De la prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?

0
113
  1. O nouă ediție a Universității de Vară Izvoru Mureșului: „De la prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?”

Cea de-a XV-a ediție a Universității de Vară Izvoru Mureșului se va desfășura în perioada 13-18 august și va reuni reprezentanți ai celor mai active asociații din comunitățile istorice și Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Topliţa, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în parteneriat cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Asociația „Răsăritul Românesc”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, Primăria și Consiliul Local Voșlăbeni.

http://infoprut.ro/47924-o-noua-editie-universitatii-de-vara-izvoru-muresului-de-la-prima-unire-la-marea-unire-romania-si-romanii-de-pretutindeni-incotro.html

 

  1. Spada originala a lui Stefan cel Mare, expusa in premiera la Muzeul Bucovinei

Una dintre spadele voievodului Stefan cel Mare, identica cu cea expusa la Muzeul Topkapi din Istanbul, va putea fi vazuta, pentru prima data, intr-o expozitie ce va fi vernisata, luni, la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava, a declarat, pentru Agerpres, directorul institutiei, Emil Ursu.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21950563-spada-originala-lui-stefan-cel-mare-expusa-premiera-muzeul-bucovinei.htm

 

  1. Zeci de tineri din Rep. Moldova participă la Școala de vară „România mea. Proiect de țară”

40 de tineri din Republica Moldova participă în perioada 11-20 august la cea de-a doua ediție a Școlii de vară „România mea. Proiect de țară”, derulată la Centrul de Agrement Pădureni din județul Covasna. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna și Consiliului Local al orașului Covasna.

http://infoprut.ro/47920-zeci-de-tineri-din-rep-moldova-participa-la-scoala-de-vara-romania-mea-proiect-de-tara.html

 

  1. Erasmus+ Youth Info Centre, acum şi în Republica Moldova

În Republica Moldova a fost deschis centrul „Erasmus+ Youth Info”, care alături de alte centre din şase state ale Europei de Est şi din regiunea Caucazului fac parte din reţeaua internaţională „Erasmus+ Youth Info Centre”. La Chişinău activitatea centrului se va afla în gestiunea Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/erasmus-youth-info-centreacum-republica-moldova-1_598df2de5ab6550cb8ecac98/index.html

 

  1. Republica Moldova va primi 23 de milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Republica Moldova va primi de 23,7 milioane de dolari pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii, din care 5,5 milioane sub formă de grant. Decretul cu privire la promulgarea legii pentru ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova, Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă şi Fondul fiduciar al Programului de adaptare a micilor producători a fost publicat astăzi, 11 august, în Monitorul Oficial.

https://deschide.md/ro/stiri/economic/16364/Republica-Moldova-va-primi-23-de-milioane-de-dolari-pentru-dezvoltarea-agriculturii.htm

 

  1. Eliberatorii ne-au ucis străbunii: peste 1 milion și jumătate de basarabeni uciși de ruși

Explicația e simplă. Majoritatea românilor basarabeni au fost nimiciți în timpul ocupație sovietice, iar cei care se numesc astăzi „eliberatori” sunt venetici din stepele rusești, aduși aici prin politica de deznaționalizare și colonizare a Basarabiei.

Potrivit recensământului din 1930, în Basarabia locuiau 2 846 402 de oameni, dintre care o bună parte reprezentau ucraineni, ruși și evrei. Și doar în intervalul 1940-1941, sovieticii au nimicit aproximativ 13% din populație. Populația orașului nostru de exemplu, a scăzut de la 31 mii în 1930 la 18 mii în 1941.

https://www.timpul.md/articol/eliberatorii-ne-au-ucis-strabunii-%E2%80%93-peste-1-milion-i-jumatate-de-basarabeni-ucii-de-rui-114739.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ