participanţii la un congres al oenologilor, adică al vinificatorilor, susţin că vinificaţia traversează o criză fără precedent, iar multe întreprinderi sunt pe cale de a falimenta.
Vinificatorii afirmă că această criză a fost provocată, în primul rând, de embargoul la vinurile moldoveneşti, impus, acum un an, de Federaţia Rusă.

Ea s-a agravat însă şi mai mult, potrivit lor, după decizia guvernului de la Chişinău de a interzice exportul de vin în vrac. În urma acestei decizii, producătorii de vin din Republica Moldova au pierdut şi piaţa din Belarus, unde 80 la sută din totalul vinurilor vândute le reprezentau cele moldoveneşti.

Executivul de la Chişinău a interzis, de la începutul anului curent, exportul de vin în vrac pentru a preîntâmpina falsificarea acestuia în afara hotarelor Republicii Moldova.

Cum se descurcă însă vinificatorii în aceste condiţii?

„Se descurcă foarte prost. Fabricile staţionează, dintre muncitori au rămas doar paznicii şi câte doi-trei specialişti la fiecare fabrică, există problema salarizării oamenilor, nimeni nu vede vreo perspectivă şi de aceea nu se aşteaptă la nimic, oamenii concediaţi au familii şi trebuie să le întreţină nu pot să aştepte şi pleacă în străinătate să muncească pentru a-şi întreţine familiile”, spune directorul societăţii pe acţiuni „Noroc”, Valerian Bejan.

Preşedintele societăţii pe acţiuni „Carahasani-Vin”, Sergiu Pănuş, spune că întreprinderea sa, care până anul trecut exporta aproape jumătate din produse în Rusia, încearcă acum să găsească noi pieţe de desfacere.

„Există piaţa Slovaciei unde am efectuat deja primele exporturi, Polonia unde încercăm să ne promovăm produsele, Ţările Baltice. Încercăm să înlocuim piaţa rusă, dar este imposibil, în prezent. E nevoie de foarte mult timp şi e greu de spus dacă vom reuşi”, spune Sergiu Pănuş.

La rândul său, preşedintele Uniunii Oenologilor, Gheorghe Arpentin, recunoaşte că vinurile exportate în Rusia, până în martie 2006, când a fost introdus embargoul, nu întotdeauna au fost de cea mai bună calitate.

De vină însă, spune Gheorghe Arpentin, erau şi consumatorii ruşi care le acceptau fără probleme.

„Calitatea a reflectat piaţa pe care noi eram dominanţi, piaţa rusă. Dacă stai şi te gândeşti, nu vinificatorul este de vină că vinul nu este întotdeauna bun, ci consumatorul că îl consumă”, crede Gheorghe Arpentin.

„El trebuie să penalizeze vinificatorul şi să nu mai accepte asemenea vinuri, dar Rusia nu avea suficienţi bani să investească în calitate şi noi eram mulţumiţi şi ambii tăceam – şi consumatorul, şi producătorul”.

Acum însă, potrivit lui Gheorghe Arpentin, accentul se pune pe calitate, întrucât altfel este imposibil de a pătrunde pe noi pieţe.

Participanţii la congresul oenologilor au adresat autorităţilor un apel în care solicită elaborarea unei strategii realiste de dezvoltare a domeniului vitivinicol, bazată pe reducerea riscurilor politice, economice sau legate de evoluţia climei.

Autorităţile statului nu au răspuns deocamdată acestui apel dar, până acum, s-au declarat în repetate rânduri disponibile să susţină vinificaţia şi viticultura.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070319_moldova_vinuri.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ