De ce Voronin şi Băsescu au boicotat summitul energetic de la Kiev?

0
87

base si voronin

Motivul pentru care preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi cel român Traian Băsescu au lipsit la summitul energetic de la Kiev este acutizarea divergenţelor pe care cele două ţări le au cu Ucraina în sfera energetică.

“În principiu, refuzul lui Voronin şi Băsescu poate fi calificat drept un boicot care poate avea consecinţe politice şi economice importante şi poate slăbi poziţia Ucrainei în regiune”, notează presa ucraineană, citată de „Gardianul”. “Refuzul Chişinăului şi Bucureştiului de a participa la Comunitatea statelor de tranzit energetic, care face imposibilă crearea unui spaţiu de tranzit de energie unic – de la Marea Baltică la Marea Neagră şi Marea Azov – este generat de multiplele probleme din relaţiile româno-ucrainene şi moldo-ucrainene în plan energetic”, mai scrie sursa citată.

România a fost reprezentată la summitul energetic de la Kiev de Iulian Buga, secretar de Stat în MAE. La această reuniune au participat preşedinţii Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei, comisarul european pentru energie, precum şi vicepreşedintele Bulgariei, ministrul de Externe al Slovaciei şi un emisar special al preşedintelui SUA.

http://www.flux.md/articole/3299/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ