Curtea Constituţională a Republicii Moldova: Traian Băsescu poate să atace retragerea cetăţeniei în instanţă

0
196

 

  1. Republica Moldova: Liberalii cer Curții Constituționale să evalueze dreptul președintelui de a respinge miniștri

Deputații Partidului Liberal din Republica Moldova îi solicită Curții Constituționale a republicii să se pronunțe cu privire la dreptul președintelui Igor Dodon de a respinge candidaturile unor miniștri după ce acesta a sugerat că ar putea refuza propunerea liberalilor pentru funcția vacantă de ministru al apărării, informează marți Radio Chișinău.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/01/10/republica-moldova-liberalii-cer-curtii-constitutionale-sa-evalueze-dreptul-presedintelui-de-a-respinge-ministri-15-08-28

 

  1. Bogdan Aurescu: „Testul ghicitorului”. Ce nu s-a întâmplat în politica externă a anului 2016

În ce priveşte Republica Moldova, spuneam în ianuarie 2016 că „indiferent de formarea recentă a unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern, de natură să îndepărteze … amenințarea alegerilor anticipate, riscul real este reprezentat de fapt de continuarea instabilităţii politico-sociale şi economice şi de stagnarea pe mai departe a procesului de reforme proeuropene. Noul guvern trebuie să se dovedească eficient în rezolvarea problemelor curente sociale şi economice ale cetăţenilor şi să facă reforme decisive proeuropene, după o pauză care durează încă de dinainte de alegerile din noiembrie 2014, garantând astfel Uniunii Europene seriozitatea abordării sale. La rândul său, este necesar ca UE să monitorizeze strict acest efort, dacă este nevoie inventând noi instrumente, cum ar fi un MCV extins şi la alte domenii decât justiţia şi combaterea corupţiei, care vor trebui oricum să fie în centrul acestui proces de modernizare necesar societăţii şi instituţiilor din Republica Moldova în ansamblul lor. Un astfel de mecanism, alături de încheierea acordului cu FMI, poate fi un reper important pentru reluarea/continuarea finanţării internaţionale a statului vecin.”

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/23757-2017-01-10-11-45-22.html?jjj=1484076508331

 

  1. Igor Dodon vrea să-l revoce pe ambasadorul Republicii Moldova în România

Igor Dodon a anunţat că va cere Guvernului de la Chişinău revocarea ambasadorului în România, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat că este posibil ca decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu să fie declarat neconstituţional.

”Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc”, a scris Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova susţine că este şi mai grav “când aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune”.

http://www.libertatea.ro/stiri/igor-dodon-vrea-sa-l-revoce-pe-ambasadorul-republicii-moldova-romania-1708683

 

  1. Curtea Constituţională a Republicii Moldova: Traian Băsescu poate să atace retragerea cetăţeniei în instanţă

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că sesizarea deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac privind decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu nu este de competenţa acestei instituţii, ci a Curţii Supreme de Justiţie, scrie site-ul Deschide.md, preluat de News.ro.

Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”.

http://www.romaniatv.net/curtea-constitutionala-a-republicii-moldova-traian-basescu-poate-sa-atace-retragerea-cetateniei-in-instanta_334877.html

 

  1. Iulian Groza: „Relaţiile moldo-române vor fi în continuare bazate pe pragmatism”

Noul ministru român de externe, Teodor Meleșcanu, a spus la audierile de învestitură săptămâna trecută că va insista asupra acordării întregului credit românesc de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Fostul guvern tehnocrat al României a eliberat anul trecut o primă tranșă de 60 de milioane de euro, spunând că următoarele vor veni în funcție de reformele pro-europene ale Chișinăului. După instalarea noului guvern din România ar putea să vină și celelalte 90 de milioane de euro, dar executivul de la Chişinău ar trebui să fie mult mai responsabil în promovarea reformelor asumate, sugerează fostul ministru adjunct de externe Iulian Groza, director executiv la Institutul de Politici şi Reforme Europene din Chișinău.

http://www.europalibera.org/a/28223964.html

 

  1. Studenții din Republica Moldova, care își fac studiile în România, vor circula cu trenul gratuit

Guvernul României a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care prevede ca studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență și în instituțiile de învățământ superior acreditate, vor beneficia de călătorii gratuite cu trenul.

„Gratuitatea pentru studenți la trenuri, intră în vigoare de la 1 februarie 2017”, a declarat ministrul Educației din România, Pavel Nastase pentru Agerpres.

De menționat că gratuitatea se referă la transportul intern feroviar și nu se răsfrânge asupra trenurilor ce circulă din Republica Moldova spre statul vecin și viceversa.

http://zugo.md/article/studentii-din-republica-moldova–care-isi-fac-studiile-in-romania–vor-circula-cu-trenul-gratuit_16544.htm

 

  1. Fabuloasa istorie a tricolorului românesc

Drapelul României este foarte asemănător cu cel al celui de-al doilea stat românesc, Republica Moldova. Drapele aproape identice cu al ţării noastre au statele Andorra şi Ciad, însă fără nici o legătură istorică sau de altă natură cu cel românesc. Asemănarea cu drapelul Ciadului, care diferă de drapelul României doar prin nuanţa uşor mai deschisă a fâşiei albastre (indigo, în loc de cobalt cum o aflăm la drapelul românesc), a provocat o reacţie diversionistă a ambasdei Ciadului de la Moscova, care a înaintat oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest, în care solicita nici mai mult, nici mai puţin, ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU alături de cele ale celorlalte state membre ale acestei organizaţii. Protestul a fost evident respins, motivându-se pe bună dreptate, că existenţa tricolorului albastru-galben-roşu ca drapel al României este cu mult anterioară însăşi apariţiei statului Ciad pe harta lumii, în 1959. Într-adevăr, istoria consemnează ca aceste trei culori au reprezentat întotdeauna poporul care a trăit pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.

http://ro.blastingnews.com/cultura/2017/01/fabuloasa-istorie-a-tricolorului-romanesc-001380371.html

 

  1. Începe aventura hidrocarburilor în Rep. Moldova. Guvernul şi Frontera Resourses au semnat un contract de concesionare pe 50 de ani

Republica Moldova intră în “zodia” hidrocarburilor, după ce compania americană Frontera Resourses a semnat marţi un contract de concesiune cu Guvernul de la Chişinău.

http://infoprut.ro/46245-incepe-aventura-hidrocarburilor-rep-moldova-guvernul-si-frontera-resourses-au-semnat-un-contract-de-concesionare-pe-50-de-ani.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ