De la Chișinău, la munte și la mare: Semnături pentru Unire în minivacanța de 1 mai

0
134
  1. De la Chișinău, la munte și la mare: Semnături pentru Unire în minivacanța de 1 mai

Zeci de voluntari ai asociațiilor din cadrul Alianței pentru Centenar au colectat semnături pentru Unire pe traseul Chișinău-Brașov-Valea Prahovei-litoral în zilele libere prilejuite de ziua de 1 mai.

Sub genericul „1 milion pentru Unire”, Alianța pentru Centenar va strânge peste 1 milion de semnături în România, Republica Moldova și diaspora pentru modificarea Constituției României, care să cuprindă o referire explicită la unirea cu Republica Moldova.

http://infoprut.ro/49913-chisinau-de-la-munte-la-mare-semnaturi-pentru-unire-minivacanta-de-1-mai.html

 

  1. Codreanu: Visul lui Dodon este să îngenuncheze Chișinăul

Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la Primăria Chișinăului, afirmă că scrutinul la care participă este unul decisiv, pentru că, susține el, primăria Capitalei Republicii Moldova ”nu poate ajunge pe mâna socialiștilor în anul Centenarului Marii Uniri”. Într-un interviu acordat B1.ro, deputatul PMP a vorbit despre mizele acestor alegeri, despre lupta care se dă peste Prut între pro-europeni și pro-ruși și despre proiectul unirii Republicii Moldova cu România.

https://10tv.md/2018/04/30/codreanu-visul-lui-dodon-este-sa-ingenuncheze-chisinaul/

 

  1. Parohia Dereneu vrea să facă plângere la CEDO împotriva Republicii Moldova

Scandalul bisericii de la Dereneu şi-ar putea găsi o rezolvare la CEDO. Mitropolia Basarabiei anunţă că Parohia Dereneu intenţionează să depună o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană.

http://tvrmoldova.md/social/parohia-dereneu-vrea-sa-faca-plangere-la-cedo-impotriva-republicii-moldova/

 

  1. Cel mai mare număr de traversări prin punctele vamale se înregistrează la frontiera cu România

Cel mai mare număr de traversări prin punctele vamale se înregistrează la frontiera cu România. Serviciul Vamal a încasat 445,6 milioane de lei la bugetul de stat, în perioada 23 – 29 aprilie. În total, au fost perfectate 11 103 declaraţii vamale.

http://tvrmoldova.md/social/cel-mai-mare-numar-de-traversari-prin-punctele-vamale-se-inregistreaza-la-frontiera-cu-romania/

 

  1. Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană vor să meargă în Uniunea Europeană

Regimul liberalizat de vize reprezintă un factor pozitiv în apropierea celor două maluri ale Nistrului. În cei patru ani de la abolirea vizelor pentru călătoriile în Europa, paşaportul biometric a devenit din ce în ce mai atractiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Numărul celor care solicită cetăţenia Republicii Moldova e în continuă creştere.

http://tvrmoldova.md/de-4-ani-liber-in-ue/tot-mai-multi-locuitori-din-regiunea-transnistreana-vor-sa-mearga-in-uniunea-europeana/

 

  1. Otilia Dascal şi „Tinerii Moldovei”. Implicare în salvarea colectivă a ţării

Deși suntem în perioada în care tinerii de peste tot din lume tind să pună pe primul loc în viață obiective individuale, o organizație civică de peste Prut a reușit să motiveze 35.000 de elevi de liceu și studenți să se implice într-un generos proiect de salvare colectivă a țării lor: Unirea cu România.

Otilia Dascal este un membru tipic în „Tinerii Moldovei”: la 16 ani studiază la un liceu bun din orașul natal Chișinău, mai exact cel de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, este deschisă către lume și idei noi, îi place să călătorească și să se implice în acțiuni de voluntariat.

https://www.dcnews.ro/otilia-dascal-si-tinerii-moldovei-implicare-in-salvarea-colectiva-a-tarii_590193.html

 

  1. Românii din Republica Moldova ar putea munci în România; Proiect de lege depus în Parlament

Românii din Republica Moldova și alte state non-UE ar putea avea acces pe piața muncii din România. Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, împreună cu deputatul Petru Movilă, vicepreședinte al Grupului parlamentar al PMP, precum și alți numeroși colegi parlamentari au inițiat un proiect de lege care va deschide piața muncii din România pentru românii din Republica Moldova și alte state nemembre ale Uniunii Europene.

https://www.libertatea.ro/stiri/romanii-din-republica-moldova-ar-putea-munci-romania-proiect-de-lege-depus-parlament-2236140

 

  1. Ce dar a primit Vulcăneștiul din partea „fraților” din Dărmănești

Frații în veci vor fi frați: autoritățile locale din orașul Vulcăneşti au primit 4000 de puieţi de molid din partea primăriei şi consiliului local al oraşului Dărmăneşti, grație acordului de înfrățire dintre cele două localități.

http://infoprut.ro/49912-ce-dar-primit-vulcanestiul-din-partea-fratilor-din-darmanesti.html

 

  1. Iașul, mai atractiv pentru basarabeni decât Chișinăul?

După 1991, când Basarabia a devenit independentă și, mai ales, după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, faptul că Prutul nu înseamnă mare lucru a devenit tot mai evident. Iar prezența în imediata apropiere a graniței a unui oraș mare, cum este Iașul, centru universitar și hub de transport internațional, a făcut din municipiul nostru un adevărat magnet pentru basarabeni. Îi interesează posibilitățile de studiu, de a pleca la muncă în străinătate profitând de dubla cetățenie, dar ne aranjează și pe noi. Vine forță de muncă tânără, destul de bine pregătită, iar bariera lingvistică este nesemnificativă. Cumva, Iașul nostru a început să fie mai interesant pentru basarabeni decât chiar capitala statului de dincolo de Prut.

http://www.ieseanul.com/iasul-mai-atractiv-pentru-basarabeni-decat-chisinaul/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ