„De ce cred în reunificarea României cu Basarabia”

0
580
 1. Câmpina a adoptat o Declarație de Reunire: „Ne exprimăm dorința de reîntregire a neamului românesc”

Municipiul Câmpina din județul Prahova, înfrățit cu orașul Cimișlia din Republica Moldova a adoptat joi o Declarație de Reunire și de recunoaștere a Actului Unirii din 1918.

http://infoprut.ro/49643-campina-adoptat-o-declaratie-de-reunire-ne-exprimam-dorinta-de-reintregire-neamului-romanesc.html

 

 1. Rezoluţie pentru susţinerea Unirii cu Republica Moldova adoptată de comunităţile rurale din Alba membre A.Co.R. Damian: Dezideratul va fi înfăptuit când fraţii de peste Prut vor dori şi vor fi pregătiţi

Primarii comunităţilor rurale, membre ale Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), au adoptat în adunarea generală la data de 22 martie 2018 o rezoluţie privind susţinerea UNIRII cu Republica Moldova. Într-un mesaj comun, edilii din Alba şi-au exprimat solidaritatea faţă de gesturile curajoase ale multor comunităţi din Republica Moldova care au adoptat prin Consiliile Locale, la propunerea primarilor, hotărâri cu privire la unirea cu patria mamă:  România. De asemenea în cadrul aceleiaşi rezoluţii Filiala Alba a A.Co.R. a lansat un îndemn primarilor din judeţul Alba să susţină şi să dezvolte colaborarea cu comunităţile rurale din Republica Moldova dar şi să iniţieze acţiuni comune pe parcursul Anului Centenar.

https://ziarulunirea.ro/rezolutie-pentru-sustinerea-unirii-cu-republica-moldova-adoptata-de-comunitatile-rurale-din-alba-membre-a-co-r-damian-dezideratul-va-fi-infaptuit-cand-fratii-de-peste-prut-vor-dori-si-vor-fi-pregati-467107/

 

 1. Istoria fiecăruia dintre noi așteaptă să fie scrisă începând cu 25 martie

Așa cum deja bine știe tot Chișinăul și aproape toată Moldova, duminica aceasta, pe 25 martie, mișcarea unionistă de pe cele două maluri ale Prutului marchează 100 de ani de la votarea de către Sfatul Țării de la Chișinău a Unirii cu România. Avem multe motive ca să fim în număr mare în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Capitalei.

Ne dorim ca, după mult timp, piața să fie din nou plină de oameni, însuflețiți de idealuri și veniți din proprie convingere. În primul rând, pentru că este o dată importantă din istoria întregului nostru neam, cel de la Nistru la Tisa, dintre Carpați, Dunăre și Mare. Iar o țară, care nu-și cunoaște istoria, nu formează un popor, ci doar o populație fără identitate, ce poate fi mințită și manipulată să acționeze împotriva propriilor năzuințe și a propriului viitor.

https://www.timpul.md/articol/istoria-fiecaruia-dintre-noi-ateapta-sa-fie-scrisa-incepand-cu-25-martie-128471.html

 

 1. Mărturia sinceră a unui cunoscut afacerist român: „De ce cred în reunificarea României cu Basarabia”

Nu dau doi bani pe profețiile sumbre care ne spun refacerea României Mari, în graniţele ei de la Tisa la Nistru, ar costa prea mult şi n-ar fi posibilă nici din punct de vedere politic.

Eu sunt un om de afaceri, pragmatic prin definţie, dar vă spun că, pentru a atinge un obiectiv – politic sau economic – curajul este adesea mai important decât nişte calcule posac-pesimiste. Cum ar fi arătat azi Europa dacă, în mai 1940, Winston Churchill îşi lua deciziile doar uitându-se peste rezultatele dezastrului de pe plaja de la Dunkirk? „Raţional” ar fi fost ca Marea Britanie să încheie pacea cu Germania. Dar Churchill a ales să continue bătălia.

https://www.timpul.md/articol/marturia-sincera-a-unui-cunoscut-afacerist-roman-de-ce-cred-in-reunificarea-romaniei-cu-basarabia-128498.html

 

 1. Dodon, așteptat la Consultarea Publică pe tema UNIRII Republicii Moldova cu România

Toţi actorii implicaţi de ani de zile în discuţii unilaterale pe tema unirii sunt invitaţi pe o platformă neutră. Acolo, atât tabăra pro, cât şi cea contra pot să-şi exprime democratic opiniile şi argumentele. Precizările au fost făcute în emisiunea Sfatul Ţării, de la 10TV. În cadrul Consultării populare care va avea loc peste o săptămână în Chișinău sunt așteptați să participe 100.000 de locuitori ai Chişinăului. Ei vor discuta cu recenzori, se vor putea prezenta la centrele din sectoare sau vor putea vota online.

https://10tv.md/2018/03/23/video-dodon-asteptat-la-consultarea-publica-pe-tema-unirii-republicii-moldova-cu-romania/

 

 1. Încă o instituție de învățământ a votat Unirea R. Moldova cu România

Tot astăzi, un alt liceu a semnat un act similar. Este vorba despre Liceul Teoretic “B. Cazacu” din orașul Nisporeni.

“Liceul Teoretic “B. Cazacu”, oraș Nisporeni, a semnat Declarația de ReUnire cu Țara noastră istorică, România. Mă încearcă un profund sentiment de mândrie, așa cum aici, în această instituție educațională de respirație românească, am trăit cele mai frumoase zile din viața mea de profesoară de română.
Felicitări, stimați colegi și dragi liceeni!”, a scris deputatul PLDM, Maria Ciobanu, pe pagina ei de Facebook.

https://10tv.md/2018/03/23/doc-inca-o-institutie-de-invatamant-a-votat-unirea-r-moldova-cu-romania/

 

 1. Eugen Tomac: „Destinul Republicii Moldova este să fie împreună cu România”

În legătură cu evenimentul ce se va desfășura duminică la Chișinău dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, mai mulţi politicieni de pe cele două maluri ale Prutului și-au anunțat deja prezența la eveniment, printre ei fiind și deputatul și președinte executiv PMP, Eugen Tomac.

Eugen Tomac: Merg la Chișinău, în primul rând, pentru că cred că destinul Republicii Moldova este să fie împreună cu România, din nou, așa cum au decis înaintașii noștri acum 100 de ani, pe 27 martie, când Sfatul Țării a votat unirea pe veci a provinciei Basarabia cu România.

http://unimedia.info/stiri/eugen-tomac-destinul-republicii-moldova-este-sa-fie-impreuna-cu-romania-150409.html

 

 1. Manifestare pentru 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad va găzdui astăzi, 23 martie 2018, de la ora 10.00, o manifestare dedicată aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, Excelența Sa dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București va susține o conferință publică pe această temă, fiind însoțit de către prof. dr. Ionuț Cojocaru, de la Universitatea București. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Arad, Centrul Cul­- tural Județean Arad și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xeno­pol” Arad, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – filiala „Vasile Stroescu” Arad. „Marcăm aici, la Arad, în capitala politică a Marii Uniri, aniversarea marelui moment istoric de acum o sută de ani, care a declanșat procesul de­săvârșirii statului național unitar român, prin alipirea Basa­- rabiei la România, în urma votului Sfatului Țării de la Chi­șinău”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

http://glsa.ro/arad/285699-manifestare-pentru-100-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania.html

 

 1. Cătălin Flutur semnează unirea cu Moldova

Consiliul Local Botoşani, precum şi primarul Cătălin Flutur, în numele botoşănenilor, vor adopta Declaraţia de Unire. Prin acest act, aleşii locali îşi declară susţinerea necondiţionată pentru unirea cât mai grabnică a Moldovei Răsăritene cu Ţara Mamă, România, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam.

https://www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Actualitate/2018-03-23/Catalin+Flutur+semneaza+unirea+cu+Moldova.html

 

 1. Sectorul 1, protocol de înfrățire cu Raionul Orhei din Republica Moldova

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, și Președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, vor semna duminică, 25 martie 2018, la orele 17.30, în Sala de Consiliu a Primăriei  un protocol de înfrățire în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale, pentru a asigura dezvoltarea economico-socială a celor două comunități.

https://www.dcnews.ro/sectorul-1-protocol-de-infra-ire-cu-raionul-orhei-din-republica-moldova_585240.html

 

 1. O delegaţie parlamentară şi una guvernamentală din Republica Moldova vor merge la Bucureşti pe 27 martie

La şedinţa solemnă de la Bucureşti din data de 27 martie, prilejuită de centenarul unirii, Republica Moldova va fi reprezentată de o delegaţie parlamentară, dar şi de una guvernamentală. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care va conduce delegaţia Legislativului de la Chişinău, a declarat că în cadrul şedinţei va susţine un discurs, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/politica/o-delegatie-parlamentara-guvernamentala-republica-moldova-vor-merge-bucuresti-27-martie-1_5ab4be57df52022f75ec476a/index.html

 

 1. Spectacolul „Un veac al României Mari”, cu invitați de onoare din Republica Moldova

Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” vor celebra evenimentul istoric care a avut loc la 27 martie 1918 – unirea Basarabiei cu România – printr-un spectacol folcloric de mare anvergură.

„UN VEAC AL ROMÂNIEI MARI” va debuta cu un recital oferit de grupul vocal „Floare de colţ” (profesor coordonator, Georgiana Şerban Axinte). Programul artistic va continua cu evoluţia a şase grupuri folclorice – Ansamblul `Floricică de la munte” şi invitaţii de onoare din Republica Moldova: Ansamblul folcloric de muzică şi dans „Rotunda” (raionul Teleneşti), Ansamblul de muzică şi dans „Drăgaica” (raionul Ungheni), Ansamblul folcloric de muzică şi dans „Ţărăncuţa” (raionul Criuleni), Ansamblul folcloric „Semănătorii” (raionul Donduşeni) şi Ansamblul folcloric „Haiducii” (raionul Anenii Noi).

http://www.ziarpiatraneamt.ro/spectacolul-un-veac-al-romaniei-mari-cu-invitati-de-onoare-din-republica-moldova

 

 1. Maia Sandu face pasul spre Marea Adunare Centenară. Vine la mitingul din 25 martie

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, va fi prezent duminică, 25 marite, la Marea Adunare Centenară. Anunțul a fost făcut de către Sandu în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune 10Tv.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/28308/VIDEO–Maia-Sandu-face-pasul-spre-Marea-Adunare-Centenar%C4%83-Vine-la-mitingul-din-25-martie.htm

 

 1. PLDM susține „Marea Adunare Centenară” de la Chișinău

Partidul Liberal Democrat din Moldova susține organizarea la Chișinău a „Marii Adunări Centenare“, care marchează cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Biroul Politic al PLDM a recomandat, joi, membrilor săi să participe la această manifestație publică, programată pentru duminică, 25 martie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/28279/PLDM-sus%C8%9Bine-%E2%80%9EMarea-Adunare-Centenar%C4%83%E2%80%9D-de-la-Chi%C8%99in%C4%83u.htm

 

 1. La Cluj, studenții basarabeni sărbătoresc, timp de 5 zile, Anul Centenarului. Iată programul

Cu ocazia acestui mare eveniment, Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca organizează „Festivalul Cultural Basarabia”, ajuns la ediția a XV-a și care se va desfășura în perioada 23-27 martie.

Evenimentele din sumarul Festivalului promovează istoria comună, cultura, tradiția și spiritul basarabean în inima Transilvaniei. Festivalul Cultural „Basarabia” este un proiect de suflet și o carte de vizită al organizației noastre.

https://zugo.md/article/la-cluj–studentii-basarabeni-sarbatoresc–timp-de-5-zile–anul-centenarului–iata-programul_25325.htm

 

 1. Organizatorii dau asigurări că Marea Adunare Centenară va fi paşnică

Organizatorii Marii Adunări Centenare, manifestaţie care se va desfăşura duminică, 25 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va fi paşnică, iar declaraţiile că evenimentul ar putea degenera în violenţe sunt falsuri şi tentative de a stârni frica printre oameni, ca să nu participe la eveniment.

http://adevarul.ro/moldova/politica/organizatorii-dau-asigurari-marea-adunare-centenara-pasnica-1_5ab4f024df52022f75edc832/index.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ