„Cupa Unirii” disputată de echipe de fotbal de pe ambele maluri ale Prutului

0
165
 1. „Cupa Unirii” disputată de echipe de fotbal de pe ambele maluri ale Prutului

Opt echipe din Republica Moldova și opt din România își vor disputa Cupa Unirii sâmbătă, 22 aprilie, la Chișinău.Turneul de minifotbal cu caracter unionist, ajuns la ediția a V-a, este organizat de Revista Ultra’ și Acțiunea 2012, transmite InforPrut, preluat de Romanian Global News.

Echipele din stânga Prutului care vor participa la turneu sunt: Nisporeni (Speranța Nisporeni), Clubul Studenților Liberali (Rep. Moldova), Basarabia 1918 (Rep. Moldova), Noua Legiune (Dacia Chișinău), Plutonul Rapidiștilor Basarabeni (Rapid București) și Oradea Mare (studenți basarabeni din Oradea).

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/diverse-sport/24528-cupa-unirii-disputat-de-echipe-de-fotbal-de-pe-ambele-maluri-ale-prutului-.html

 

 1. Marele compozitor Eugen Doga își lansează o carte

O carte de arii și romanțe semnată de compozitorul Eugen Doga, pe versuri de Veronica Micle și Mihai Eminescu, va fi lansată la Chișinău miercuri, ora 18.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

http://infoprut.ro/47002-marele-compozitor-eugen-doga-isi-lanseaza-o-carte.html

 

 1. Flacăra de la capătul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Luna trecută, premierul Pavel Filip a anunțat triumfător că prelungirea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău va fi terminată în 2018, cu un an mai devreme decît era planificat anterior.

Coincidență sau nu, dar 2018 este totodată și an electoral. Problema reală pare să fie lipsa de continuitate politică și administrativă, combinată cu tentativa de exploatare electorală a proiectului.

http://unimedia.info/stiri/video-flacara-de-la-capatul-gazoductului-iasi-ungheni-chisinau-131688.html

 

 1. Serviciul Vamal începe lucrările de modernizare a tuturor posturilor vamale de la frontiera moldo-română

Serviciul Vamal demarează lucrările de modernizare a tuturor posturilor vamale de la frontiera moldo-română. Demersurile de modernizare a infrastructurii acestora sunt condiționate atât de necesitatea asigurării fluenței transfrontaliere, cât și în contextul aprobării recente a inițierii negocierilor asupra proiectului Acordului interguvernamental între Republica Moldova și România referitor la instituirea controlului comun în punctele de trecere situate pe frontiera dintre cele două state.

http://www.publika.md/serviciul-vamal-incepe-lucrarile-de-modernizare-a-tuturor-posturilor-vamale-de-la-frontiera-moldo-romana_2956731.html

 

 1. Ce vor studenții basarabeni din Timișoara?

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB Tm), împreună cu celelalte asociații și organizații ale basarabenilor din cadrul universităților, solicită Ministerului Educației să opereze mai multe modificări la Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular din România, la programe de studii acreditate, începând cu anul universitar 2017-2018.

http://www.ziuadevest.ro/actualitate/69027-ce-vor-studentii-basarabeni-din-timisoara

 

 1. Deliu: „Se vede că tandemul dintre Dodon și Plahotniuc a început să dea rezultate”

În R. Moldova, președintele RM, Igor Dodon, propune introducerea sistemului electoral mixt. Șeful statului solicită majorității parlamentare și Partidului Democrat să retragă proiectul de lege ce prevede introducerea votului uninominal. Liberal-democrații consideră că, de fapt, inițiativa șefului statului este rezultatul tandemului Dodon – Plahotniuc, scrie rfi.ro.

http://www.jc.md/deliu-se-vede-ca-tandemul-dintre-dodon-si-plahotniuc-a-inceput-sa-dea-rezultate/

 

 1. BucPress TV vă prezintă un interviu în exclusivitate cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței

Deși i-am spus că e prea devreme să vorbim despre viața fără de dor a dramaturgului și scriitorului Gheorghe Calamanciuc, până la urmă am reușit să depănăm împreună pe ghemul amintirilor câteva momente interesante din viața cunoscutului poet și dramaturg, care-și alină dorul de casă prin poezie, așteptând cu nerăbdare să revină la baștină, să-și îmbrățișeze cu drag cele două surori, care-i țin astăzi locul mamei. Cu multă plăcere ne-a povestit despre relațiile care le are cu scriitorii basarabeni, dar și despre colaborarea sa cu oamenii de artă din România și Republica Moldova. La fel, Gheorghe Calamanciuc în interviul său face câteva destăinuiri despre moartea misterioasă a cunoscutului poet-martir Ilie Motrescu, care  a fost un adevărat patriot al limbii române, dar i-a  fost și coleg de facultate…

http://bucpress.eu/cultura/bucpress-tv-va-prezinta-un-3994

 

 1. Moldova înregistrează cea mai redusă prezență a companiilor low-cost din Europa de Sud-Est

Republica Moldova se află la coada unui top al țărilor din regiune, în ceea ce privește prezența companiilor low-cost. Potrivit unui studiul, realizat de SeeNews, pe piața locală este prezentă doar o companie de acest fel, aceasta fiind cea mai redusă prezență din Europa de Sud-Est.

http://radiochisinau.md/republica-moldova-se-afla-la-coada-intrun-top-privind-prezenta-companiilor-lowcost—49192.html

 

 1. O tânără violonistă din Republica Moldova, revelaţia unui festival muzical organizat în Aix-en-Provence

Alexandra Conunova, o tânără violonistă din Republica Moldova, a fost revelaţia ediţiei din 2017 a Festival de Pâques, un prestigios eveniment muzical organizat în oraşul francez Aix-en-Provence, informează Le Figaro, citat de News.ro.

http://www.romania24.net/o-tanara-violonista-din-republica-moldova-revelatia-unui-festival-muzical-organizat-in-aix-en-provence/

 

 1. Grupã dificilã pentru Peluza Nord Vaslui la “Cupa Unirii”

Vasluienii nu prea au avut noroc la tragerea la sorti

Cele 16 echipe au fost distribuite în patru grupe, urmând ca din fiecare grupã sã se califice în fazele eliminatorii primele douã clasate. Reprezentanta Vasluiului a fost repartizatã în grupã cu echipele Uniti Sub Tricolor, Tinerii Moldovei si Oradea Mare. Turneul este dedicat echipelor de fotbal formate din jucãtori amatori. Competitia se adreseazã unionistilor, adicã celor care sustin si militeazã activ pentru unirea Republicii Moldova cu România. Turneul se desfãsoarã la Chisinau, sambãtã, 22 aprilie 2017, cu începere de la ora 10:00.

http://www.vremeanoua.ro/grupa-dificila-pentru-peluza-nord-vaslui-la-cupa-unirii

 

 1. Șalaru, despre plecările în masă din Armata Rep. Moldova: La șefia Ministerul Apărării este „un tip care îi cumpăra plăcinte lui Mihai Ghimpu”

Până pe data de 1 aprilie, din Armata Națională au plecat aproape de două ori mai mulți ofițeri și angajați care activau pe bază de contract, comparativ cu perioada similară a anului trecut, susține fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.

Militarii au nevoie de șef, așa este făcută armata. E nevoie de ministru. Astăzi la cârma ministerului este un tip, care a fost cândva militar, dar ocupația lui principală a fost administratorul sediului PL, și-i cumpăra plăcinte lui Mihai Ghimpu. El fiind o persoană limitată care nu are viziuni nu a reușit să se impună în minister, iar ofițerii au nevoie de ministru, cel care face politicile, cel care îi protejează, cel care îi apără, cel care îi ajută. Această persoană nu este respectată de minister, iar oamenii își pun multe semne de întrebare”, a declarat Anatol Șalaru.

http://infoprut.ro/46982-salaru-despre-plecarile-masa-din-armata-rep-moldova-la-sefia-ministerul-apararii-este-un-tip-care-ii-cumpara-placinte-lui-mihai-ghimpu.html

 

 1. O linie de foarte înaltă tensiune din România va asigura interconexiunea cu Republica Moldova

Principalele avantaje ale realizării acestei linii sunt creşterea flexibilităţii în exploatare, eliminarea suprasarcinilor şi reducerea pierderilor de energie electrică la nivelul întregului sistem electroenergetic naţional (SEN).

Promovarea acestei investiţii răspunde la unul din obiectivele primordiale ale politicii energetice promovate de Uniunea Europeană, respectiv dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Realizarea liniei facilitează integrarea centralelor electrice eoliene ce urmează a fi construite în următorii ani, în Moldova şi Dobrogea fără a afecta buna funcţionare a SEN. Trebuie subliniat de asemenea efectul privind creşterea posibilităţilor de dezvoltare locale prin asigurarea unei căi alternative de alimentare a zonelor deficitare de energie electrică, din nordul Transilvaniei şi Moldova.

http://www.publika.md/o-linie-de-foarte-inalta-tensiune-din-romania-va-asigura-interconexiunea-cu-republica-moldova_2954491.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ