Curentul unionist , în creștere!

0
146

 

  1. Proiect legislativ pentru „Autostrada UNIRII”

Întrucât în această perioadă se aniversează și centenarul „Iași – Capitala Regatului României – 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri”, constituie un bun prilej pentru ca, o dată cu aniversarea centenarului Marii Uniri, Autostrada Iași – Târgu-Mureș să se numească chiar „Autostrada Unirii”.

https://www.punctul.ro/proiect-legislativ-pentru-autostrada-unirii/

 

 

  1. „Intelectualii adevărați din Basarabia s-au solidarizat întotdeauna în jurul ideii de unitate românească și integrare europeană”. Interviu cu scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu

V.C.: Intelectualii adevărați din Basarabia s-au solidarizat întotdeauna în jurul ideii de unitate românească și integrare europeană. Este misiunea noastră, orizontul dezirabil și, din păcate, inaccesibil. Ajungi uneori să te întrebi, melancolic și resemnat, dacă n-am cheltuit prea multă energie cu această obsesie. Mai ales când sondajele îți dau cu măciuca în cap: mentalitatea sovietică rămâne încă foarte puternică și scindează societatea noastră, în timp ce războiul hibrid al Rusiei în Basarabia nu a încetat o clipă.

V.C.: Dimpotrivă, curentul unionist e în creștere! Optimiștii vorbesc de un procentaj spre 30% și asta după ce sub regimul Voronin numărul lor se situa cam la 2%. Deși avem un președinte românofob, ales printr-o conjurație mafiotă și implicare rusească, tema unionismului se discută deschis, cum nu s-a întâmplat niciodată în epoca post-sovietică.

https://www.banatulazi.ro/intelectualii-adevarati-din-basarabia-s-au-solidarizat-intotdeauna-in-jurul-ideii-de-unitate-romaneasca-si-integrare-europeana-interviu-cu-scriitorul-si-jurnalistul-vitalie-ciobanu/

 

 

  1. Președintele Parlamentului de la Chișinău vorbește despre unirea cu România

România este cel mai important partener pentru Republica Moldova. De această părere este președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, care a precizat și că procesele de integrare de pe cele două maluri de Prut ar trebui accelerate.

Președintele Legislativului de la Chișinău a subliniat că România a fost mereu alături de Republica Moldova și că indiferent de guvernarea și clasa politică de la Chișinău, Republica Moldova a rămas o prioritate pentru București.

http://infoprut.ro/47219-presedintele-parlamentului-de-la-chisinau-vorbeste-despre-unirea-cu-romania.html

 

 

  1. Comisia Europeană insistă către Parlamentul European să acorde Moldovei cele 100 de milioane de euro

Comisia Europeană a cerut din nou Parlamentului European să nu tergiverseze acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

„Sperăm ca între co-legislatori să se ajungă rapid la un acord, astfel încât să evităm orice amânare nedorită a asistenței macrofinanciare”, a declarat Europei Libere la Bruxelles, Annika Breidthardt, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

http://www.publika.md/comisia-europeana-insista-catre-parlamentul-european-sa-acorde-moldovei-cele-100-de-milioane-de-euro_2968993.html

 

  1. Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” a început un turneu în trei oraşe din România

Teatrul National „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a organizat un turneu în trei oraşe din România, care se va desfăşura în perioada 15-22 mai, informează MOLDPRES.

http://www.timpul.md/articol/-teatrul-national-satiricus-i–l–caragiale-a-inceput-un-turneu-in-trei-orase-din-romania–109371.html

 

  1. Cum a murit, la doar 29 de ani, autorul celei mai cunoscute poezii despre limba română, scrisă în tranşee, la Mărăşeşti

Preotul basarabean Alexei Mateevici a scris cunoscuta poezie „Limba noastră” (actualul imn de stat al Republicii Moldova) în tranşeele Primului Război Mondial. În doar câteva luni poezia lui a dat ocolul României, însă poetul s-a stins la scurtă vreme din cauza unei boli cumplite: tifosul. După doar câteva luni, visul lui Mateevici – unirea Basarabiei cu România – avea să devină realitate.

http://adevarul.ro/locale/galati/cum-murit-doar-29-ani-autorul-celei-mai-cunoscute-poezii-despre-limba-romana-scrisa-transee-marasesti-1_591846fa5ab6550cb8179550/index.html

 

  1. Expert: Igor Dodon încearcă să arunce Republica Moldova în brațele Uniunii Euroasiatice

Economia Republicii Moldova a făcut față presiunilor economice din partea Federației Ruse datorită aplicării Acordului de liber schimb cu UE. Acordul de liber schimb le oferă producătorilor moldoveni acces la o piaţă cu peste 500 milioane de consumatori, precum şi dezvoltarea şi implementarea unor standarde de sporire a încrederii în produsele moldovenești. Or, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon încearcă să arunce țara în brațele Uniunii Euroasiatice, un spațiu lipsit de previzibilitate și unde sunt ignorate drepturile membrilor. Este opinia exprimată de Ion Tăbârță, expertul IDIS Viitorul în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

http://independent.md/video-expert-igor-dodon-incearca-sa-arunce-republica-moldova-bratele-uniunii-euroasiatice/

 

  1. Republica Moldova: Mii de protestatari în faţa Parlamentului. Oamenii nu vor schimbarea sistemului electoral

Peste 5.000 de persoane au protestat duminică în fața parlamentului de la Chișinău împotriva schimbării sistemului electoral din Republica Moldova, la apelul societății civile și al mai multor partide neparlamentare, a relatat Radio Chișinău.

http://www.romaniatv.net/republica-moldova-mii-de-protestatari-in-fata-parlamentului-oamenii-nu-vor-schimbarea-sistemului-electoral_355991.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ