Cum și-a luat-o Dodon de la diaspora basarabeană! Basarabenii din diaspora l-au întâmpinat pe Dodon cu … Moldova nu este a ta!

0
84

 

  1. Unionismul nostru găunos

Ne-am despărțit săptămâna aceasta de marele Ion Ungureanu. O tristețe mare pentru suflarea unionistă și pentru mine, personal. Maestrul Ungureanu a fost printre singurii din generația optzecistă care ne-a fost alături permanent, nouă, tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului care ducem mai departe credința de a vedea malurile Prutului unite.

În aceste zile, în toate orașele din România au loc proteste uriașe. Manifestațiile sunt, în mod real, pentru schimbări de legi fără foarte mari efecte juridice. Însă cedarea unui pas în direcția luptei cu corupția va duce imediat și la alți pași, iar poporul este forța motrice a schimbării. Din acest punct de vedere, eu sunt mândru că fac parte din această generație, care nu e gata să cedeze și luptă pentru ce-i al ei. De asemenea, este un fapt real că justiția a funcționat, în ultimii ani, uneori arbitrar. Însă, a funcționat, ceea ce în R. Moldova nu se întâmplă!
Iar poporul nu a avut nevoie în fruntea lui de platforme și de lideri, care să aprecieze cât de găunos sau nu este un alt curent de opinie. Oamenii au ieșit în piață pentru valorile în care cred ei și pentru a nu pierde realizările din prezent. De aceea, în România noi nu îl vom avea niciodată pe unul ca Dodon președinte și nici vreun echivalent al lui Plahotniuc la manete.

http://www.timpul.md/articol/unionismul-nostru-gaunos–104284.html

 

  1. Cum și-a luat-o Dodon de la diaspora basarabeană! Basarabenii din diaspora l-au întâmpinat pe Dodon cu … Moldova nu este a ta!

Basarabenii din Belgia l-au întâmpinat pe Dodon cu pancarte pe care scria: „Dodon, Moldova nu este a ta!”, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Dodon a ținut să precizeze că nu va iniția o procedură de anulare a Acordului de Asociere, pentru că nu poate să facă acest lucru, dar va susține revizuirea documentului, ceea ce a generat discuții contradictorii cu reprezentanţii diasporei.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/23974-2017-02-09-09-56-59.html

 

  1. România acordă Republicii Moldova 50 de milioane de euro reprezentând a doua tranşă de împrumut

România va acorda Republicii Moldova 50 de milioane de euro reprezentând o a doua tranşă de împrumut, după ce a acordat prima tranşă de 60 milioane de euro în data de 24 august 2016.

România va acorda Republicii Moldova 50 de milioane de euro reprezentând o a doua tranşă de împrumut, după ce a acordat prima tranşă de 60 milioane de euro în data de 24 august 2016. Împrumutul se realizează în baza „Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova” ratificat prin Legea nr. 91/2016, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

http://www.mediafax.ro/economic/romania-acorda-republicii-moldova-50-de-milioane-de-euro-reprezentand-a-doua-transa-de-imprumut-16155581

 

  1. Europarlamentar, despre Dodon: I s-a spus foarte clar la Bruxelles – „Să ştiţi că nu se poate schimba acordul. Acordul nu e o jucărie cu care te joci”

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că vizita președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Bruxelles, nu a fost un succes și că în cadrul întrevederilor pe care acesta le-a avut în capitala Belgiei, oficialii l-au adus cu picioarele pe pământ.

(…) politicienii vin şi pleacă. Iar vizitele preşedintelui Dodon nu au fost de mare succes, nu a fost aşteptat cu covorul roşu. Sunt întâlniri în care i s-a şi atras atenţia că sunt lucruri care nu se fac şi nu se pot face, de exemplu, nu se poate amenda în niciun fel Tratatul de Liber Schimb, care este, vreau să vă spun, cel mai favorabil făcut vreodată de Uniunea Europeană către o ţară terţă, cel cu Republica Moldova. Cel mai favorabil. Şi vă dau un singur exemplu, puteţi exporta produse din Moldova în UE şi importaţi de la noi, din UE, numai dacă vreţi. Adică, banii vă vin, pentru că exportaţi. Şi sunt multe alte exemple”, a spus Monica Macovei într-un interviu acordat postului Europa Liberă.

http://infoprut.ro/46528-europarlamentar-despre-dodon-i-s-spus-foarte-clar-la-bruxelles-sa-stiti-ca-nu-se-poate-schimba-acordul.html

 

  1. Dan Dungaciu. Protestele din Piaţa Victoriei şi proiectul de ţară

E plauzibil? Teoretic, da. Cel puţin la Bucureşti. La Chişinău, astăzi lucrurile sunt în cu totul altă logică. Dar tot aşa au fost şi la 7 aprilie 2009, când (tot) o ieşire în stradă a scos comuniştii de la putere. Aparenţele, în aceste spaţii, sunt deseori înşelătoare. Problema de fond a R. Moldova este că, în ciuda agitaţiei deseori caraghioase a preşedintelui Dodon, nu are, practic, nicio soluţie decât un status quo cenuşiu.

Nici Dodon, nici socialişti lui nu vor rezolva vreuna dintre promisiunile din campania electorală: anularea Acordului cu UE, garanţii de la NATO pentru neutralitatea republicii, federalizarea R. Moldova, nici măcar promisiunea principală a campaniei prezidenţiale a lui Igor Dodon, respectiv deschiderea pieţei ruseşti. Vorba ceea: Cu cât maimuţa se caţără mai sus în pom, cu atât i se vede dosul mai bine.

Cu cât Igor Dodon se va răţoi mai mult la Occident şi se va isteriza mai zgomotos, cu atât i se va vedea mai limpede, într-un an sau doi, eşecul. De aceea trebuie lăsat în pace şi ignorat cu îngăduinţă. Iar cu o Rusie grăbită şi care începe să greşească în R. Moldova (vezi gestul preşedintelui Putin de a-i oferi lui Igor Dodon harta Moldovei istorice) – avem reţeta unui eşec anunţat. Iar dacă Moscova va presa şi Chişinăul va accepta, fie şi tacit, implementarea federalizării republicii, s-ar putea ca timpul să nu mai aibă răbdare nici măcar până în decembrie 2018.

http://m.adevarul.ro/international/europa/exclusiv-dan-dungaciu-protestele-piata-victorie-proiectul-tara-1_589c8e265ab6550cb84d044d/index.html

 

  1. NATO va deschide un birou la Chişinău, chair dacă Dodon consideră că e inoportun

Oficiul de legătura al NATO se va deschide în luna aprilie la Chișinău, a anunțat miercuri ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Lilian Darie, într-o ședință de guvern, relatează Radio Chișinău.

http://www.romaniatv.net/republica-moldova-nato-va-deschide-un-birou-la-chisinau-chair-daca-dodon-considera-ca-e-inoportun_339919.html

 

  1. Câți bani din Bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sunt alocați nemijlocit proiectelor și programelor din comunitățile românești?

Nu este clar care este suma alocată proiectelor și programelor din comunitățile românești. Există informația, printre parlamentari, că aceasta ar fi de doar 6 milioane de lei, adică exact suma necheltuită anul trecut de fostul DPRRP. În 2016, întreaga sumă alocată programelor din comunitățile românești a fost de 10 milioane lei, din care nu a fost cheltuită decât suma de 4 milioane, execuția bugetară fiind una dintre cele mai proaste. Asta în condițiile în care situația comunităților românești din vecinătate și Balcani este una dramatică și nevoile acestora sunt uriașe…Motivele sunt trei: legislația neadaptată la nevoile specifice comunităților românești, neprofesionalismul și lipsa asumării răspunderii.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/23977-2017-02-09-10-10-05.html

 

  1. Filme din România și din Republica Moldova vor rula o lună la Strasbourg

Filme din România și Republica Moldova vor fi proiectate în perioada 8 februarie – 14 martie în cadrul celei de-a cincea ediții a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée din Strasbourg. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Bruxelles și Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS), cu sprijinul Consulatului general al României la Strasbourg și al platformei Lastrasbourg.com.

https://www.timpul.md/articol/-filme-din-romania-i-din-republica-moldova-vor-rula-o-luna-la-strasbourg-104545.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ