Decât codaş la Moscova, mai bine fruntaş în R. Moldova

0
95

Decizia preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu de a nu pleca pe 9 mai la Moscova, a stârnit nemulţumiri în rândul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Cu toate acestea, Ghimpu, este mândru de isprava sa, care i-a ajutat să acumuleze puncte în plus pentru Partidului Liberal, la conducerea căruia se află.

După ce vineri, 23 aprilie, Mihai Ghimpu a declarat că va pleca la Moscova pentru a participa la festivitatea dedicată zilei de 9 mai, a doua zi, sâmbătă, 24 aprilie, Ghimpu şi-a anulat decizia, argumentând că nu poate uita nenorocirile, deportările şi foametea prin care a trecut Moldova din cauza Uniunii Sovietice.

„Dacă pleacă soldaţii moldoveni la Moscova, atunci nu mai merg eu. Pe mine nu mă leagă nimic de Moscova”, a declarat sâmbătă Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „Istoria în mişcare”, la postul de radio Vocea Basarabiei.

„ Acolo merg doar învingătorii, ce să caute învinşii. Sunt de acord că se împlinesc 65 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nu pot să uit nenorocirile prin care au trecut cetăţenii R. Moldova”, a mai declarat Ghimpu.

Preşedintele interimar a asigurat că această decizie nu a fost luată de unul singur, ci a fost o condiţie pusă de liderii AIE, aceştia, însă, se pare, că sunt indignaţi de gestul lui Ghimpu.

Preşedintele AMN, Serafim Urechean a declarat că „eu personal voi insista ca domnul Ghimpu să participe la Parada din 9 mai. El reprezintă statul moldovean, dacă ceva nu se înscrie în ambiţiile lui personale, atunci există statul pe care el îl reprezintă şi el trebuie să execute propunerea majorităţii”. Marian Lupu consideră că cineva dintre oficialii moldoveni trebuie oricum să fie prezent de 9 mai la Moscova. Ex-preşedintele R. Moldova, Petru Lucinschi îi recomandă lui Ghimpu să plece în capitala Rusiei, deoarece „marea politică trebuie să se ia în considerare”, referindu-se la relaţiile diplomatice pe care le are Moldova cu Rusia.

În apărarea lui Ghimpu a sărit preşedintele primului parlament al R. Moldova, Alexandru Moşanu, care consideră că nici ostaşii moldoveni şi nici autorităţile de la Chişinău nu trebuie să participe la parada moscovită. „Am fost ocupaţi de Rusia ţaristă şi de regimul totalitar comunist, am fost rupţi din trupul ţării, România, şi am fost transformaţi în colonie. De ce trebuie să sărbătorim la Moscova acest destin trist şi amar?” a replicat Moşanu.

Publicaţia rusă „Komersant” susţine că „un asemenea pas nu aduce nimic bun Moldovei”. Moscova dă o importanţă maximă zilei de 9 mai. Acordul de a participa la parada şi-au dat cei pe care nu-i poţi bănui că nutresc mari simpatii pentru Rusia. Chiar şi răposatul Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei, îşi dăduse acordul pentru participarea la paradă. În aceste condiţii, gestul lui Ghimpu este destul de riscant, comentează „Komersant”. Guvernul rus ar putea să stopeze exportul vinului moldovenesc sau să înăsprească condiţiile de muncă şi de trai pentru moldovenii care lucrează în Rusia. Ghimpu se pare că nu se gândeşte la consecinţe, ci la bonusurile pe care le-a obţinut din partea electoratului său, mai scrie publicaţia rusă.

Liderii AIE mai au ceva timp pentru a se întruni în şedinţe unde vor discuta această problemă, numai că, va mai fi Ghimpu un oaspete dorit, se întreabă retoric Komersant.

sursa: timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ