Decembrie ’89 – Secrete scăpate în memoriile lui Snegur

0
92

snegur

Mircea Snegur, fostul presedinte al Republicii Moldova, isi lanseaza in Romania primul din cele trei volume, anuntate, de memorii sub titlul generic „Labirintul destinului”. Acest prim volum („Cartea spre Olimp”) acopera perioada de la nasterea autorului – 17 ianuarie 1940 pana la 3 septembrie 1990, cand Snegur este ales presedinte al Republicii Moldova. Un pasaj-cheie al memoriilor dezvaluie printre randuri ca la Moscova se stia de caderea lui Ceausescu inainte de 22 decembrie. Snegur si Lucinschi au primit o misiune urgenta de la Gorbaciov la 21 decembrie 1989.
Iata fragmente din aceste memorii aici

Cu ochii peste Prut

La finele celei de-a doua decade a lunii decembrie, valul revolutiilor de lichidare a regimurilor comuniste in tarile asa-zise socialiste a ajuns in Romania. Ma aflam la Moscova, la congresul deputatilor, cand am aflat despre caderea celui mai odios dictator comunist – Nicolae Ceausescu. Impreuna cu dl P. Lucinschi, dupa consultari cu M. Gorbaciov, am revenit imediat la Chisinau. Era un timp cetos, aeroporturile din Moscova nu functionau. De aceea, ni s-a pus la dispozitie un avion special al Ministerului de Interne unional, astfel ca, dupa miezul noptii dintre 21 si 22 decembrie am aterizat pe aerodromul din Chisinau.

Reintoarcerea grabnica acasa a fost dictata de miscarile spontane de sustinere a patriotilor romani, care au avansat pana la intentia si chiar primele actiuni de creare a catorva detasamente de voluntari. Situatia urma sa fie luata sub control, iar sentimentele patriotice de fratietate – canalizate in directii constructive. Un plan concret de actiuni, in acest context, a fost schitat inca in avion, cu participarea activa a dlui I. Hadarca.

A doua zi, in Piata Marii Adunari Nationale a avut loc un miting galagios al celor care invinuiau conducerea republicii ca ramane indiferenta fata de evenimentele din Romania. Toti aveau propuneri, cereau implicarea mai activa a autoritatilor in formarea detasamentelor paramilitare si trimiterea lor in ajutor fratilor. Trebuie sa recunosc ca dl P. Lucinschi a calmat iscusit spiritele, lamurind participantilor la miting ca ajutorul si sustinerea poporului roman, care a avut de suferit, pot fi acordate pe alte cai si cu alte metode, orientandu-i, in particular, la colectarea banilor , medicamentelor, produselor industriale si alimentare si expedierea lor in Romania. Au cazut de acord, Frontul Popular lansand o campanie masiva de acumulare a ajutoarelor umanitare.

Ajutoare pentru Romania
Pentru coordonarea actiunilor globale de acordare a ajutorului a fost creata o comisie guvernamentala speciala. Problemele specifice erau discutate zilnic si la nivelul conducerii de varf a republicii. In fiecare zi, spre Romania se indreptau camioane, trenuri, avioane incarcate cu marfa industriala, produse alimentare, medicamente s.a. La 28 decembrie, la Bucuresti, a plecat un grup de 35 de medici echipati cu utilajul de rigoare si medicamente in valoare de 25 de mii de ruble.

Pana la 3 ianuarie 1990, fusesera expediate 123 de vagoane, zeci de camioane, 5 avioane, care transportasera peste 2.500 de tone de incarcaturi. S-au colectat, de asemenea, 3.542 litri de sange de la 12 mii de donatori. Pe un cont special au fost acumulate 2.600.000 de ruble, dintre care Frontul Popular a donat 80 de mii.

Dupa un timp relativ scurt, situatia din Romania s-a linistit. De datoria noastra era stabilirea relatiilor cu dnii I. Iliescu si P. Roman, alti membri ai conducerii Frontului Salvarii Nationale (FSN), pentru a elabora principiile de colaborare deschisa intre cele doua maluri ale Prutului, avand in vedere mai ales simplificarea la maximum a impedimentelor de trecere a granitei. Ulterior, aceste probleme au fost solutionate cu succes. S-au redeschis absolut toate punctele de trecere si demult nu mai exista vreo problema in aceasta ordine de idei. Dar pana la aceasta mai avea de curs inca multa apa pe Prut.

NICIUN COMENTARIU

  1. dw cw domnul Snegur nu vorbeste si despre posibilitatea unirii Basarabiei cu Romania in 90 el de ce nu a depus eforturi pentru a se indeplini acest vis al poporului sau

  2. Ei stie el foarte bine domnul snegur de ce nu vorbeste despre posibilitatea de a se face unirea in 1990-1991 si la fel de bine stie de ce nu a depus eforturi in acest sens.Deh ce sa-i faci educatia stalinista era presenta si era greu de incalcat ordinele venite de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ