De jumătate de secol salvează vieţi

0
71

Vladimir Gladâş din Chişinău lucrează medic de când se ţine minte. Duminica trecută, a împlinit 77 de ani. Deşi a ieşit la pensie de o bucată bună de timp, îşi continuă cu demnitate meseria.

O face deoarece, zice el, îi place. Colegii spun însă că bătrânul continuă să lucreze, pentru că nu ar putea supravieţui din pensia pe care i-o dă statul drept recompensă pentru acel jumătate de secol de când salvează vieţi (600 de lei – n.r.). Medicul Gladâş spune că va continua să lucreze atât timp cât cei tineri o să-l accepte, pentru că le mai dă câte un sfat, întrucât experienţă are destulă, dar nu vrea să le încurce. De sănătate nu se plânge, cu toate că munca pe care a făcut-o de-a lungul anilor nu a fost deloc uşoară.

51 de ani în slujba pacienţilor

L-am găsit la locul de muncă, era de gardă şi, în pofida vârstei destul de înaintate, este într-o formă de invidiat. De 51 de ani, munceşte în calitate de medic. A fost specialist principal netitular al Ministerului Sănătăţii, iar de 40 de ani este medic combustiolog la Centrul republican de leziuni termice. În toţi aceşti ani, a tratat peste 7.000 de persoane. Prestează o muncă care comportă o serie de riscuri, mai întâi de toate stresul psihologic pe care îl suportă un medic văzând zilnic persoane arse, mai apoi infecţiile permanente la care este expus. Colegii mai tineri spun despre el că este pentru ei în primul rând un bun învăţător. Este un medic pe care îl caută şi acum pacienţii, pentru că s-a dedicat acestei munci cu trup şi suflet. Este un extraordinar exemplu, deoarece nu a invidiat niciodată pe nimeni, iar la locul de muncă s-a prezentat întotdeauna punctual. Colegii lui spun că ar merita mult mai mult.

Fondatorul serviciului de leziuni termice din republică

În anul 1956, când a absolvit Universitatea de Medicină, exista doar Facultatea de Medicină Generală. Lui îi plăcea mult chirurgia şi nu pierdea nicio ocazie ca să înveţe. Ori de câte ori avea prilejul să participe la o operaţie o făcea cu dedicare. Mentori i-au fost Nicolae Testemiţeanu şi Natalia Gheorghiu. A făcut specializare la Moscova şi Sanct-Petersburg. În 1967, când toate republicile sovietice primiseră ordin de la Moscova să deschidă centre de leziuni termice, el a fost fondatorul acestui serviciu în republică. A fost primul medic care a acceptat să facă această muncă atât de dificilă.

O familie de medici

În pofida tuturor dificultăţilor, Vladimir Gladâş a muncit întotdeauna cu plăcere şi împreună cu soţia sa, care tot medic este, a transmis această pasiune şi fiicelor lor, care au devenit la rândul lor medici. Pacientul pe care şi-l aminteşte şi azi este o fată pe care a tratat-o cu vreo 25 de ani în urmă. Aceasta ajunsese la spital cu arsuri pe toată suprafaţa corpului, după ce rochia sa de Alba ca Zăpada luase foc la matineul de Anul Nou. Pe atunci fetiţa avea vreo 12 ani şi le-a spus medicilor că, dacă o s-o salveze, o să se facă medic. Astăzi, acea pacientă este perfect sănătoasă şi are o familie frumoasă. Şi-a ţinut şi promisiunea şi a devenit medic, iar lui Vladimir i-ar plăcea să o întâlnească şi să schimbe câteva vorbe. El se gândeşte că anul acesta o să părăsească totuşi munca, căreia s-a dedicat jumătate de secol, ca să se odihnească şi să practice grădinăritul – o altă pasiune de-a sa.

Avem nevoie de noi tehnologii

Vladimir Gladâş crede că pentru a salva mai multe vieţi şi a lucra eficient este nevoie de noi tehnologii şi o altă distribuţie a paturilor în saloanele de spital, deoarece în condiţiile actuale pacienţii riscă să se infecteze din cauza că stau câte mai mulţi într-o cameră. Iar tehnologiile pe care le au la Centru sunt încă de pe vremea sovietică. În plus, în alte ţări medicii combustiologi sunt protejaţi de stat, ei primesc salarii mai mari şi au alte condiţii de muncă. În Rusia, de exemplu, un medic care tratează pacienţii cu arsuri are dreptul să iasă la pensie după 15 ani de muncă. La noi, poţi să lucrezi până la adânci bătrâneţi, întrucât pensia dată medicilor este mizeră.

autor: Galina PÂNZARU

sursa:http://www.jurnal.md/article/2762/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ