DEALUL EROILOR

0
108

La o margine a Călăraşilor, pe dealul numit de localnici Dealul Eroilor, se află un cimitir al ostaşilor români căzuţi în luptele crâncene care au avut loc aici în primele zile ale lunii iulie, în 1941. Până în prezent, o cruce singuratică, de lemn, marchează acest loc sfinţit de sângele a aproximativ 200 tineri ostaşi. Pentru că nu este construit un drum de acces, doar când e vreme bună localnicii se încumetă să vină aici, împreună cu preotul, pentru a oficia parastase şi a se ruga pentru ostaşii români.

Potrivit localnicilor, aici au luptat ostaşii regimentului 55 infanterie, al Armatei Române. Localnicii spun că atunci când au trecut Prutul, la Ungheni s-a rupt linia frontului şi soldaţii din regimentul 55 Infanterie au mers fără obstacole, pe jos, vreo 50 km, până în dealul Călăraşilor. Martorii, din care acum au rămas doar 2-3, povesteau că soldaţii români au făcut popas acolo, fiind foarte obosiţi după atâta marş forţat, aveau picioarele însângerate. În acest răstimp, s-a aflat că soldaţii români sunt în apropiere (oamenii spun că „cineva i-a trădat”), iar armata sovietică, care era dislocată în orăşelul Călăraşi, i-a atacat prin surprindere, din două direcţii. Unul din localnici, Vladimir Dodon, celebru prin viorile sale confecţionate (supranumit Stradivarius al Moldovei), ne-a spus că în prezent au rămas în viaţă doar 2-3 localnici care au fost martori oculari ai acelor evenimente – Dumitru Jimbei, care se afla în acea vreme la crama familiei, din dealul respectiv, Aculina Jimbei etc. Aculina, atunci o copilă de 14 ani, le-a adus ostaşilor români o căldare de lapte, ei îl beau bucuroşi, împreună cu ceapă şi mămăligă. Pe neaşteptate, comandatul lor a strigat „Vin bolşevicii!”. El i-a spus fetiţei să fugă, pentru că vor începe să tragă focuri de armă. Fetiţa a fugit, cu căldarea rămasă pe jumătate cu lapte, şi numai când a ajuns în siguranţă, într-un ascunziş, ostaşii români au început să tragă, pentru a nu o expune pericolului. Şi acum, când are aproape 80 de ani şi este bolnavă, bătrâna îşi aminteşte cu lacrimi despre acele clipe.

A fost un adevărat măcel
„Din câte au povestit martorii oculari, a fost un adevărat măcel, jale mare, ceva înspăimântător… Au murit toţi ostaşii români, nu a scăpat nimeni. Au murit şi mulţi soldaţi ruşi. Câţiva din ostaşii români, 5-6, răniţi, au încercat să fugă prin pădure, dar au căzut şi au murit, care încotro. Pe locul înmormântării unui tânăr, Vasile Leahu, a fost pusă o piatră de comemorare, care mai este şi azi”, a spus Vladimir Dodon.

Soldaţii ruşi, ucişi, au fost reînhumaţi în parcul din Călăraşi
La început, ruşii i-au îngropat pe ai lor la câteva zeci de metri de cimitirul ostaşilor români, pe urmă i-au reînhumat în parcul din oraşul Călăraşi. La marginea Călăraşilor, în Dealul Eroilor, au rămas să odihnească ostaşii români. Pe locul cimitirului român, care ocupa, la început, cam „un pogon de vie”, după cum spun sătenii, au fost ridicate 3 cruci mari de lemn, unde erau scrise şi numele ostaşilor, locul fiind împrejmuit de un gard. Gardul a fost distrus în doar câţiva ani. Apoi a rămas doar o cruce, după care şi aceea a dispărut, nu se ştie unde. La început, mai veneau la morminte rudele celor răposaţi, din România, la 1 iunie, de ziua Eroilor, şi mai îngrijeau de morminte. Aculina Jimbei îşi aminteşte că una din femeile care plângea la unul din morminte striga îndurerată numele lui Gheorghe Burlacu, ostaşul căzut acolo. Ea aducea copiilor biscuiţi şi dulciuri de care aceştia nu mai văzuseră. Mai târziu, când a fost închisă graniţa, nu au mai venit.

O cruce pentru dăinuire
În anii ’90, aici a fost pusă o cruce din lemn de către Vladimir Dodon şi nepotul său, Ştefan, împreună cu părintele Ioan Eşanu din Călăraşi, ca un semn creştin întru memoria ostaşilor români. Mai târziu, Vladimir şi Ştefan Dodon au fost la Ambasada României în Republica Moldova şi au făcut un demers către Ministerul român al Apărării privind identificarea ostaşilor căzuţi aici. Ataşatul militar de atunci a spus că a vorbit cu cei de la Bucureşti şi aştepta un răspuns. La crucea din Dealul Eroilor a fost şi ambasadorul român Bârsan, şi Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, a fost sfinţită acea cruce şi acel loc de jertfă a ostaşilor români. Răspunsul de la Bucureşti nu a venit până azi. Intenţia de a reamenaja cimitirul, a unor localnici-entuziaşti, se loveşte, în primul rând, de sărăcia şi lipsurile financiare, dar şi de indiferenţa autorităţilor. Din păcate, această iniţiativă, împreună cu nevoia construirii unui drum de acces, a unei capele de comemorare, devine o perspectivă tot mai îndepărtată şi un vis tot mai greu de realizat.
Ecaterina DELEU, FLUX

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ