De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana

0
67

La Chisinau a inceput de mai multa vreme campania electorala pentru alegerile locale care se pare ca vor avea loc la inceputul lunii iunie. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a tulburat intr-o oarecare masura jocurile electorale pregatite in laboratoarele comunistilor de la Chisinau. Insa se pare ca desi functioneaza – deocamdata – la o cota de avarie, comunistii lui Voronin planifica din timp si isi duc la indeplinire planul.
Valul celor care au cerut cetatenie romaneasca – estimat de autoritatile romane la aproape 1.000.000 – a starnit o imensa ingrijorare la Chisinau. Voronin a declarat stare de urgenta si a iesit la atac. Pe toate partile. In prima faza a scos din palarie 10 milioane de „moldoveni” discriminati in Romania. I-a trecut repede. Apoi l-a tras de maneca pe ministrul de Externe Stratan care s-a repezit cu jalba la Uniunea Europeana, cerand potolirea Romaniei. Si spre incununarea acestor eforturi, Voronin si-a anulat promisiunea facuta lui Basescu de deschidere a doua noi consulate romanesti in Republica Moldova. Practic un razboi diplomatic total.

Pozitia presedintelui de la Chisinau este una cat se poate de precara. Si-a pierdut orice urma de credibilitate la Moscova dupa teapa magistrala data tarului Putin caruia i-a refuzat un proiect de stabilire permanenta a trupelor ruse pe Nistru. Rusia inca pedepseste Chisinaul – iar Voronin nu mai are nici o intrare la Kremlin, mai ales dupa ce tocmai a fost refuzat si presedintele ucrainean Iuscenko. Nici la Uniunea Europeana nu are mare trecere Voronin – Republica Moldova ramane in continuare tintuita in Politica Europeana de Vecinatate, fara sanse vizibile de aderare. Doar vocea Romaniei cere pentru Republica Moldova o sansa egala cu a Croatiei.
Insa pentru Voronin, un viitor european al Republicii Moldova via Bucuresti inseamna moarte politica. Voronin are nevoie – pe modelul voievodal sau de secretar general de CC al PC – sa fie el cel care „baga” Moldova in Uniunea Europeana. De fapt pe Voronin nu-l intereseaza cu adevarat vreun „viitor european” – il intereseaza doar sa ramana la putere.

Batalia politica in desfasurare la Chisinau se prezinta in urmatoarea formula: o opozitie total dezbinata, care se incaiera si se improasca cu acuzatii teribile in permanenta si un partid comunist care se prezinta ca un monolit (char daca pe sub masa liderii se lovesc indesat). Modelul sovietic functioneaza in Republica Moldova ca la carte: comunistii raman uniti si sponsorizeaza dedesubtic o parte a opozitiei (sau o santajeaza cu diverse dosare, mai vechi sau mai noi). Rezultatul – invariabil acelasi: comunistii castiga alegerile.

Romania membra a Uniunii Europene a parut sa modifice aceasta ruleta cu rezultat cunoscut. Sperantele oamenilor din stanga Prutului la o viata mai buna au renascut o data cu perspectiva unui pasaport romanesc. Posibilitatea de a calatori liber si a castiga mai bine produce o modificare esentiala a electoratului de la Chisinau, care realizeaza ca nu Voronin sau comunistii ii vor duce in Uniunea Europeana. Pentru actuala conducere din Republica Moldova situatia scapa de sub control, iar alegerile nu vor mai putea fi manipulate chiar asa de simplu. Ciclul repetitiv cu rezultat cunoscut risca sa se intrerupa. Republica Moldova chiar ar avea o sansa europeana in acest caz. Politica Europeana de Vecinatate reprezinta o „cortina de plastic” pentru Republica Moldova, nu o solutie reala. Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa permita in continuare oamenilor din stanga Prutului sa-si redobandeasca cetatenia romana pierduta fara voia lor.


http://www.centruldestudii.ro/csrr/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=1

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ