Declaratia PNL, in legatura cu modificarea Regulamentului Legislativului, ceea ce va conduce la inchiderea transmisiunilor in direct a sedintelor in plen.

0
47

Declaratie prezentata de Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL din R.Moldova, in sedinta din 23.03.07 a Parlamentului in legatura cu modificarea Regulamentului Legislativului, ceea ce va conduce la inchiderea transmisiunilor in direct a sedintelor in plen.

Stimati colegi,

Modelul democratic de guvernare implica increderea deplina a cetateanului in actiunile decidentilor. E necesar ca institutiile publice sa functioneze in conditii de transparenta, de acces la informatiile pe care le detine Puterea si Opozitia. In Republica Moldova, care este, cel putin la modul declarativ, un stat parlamentar, autoritatile sint obligate sa-i informeze obiectiv pe cetateni si despre activitatea deputatilor. Coalitia de guvernamint rosie-orange, lipsita de orice principii morale, defileaza in fata occidentalilor cu proclamata orientare proeuropeana, iar, pe de alta parte, vrea sa sisteze transmisiunea in direct a sedintelor Parlamentului. Precizez: coalitia de guvernamint a fost numita astfel saptamina trecuta si de dl Vladimir Ristovski, Reprezentantul Secretarului General al Consiliului Europei. Avem de a face cu un stat cu o dictatura pepecedisto-comunista, si cu demonstratia ca alunecam spre totalitarism, mai dihai ca acum citiva ani, cind o parte din actualii potentati ai zilei strigau „Jos dictatura!”, „Jos comunistii!”
Citim din argumentele fariseice ale Raportului – modificarea legii se propune „pentru afirmarea independentei institutiilor audiovizualului, asigurarea echilibrului si pluralismului politico-social si a dreptului cetatenilor la informare”. Sau: „modificarea e necesara pentru ca „stipularile din actuala lege conduc in mod direct la ingerinte din partea Parlamentului, lezind independenta si libertatea editoriala a Radiodifuzorului public national Compania „Teleradio-Moldova”, garantata prin lege.
Sa citesi si sa te crucesti de inversarea lucrurilor! Recent, 14 misiuni diplomatice au mai semnat o declaratie in care vorbesc de o tendinta ingrijoratoare, ce isi are inceputurile in reorganizarea posturilor Antena C si Euro TV si, mai recent, in cazul postului 103.5 FM in Balti, ce limiteaza, in mod clar, spatiul fluxului liber de informatie. Declaratia constata ca Teleradio-Moldova a realizat un progres nesemnificativ in a deveni un difuzor public pe adevarat independent”.
In aceste conditii, fariseii ne vorbesc, prin metoda sacrilegiului, ca transmisiunea impiedica, adicatelea, onorarea de catre Teleradio-Moldova, a angajamentului de a informa corect. Un cinism uluitor! Ce are una cu alta ?

Si argumentele privind cheltuielile considerabile in conditiile unui buget auster ori ca statul are nevoie de bani pentru probleme sociale sint consternante. Am vazut cit de usor s-au acordat zeci, sute milioane de lei – pentru procurarea avioanelor, renovarea Memorialului Eternitate, reamenajarea centrului Chisinaului. Trebuie cautati banii deturnati in aceste operatiuni, nu sa se invoce ca, vezi bine, transmisiunea in direct ar costa anual 2 milioane de lei! Si cele circa 40 de milioane, pe care le plateste anual statul pentru institutia ce nu a devenit publica – pentru ce se cheltuie? – ca emisiuni noi si atractive, instructive sau in spiritul pluralismului de opinii, nu vedem de ani buni! Prin 1998-1999 comunistii Voronin si Stepaniuc, aflati in Opozitie, discutau bine-mersi la Televiziunea Nationala cu membrii Aliantei pentru Democratie si Reforme, inlaturate pentru niste „miini murdare”, ce nu s-au mai gasit.

Sau poate nu sint bani la Buget pentru ca e persecutat perfect businessul mediu si cel mai maricel? In 2006, conform presei informate, zisul Centru de anticoruptie, cu 640 de angajati, a intentat numai 200 de dosare penale, dintre care pe 50 au si fost reabilitati oamenii hartuiti de angajatii in cagule negre. Centrul se ocupa de mituiti marunti si de sprijinitorii Opozitiei. Nici unul din coalitia rosie-orange nu a nimerit in vizorul Centrului! Insa pentru „kontora” lui Mejinschi au fost alocati in 2007 vreo 50 de milioane de lei, sa se simta oamenii confortabil moral pentru ca pacatuiesc in fata lui Dumnezeu, persecutind oameni nevinovati.

Zilele trecute imi spunea un cetatean ca, in ultimii citiva ani, i-au fost intentate 250 de dosare si umbla numai prin judecati, le cistiga, dar cheltuie bani si timp, in loc sa se ocupe linistit de afacerea sa, platindu-si linistit si impozitele. Ca sa aiba si categoriile defavorizate bani de la Buget pentru pensii, ajutoare, indemnizatii etc.! Ar ajunge si pentru informare, pentru ca neinformarea cetatenilor ne costa libertatea si ca avem, ca urmare, un stat oligarhic capitalisto-comunist, ce nu a produs altceva mai bun decit: 1. Crede ca i-a inselat in 2005 pe occidentali ca ar fi capabili comunistii sa mearga spre UE. 2. A facut din Moldova cel mai sarac si amarit stat, un stat-problema in Europa. 3. A facut un stat-politist, din care fuge toata lumea, iar cine nu poate fugi se zbate in mrejele coruptiei, impuse de clanuri si Familie, incalcarii drepturilor oamenilor, in primul rind la informare, in mrejele mizeriei si saraciei, in care oamenii nu mai stiu cum sa supravietuiasca. Asta ne costa neinformarea cetatenilor, care e politica de stat in Republica Moldova! Avem Ambasadori veniti de ceva timp aici, care, insa, nu sunt invitati o data in spatiul informational public!

In era informationala, informatia e cel mai de pret produs, iar cetateanul informat este un om salvat. Cei care vor sa blocheze accesul la informatie declara ca noul Cod al Audiovizualului, adoptat tot de majoritatea rosie-orange, a condus la liberalizarea pietei audiovizualului. Ca sa vezi! Spuneti, va rog, stimati domni din Opozitie, cine dintre Dvs. ati fost invitat in ultimele luni-saptamini, fara bani, la Teleradio-Moldova, la „Euro TV” ori la „Antena C”? Nu ma refer la comunisti si pepecedisti care au posturi private, transformate din cele publice. Cu mici exceptii, adevarata Opozitie nu mai are acces la nici o tribuna. Ati blocat totul. A mai ramas doar aceasta fereastra, transmisiunile in direct, privite de somerii sarmani si de pensionarii insaraciti cu buna stiinta, pe care acum, in preajma alegerilor, vreti sa o inchideti, ca sa inabusiti cu totul aceasta populatie!

Va preocupa ca transmisiunea in direct in campania electorala pune in conditii inegale subiectii electorali, dezavantajind formatiunile extraparlamentare. S-a plins vreo formatiune extraparlamentara, mai ales dintre cele aproape fara documente la Ministerul Justitiei, in legatura cu lipsa de acces la spatiul public? Nu am auzit. A, poate cei inregimentasi recent in lupta contra Opozitiei neinregimentate, iar acum cerind, ca plata, sa se inchida accesul la oameni al concurentilor electorali?

In loc sa se dea acces la spatiul de informare public tuturor, inclusiv partidelor extraparlamentare, cum era pe timpul ADR, in 1998-1999, se inchide si accesul celorlalti. Am fost si noi in Opozitie extraparlamentara, am muncit, am convins lumea si am venit in Parlament, unde avem alte prerogative, stabilite de Constitutie. Si ceilalti le vor avea daca vor convinge populatia prin informare.

Dar de cind Parlamentul se transforma in tribuna electorala? Poate nu ne mai trebuie sedinte de Guvern, nici seful statului sa nu-si mai exercite obligatiile, ca ne spune imediat cu cine sa votam la Televiziunea publica si controlata? Si pensionarii nostri – cum sa afle, ca azi, 2 luni inainte de alegeri, coalitia rosie-orange le-a adaugat la pensie citiva banuti, ca sa le cumpere votul pentru patru viitori ani de inselaciune si manipulare? Sa acceseze batrinii Internetul si sa citeasca stenogramele din cei 400 de lei, ce nu le ajung sa-si plateasca facturile? Cei vreo 20 de deputati comunisti batrini o duc bine, primind cite vreo 9-10 mii de lei, adica salariul si pensia de deputat, dar ce fac ceilalti cu saracia adusa de acesti bogati comunisti, cu Lenin pe steagul lor biruitor?

De ce sa nu cunoasca cetatenii cum impartiti banii publici dupa bunul vostru plac sau cum vor merge lucrurile in plan politic, economic si social? Sau cum guvernantii isi bat joc de interpelarile deputatilor si de soarta oamenilor ce le scriu plingeri? Ca asta ii deranjeaza pe cei care se lauda cu miliardul si 200 de milioane din Provocarile Mileniului, folosit azi pentru manipulari electorale. Voteaza pentru primarul PPCD-ist si vei avea bani americani! De ce sa nu stie oamenii ca asta e o minciuna si batjocura!?

Ii chem pe colegi sa ne solidarizam si sa impiedicam instaurarea intunericului si a dictaturii comunisto-PPCD-iste. Daca noi nu putem face nimic – cum sa aparam societatea de tavalugul antinational? Sa protestam pe toate caile legale impotriva ofensivei dictaturii color, sa boicotam – daca se va decide azi sistarea transmisiunii in direct – sedintele in plen pina la reluarea lor in direct! Nu cei 2 mln de lei invocati sint adevaratul motiv pentru care vor sa ne inchida gura, ci ca cetatenii afla despre faradelegile comuniste. Pentru ca lucrurile invocate de parlamentari varsa lumina asupra durerilor oamenilor de care isi bate joc statul comunist cu agentii guvernamentali de toate soiurile. Comunistii care nu stiu de alte argumente decit de pumn, rubilnik si bita color. Va multumesc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ