Cum se vede Republica Moldova în presa italiană din Elveția

0
93

Andrea Colandrea, jurnalist la cel mai important ziar al elvețienilor vorbitori de italiană, explorează zilele acestea misterioasa Moldova. Momentul este cu atât mai interesant cu cât în aceste zile se sărbătoresc Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Inedite pentru un elvețian sunt și manifestările de la Tiraspol cu ocazia „independenței nistrene”. Jurnalistul a început cu un interviu în biroul primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Să urmărim în  articolul din Corriere del Ticino, 28 august, tradus în limba română:

Republica Moldova, o țară cu o populație puțin mai mare de trei milioane și jumătate de locuitori,  a sărbătorit ieri ziua independenței față de fosta Uniune Sovietică. Am avut posibilitatea de a vorbi despre acest colț îndepărtat al Europei prins între România și Ucraina, cu Dorin Chirtoacă, primarul capitalei Chișinău.  Acesta ne-a primit în clădirea primăriei, aflată la câțiva metri de guvern, chiar în timpul manifestațiilor de ziua națională. Centrul orașului era îmbrăcat în haine festive iar manifestațiile se desfășurau în compania celor mai înalți oficiali și a unui public foarte numeros.

Domnule Primar Chirtoacă, pe 27 august 1991, chiar în acest loc, Republica Moldova și-a declarat independența față de Moscova. Care este semnificația acestei aniversări, astăzi, la puțin peste douăzeci de ani de la alegerea de a muta centrul de referință al țării dumneavoastră dinspre Moscova spre Bruxelles?

– Această zi are o puternică valoare simbolică pentru toți cetățenii Republicii Moldova: este ca și cum am sărbători o zi de naștere. Ne pare rău doar pentru că independența noastră a venit atât de târziu față de restul țărilor care își trag rădăcinile din fostul Imperiu Roman. Această întârziere a avut consecințe evidente, inclusiv asupra bunăstării noastre,a cărei îmbunătățire este foarte lentă.

– Recent, Ucraina, Georgia și Republica Moldova au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, intergrându-se într-o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare. Peste trei luni, în Republica Moldova vor fi alegerile generale, care vor declanșa schimbări majore. Ce așteptări aveți în privința evoluției orașului dumneavoastră?

 -Sunt un realist. Creșterea se poate realiza în pași mici sau se poate dovedi a fi mai rapidă, dacă ne asumăm să facem toate schimbările necesare pentru a îndeplini standardele europene. Este acesta din urmă, cred, scenariul pe care statul nostru ar trebui să îl urmeze. Avem nevoie de reformă, de consolidarea legilor, de justiție independentă, de economia de piață, de respectarea libertăților individuale și de combaterea corupției din administrația publică. Pentru a atinge aceste obiective este necesară o clasă politică hotărâtă să facă reforme.

– Care este principala axă de dezvoltare economică? 

– Moldova a fost întotdeauna o țară agricolă. Cu toate acestea, tehnologiile în domeniu sunt cu mult depășite. Cu investiții, prin mijloace tehnice adecvate, am putea progresa mult în domeniul agriculturii. Nu sunt foarte multe de făcut, potențialul de dezvoltare este mare.

– Chisinau arată ca un santier de construcții, aflat în plină dezvoltare. Asupra căror sectoare economice v-ați concentrat?

Piața este în mișcare, iar comportamentele se schimbă în funcție de impulsuri. Scopul nostru este să stimulăm industria construcțiilor, a comerțului, a transportului (regional și internațional), producția de alimente, industria textilă și de fapt, industria în general. Ne dorim o creștere semnificativă în prelucrarea de mărfuri străine cu personal moldovenesc, fabricând astfel la costuri competitive.În creștere sunt, de asemenea, serviciile în domeniul IT și de tip call center.

– Elveția așteaptă de asemenea cu interes noile piețe din Europa de Est. În ce sectoare credeți că cele două țări pot colabora?

– Colaborarea cu guvernul federal în domeniul politicilor de dezvoltare este deja o realitate.Se întâmplă deja și alte proiecte, dar unul dintre domeniile de mare interes pentru noi este cel al organizării muncii. Aici avem o nevoie puternică de a colabora cu Europa. În altă ordine de idei, Republica Moldova nu este atractivă doar datorită potențialului său de dezvoltare economică și financiară (în Chișinău, instituțiile financiare elvețiene sunt încă practic inexistente), dar de asemenea, avem un mare potențial turistic. Natura are o frumusețe inestimabilă, la fel și lumea rurală cu tradițiile ei milenare. Nu în ultimul rând, la Cricova se află una dintre cele mai apreciate crame de vinuri din lume. Așadar, vă invit să descoperiți Republica Moldova.

Articol scris de Andrea Colandrea, publicat în Corriere del Ticino, la 28 August 2014. Disponibil în limba italiană pe http://plus.cdt.ch/mondo/economia/113743/dalla-svizzera-ci-servono-manager.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ