Dat afarã din România!

0
44

alexandru_popa.jpgNEDREPTATE Un student basarabean nu mai poate continua studiile în România, deoarece a primit interdictie de la o instantã judecãtoreascã. Interdictia i se trage de la o baie în Prut!

Un tânãr basarabean, student în anul IV-a în România, la Galati, vrea sã dea statul român în judecatã pentru cã, în urmã cu douã zile, dorind sã se întoarcã la studii, i-a fost interzis accesul prin Vama Albita pe teritoriul tãrii noastre. Alexandru Popa sustine cã nu a stiut nimic de faptul cã o instantã judecãtoreascã din România a decis sã îi limiteze accesul timp de 5 ani pe teritoriul sãu. Tânãrul, în vârstã de 23 de ani, intuieste cã totul a pornit de la faptul cã, în august, aflat în satul bunicilor – Cotul Morii, Republica Moldova, a fost prins de politistii de frontierã români, fãcând o baie în râul Prut.

PARADOX Unui tãnãr basarabean, student în anul IV-a la Universitatea „Dunãrea de Jos“ din Galati, i-a fost interzis zilele trecute accesul în România prin PTF Albita, lucrãtorii vamali informându-l doar cã pe numele sãu, Alexandru Popa, existã o interdictie de acces în interiorul statului român pentru 5 ani. Studentul, domiciliat în localitatea Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, s-a vãzut nevoit sã se întoarcã din drum, desi trebuie neapãrat sã ajungã la Galati, la facultate. Alexandru Popa studiazã de 7 ani în România, în orasul Galati, unde a absolvit inclusiv liceul la grupul Scolar „Radu Negru“. „Trãiesc de 7 ani în România. Aici am fãcut liceul, am prieteni si pot sã spun cã este si tara mea. Am ajuns în România când aveam doar 16 ani, eram copil. Acum am 23 de ani si pot sã spun cã aici m-am format ca om. Dintr-odatã, mi s-a spus simplu la vamã cã am interdictie în România 5 ani de zile. Nu cred cã i se poate întâmpla cuiva un fapt mai absurd”, declarã Alexandru. Întors din drum, tãnãrul sustine cã s-a dus imediat la Ambasada României din capitala Republicii Moldova, unde a cãutat sã obtinã ajutor. “La Ambasada din Chisinãu nu poate pãtrunde oricine. Cel putin eu, nu am putut. Am stat pe lângã gardurile institutiei douã zile. Angajatii de acolo îmi spuneau cã persoanele intrã în audientã pe categorii de probleme, iar faptul cã eu aveam o interdictie de 5 ani, nu se încadra, ziceau ei, la nicio categorie. Dupã douã zile, i-am zis, printre gard, unui angajat de la Ambasadã care este problema mea. El mi-a spus cã nu mã poate ajuta nimeni si mi-a recomandat sã mã duc la Politia de Frontierã de peste Prut, pentru a-mi spune de ce si pentru ce mi-au interzis sã mã duc la scoalã în România. Dar eu nu pot ajunge la Politia de Frontierã din România, deoarece nu mã lasã nimeni sã trec Vama Albita“, a explicat tânãrul.

O baie în Prut si un dosar penal!

REPERCUSIUNI Între timp, Alexandru Popa încearcã sã presupunã de ce autoritãtile române i-au interzis accesul în tarã. El considerã cã de vinã ar fi o baie fãcutã în râul Prut, în luna august, în dreptul localitãtii moldovene Cotul Morii. Atunci, îsi aminteste Alexandru, a avut parte de cea mai durã experientã a vietii lui: a fost „pescuit“ din apele râului, i s-au pus cãtusele pe mâini si a fost dus la sediul Serviciului Politiei de Frontierã Rãducãneni, chiar dacã se afla doar în chiloti. Politistii din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontierã Iasi confirmã spusele lui Alexandru, însã aratã faptul cã acesta a violat spatiul românesc, poposind câteva minute pe malul drept al Prutului. „În ziua de 19 august, în jurul orelor 19, politistii din cadrul SPF Rãducãneni, executând o misiune de supraveghere a frontierei cu ambarcatiunea, pe râul Prut, au observat un bãrbat care trecea râul dinspre România spre malul moldovenesc. Pe timpul verificãrilor efectuate s-a constatat cã bãrbatul este din Republica Moldova. Acesta a declarat politistilor cã, fiind la bunicii din satul Cotul Morii, a fãcut o baie în râul Prut. Fiind obosit, s-a îndreptat spre malul românesc, pentru a se odihni câteva minute. La aparitia politistilor, bãrbatul a sãrit în apã si a încercat sã înoate repede spre malul moldovenesc. Politistii de frontierã i-au întocmit dosar penal, sub aspectul sãvârsirii infractiunii de trecere ilegalã a frontierei de stat a României”, a declarat comisar sef Aurica Giuvara, purtator de cuvânt al IJPF Iasi.

„M-au tinut în chiloti, legat cu cãtusele de calorifer toatã noaptea!”

Alexandru Popa are propriile relatãri despre evenimentul de atunci. «Eram la bunici si am fãcut baie în râu. M-au luat curentii si era sã mã înec. M-am luptat cu apa si, obosit cum eram, abia am reusit sã ajung la unul dintre maluri. Am martori o multime de tineri cu care eram. Eram doar în chiloti si numai Dumnezeu a fãcut ca eu sã ajung pe uscat. Am zis sã mã odihnesc câteva minute sã plec înapoi”, povesteste basarabeanul. Acesta mai spune cã imediat au apãrut politistii cu ambarcatiunea, l-au amenintat cã îl împuscã si i-au pus cãtusele. „M-au dus la o sectie. M-au tinut în chiloti toatã noaptea, legat cu cãtusele de un calorifer. Spre dimineatã, când un politist mai bun m-a vãzut cum tremuram, mi-a adus niste haine. A doua zi, m-au dus la Iasi. Mi-au fãcut poze, mi-au luat amprentele si, spre amiazã m-au predat la frontieristii nostri, la Ungheni. Am primit asigurãri cã nu voi pãti nimic, deoarece n-am avut intentia sã comit vreo infractiune. Asta a fost tot”, îsi aminteste Alexandru.

Dacã pierd anul de facultate, dau statul român în judecatã!

În prezent, tãnãrul nu mai stie cui sã cearã ajutorul. I s-a spus doar cã ar fi oportun sã conteste hotãrârea Judecãtoriei Rãducãneni, însã, paradoxal, nu poate ajunge aici. „Nenorocirea mea este cã pierd scoala. Eu urmez o facultate destul de grea, informatica. Vrea sã mi termin studiile în România. Cer ajutorul oricui poate sã mã ajute. Dacã pierd anul de facultate, dau statul român în judecatã. Cum se poate sã fiu personaj principal într-un proces, fãrã ca sã stiu si fãrã sã mã cheme cineva sã particip!“, a spus tânãrul. Alexandru Popa a mai declarat cã la jumãtatea lunii septembrie 2007, el a mai trecut odatã granita în România si nu a avut nicio problemã la Vamã. Reprezentantii Vãmii Albita sustin cã acest lucru a fost posibil, deoarece, la momentul acela, nu se operase în baza de date interdictia pe numele cetãteanului Alexandru Popa.

de Alina DARIE -Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

 1. Nu inteleg ceva (nu stiu de fapt), zona respectiva e considerata zona de frontiera ?
  Daca zona respectiva e considerata zona de frontiera e de belea cu baia, si daca ai mai si trecut frontiera nu te scapa nimeni indiferent de situatie.
  E de belea de fapt si cu accesul (adica e restrictionat drastic) in acele zone pe …. nu mai stiu cate sute de metri dar e o distanta bunicica unde nu are acces orisicine chiar roman sa fie tot o ia pe cocoasa si la zdup cu el, doar localnicii care traiesc in acele zone marginase sunt singurii care au acces dar si ala e limitat, nu pot face chiar ce vor si unde vor ei si sunt in evidenta politiei de frontiera ce ai au in evidenta stricta si ai cunosc foarte bine.

  De judecat se poate judeca in instanta fara nici o problema prin lipsa acuzatului.
  Dar trebuiau – erau obligati sa-ti trimita citatie.
  Interesant este daca ti-au trimis asa ceva, desi treburile sunt mai complicate, (daca ai trecut granita e belea mare, dar stii cat de mare ? … mare de tot, daca nu ai facut asta ai sanse mari sa-i dai in judecata fara sa clipeasca)
  Citatia insa fiind cetatean strain nu cred ca au mai facut-o si te-au bagat direct la sanctiune pe care nici pe aia nu ti-au trimis-o pentru ca nu esti roman si au dat direct politiei de frontiera rezolutia.

 2. BASARABIA ESTE PAMANT ROMANESC, BASARABIA ESTE ROMANIA, DECI, DOMNULE JUDECATOR SAU CINE OI FI, ACEST CETATEAN ARE DREPTUL DE A STUDIA, CALATORI, LOCUI , DREPTUL DE A FACE ORICE DORESTE PE TERITORIUL ROMANESC!! TRAIASCA ROMANIA MARE!!!!!

 3. Il cunosc pe Alex si sunt foarte sigura ca el nu avea nici o intentie de a face o infractiune…. ajutatil……pt viitorul lui!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ