Datorita Uniunii Europene, pentru prima data din 1992 Moldova nu mai apare in fata Transnistriei ca un cersetor al reunificarii

0
51

Portalul Moldova Azi publica un comentariu cu titlul „Intalnirea Voronin-Smirnov in umbra Uniuni Europene”, care are ca tema recenta intalnire, in contextul aspiratiei europene a R. Moldova, a presedintelui RM Vladimir Voronin cu liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov.
Citim ca, desi „nimeni nu contesta faptul ca diplomatia rusa a contribuit la relansarea negocierilor Voronin-Smirnov prin eforturi diplomatice”, in realitate adevaratul impuls pentru aceste negocieri a fost dat de Uniunea Europeana: „Anume UE a schimbat realitatile de pe teren, fortand Tiraspolul sa negocieze”.
„Anume UE a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a o face sa implementeze noul regim vamal, si anume actiunile UE la frontiera au fortat indirect companiile transnistrene sa se inregistreze la Chisinau”. In acest context, „doar Rusia putea compensa prin asistenta Tiraspolului efectele actiunilor UE. Relansarea dialogului moldo-rus a contribuit la sistarea sprijinului rus pentru Transnistria. Dar anume UE a creat aceasta situatie din jurul Transnistriei, si a pus bazele reintegrarii spatiului economic unic al Republicii Moldova”.
In continuare, Moldova Azi scrie ca al doilea element de strategie al UE vizeaza europenizarea Moldovei, pentru a o face mai atractiva pentru locuitorii Transnistriei: „Planul de actiuni, acordul de facilitare a vizelor, asistenta economica, asistenta pentru serviciile vamale si de graniceri fac parte din aceasta strategie”. Potrivit comentatorului de la Moldova Azi, cea mai importanta strategie „este facilitarea comertului prin sistemul generalizat de preferinte plus (GSP+) si din martie 2008 prin preferintele comerciale autonome (ATP), un regim aplicat doar statelor balcanice si Moldovei”.
Al treilea element de strategie, scrie Moldova Azi, tine de „promisiunea unor beneficii economice si mai mari in cazul reintegrarii tarii”, pentru ca „intr-o Moldova reunificata si locuitorii Transnistriei vor beneficia de asistenta UE”.
„Reunificarea reala a Moldovei nu va avea loc prin semnarea unei hartii numita constitutie, acord sau memorandum (…). Reunificarea Moldovei va fi un esec daca nu se va inscrie in europenizarea tarii. Inclusiv a institutiilor de stat de la Chisinau care raman nereformate si profund ne-europene”.
„Pentru prima data din 1992 timpul lucreaza in favoarea Moldovei. Numai apropierea si mai mare a Moldovei de UE face din Moldova un stat mai functional si mai atractiv, apropiind perspectiva solutionarii reale, nu declarative, a conflictului”, scrie, in concluzie, Moldova Azi.

http://www.deca.md/?cat=art_com&id=2037

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ