Declaraţie de Unire cu Basarabia adoptată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti

0
143
 1. Declaraţie de Unire cu Basarabia adoptată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti

La propunerea consilierilor Partidului Mişcarea Populară, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat o Declaraţie de Unire cu Republica Moldova. În şedinţa de miercuri, 28 martie, vicepreședintelui PMP, Lucian Iliescu, consilier general la Primăria, capitalei a dat citire, în plenul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a Declaraţiei de Unire, document asumat de consilierii tuturor partidelor politice reprezentate.

https://www.stiripesurse.ro/declaratie-de-unire-cu-basarabia-adoptata-de-consiliul-general-al-municipiului-bucuresti_1257217.html

 

 1. Primul „think tank” la Bruxelles: UNIREA Republicii Moldova cu România, pe agenda europeană”

Pe masa oficialilor de la Bruxelles a fost lansat primul „think tank” care aduce în atenția Uniunii Europene proiectul Unirii Republicii Moldova cu România.

http://evz.ro/bruxelles-unirea-moldova-romania.html

 

 1. Miză strategică: Transgaz investește 93 de milioane de euro în Republica Moldova

Astăzi (28 martie) expiră termenul limită până la care compania românească Transgaz poate să semneze contractul de privatizare a unei companii din acelaşi domeniu din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz. Semnarea este programată la Chişinău, la ora 18:00. Contractul este esenţial pentru finalizarea gazoductului Iaşi – Ungheni – Chişinău astfel încât Republica Moldova să aibă o sursă alternativă de gaz la frontiera sa vestică. În prezent, autorităţile de la Chişinău aprovizionează consumatorii casnici şi industriali de la furnizorii de gaz şi electricitate din Est, din Transnistria, furnizori alimentaţi de Gazprom. Printr-o combinaţie bizară de relaţii politice, presiuni şi bani, se pare că populaţia Basarabiei plăteşte de două ori factura pentru gazul rusesc.

https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/unirea-romaniei-cu-basarabia/miza-strategica-transgaz-investeste-93-de-milioane-de-euro-in-republica-moldova-903641

 

 1. PSD susţine oficial unirea României cu Republica Moldova

Partidul Social Democrat, a anunţat, prin vocea liderului său, Livie Dragnea, că susţine Unirea Republicii Moldova cu România, transmite un comunicat al PSD Sibiu.

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/psd-sustine-oficial-unirea-romaniei-cu-republica-moldova-133863.html

 

 1. Județul Constanța a votat o Declarație de Unire cu Rep. Moldova

Consilierii județeni, de la toate partidele politice, au votat o Declarație de Unire cu Republica Moldova.

http://infoprut.ro/49698-judetul-constanta-votat-o-declaratie-de-unire-cu-rep-moldova.html

 

 1. Președintele României: Avem o temă specială – RM. Este datoria noastră să o sprijinim

Este datoria României să sprijine în mod real Republica Moldova şi pe moldoveni iar “discursurile bombastice, într-un ton electoralist” nu ajută cetăţenii niciuneia dintre cele două ţări, a declarat preşedintele Klaus Iohannis miercuri, după ce a vizitat Salonul Internaţional Auto Bucureşti (SIAB).

https://10tv.md/2018/03/28/123video-presedintele-romaniei-avem-o-tema-speciala-rm-este-datoria-noastra-sa-o-sprijinim/

 

 1. Colocviile Marii Uniri, la Vocile Bihorului | Nostalgia Basarabiei

„Istoria nu poate fi prezisă, dar o nouă unire cu România nu este imposibilă.” Este părerea decanului Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Chişinău, prezent marţi la Vocile Bihorului. Basarabia a înflorit în cei 22 de ani de administraţie românească, iar o revenire în graniţele României ar fi, de fapt, o întoarcere la firesc, după zeci de ani de bolşevizare şi comunism.

https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/colocviile-marii-uniri-la-vocile-bihorului-nostalgia-basarabiei-903794

 

 1. UNIREA depinde de cetățenii RM și ai României. Meleșcanu: Există speranță și dorință

În cadrul emisiunii Adevărul Live, Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu s-a pronunțat asupra Marii Adunări Centenare desfășurate pe 25 martie în Piața Marii Adunări Nașionale din Chișinău. Oficialul de la București a făcut și câteva remarci asupra prezenței politicienilor români la evenimentul istoric.

https://10tv.md/2018/03/28/unirea-depinde-de-cetatenii-rm-si-ai-romaniei-melescanu-exista-speranta-si-dorinta/

 

 1. Încă un liceu din Republica Moldova a semnat actul ReUnificator

Pe data de 27 martie 2018, în contextul Centenarului Marii Uniri 1918-2018, Liceul Teoretic “Toader Bubuiog”, comuna Bubuieci, municipiul Chișinău este o altă instituţie de învăţământ din Republica Moldova care a semnat o Declaraţie de Unire cu România.

https://10tv.md/2018/03/28/inca-un-liceu-din-republica-moldova-a-semnat-actul-reunificator/

 

 1. La Căminele Studenţeşti din Tîrgu Mureş, tinerii au sărbătorit Unirea

Ȋn data de 27 martie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi în semn de solidaritate cu marile manifestaţiile unioniste din Chişinău, la Tg-Mureş au fost sărbătoriţi simbolic cei 100 de ani de la unirea  Basarabiei cu România.

http://www.punctul.ro/la-caminele-studentesti-din-tirgu-mures-tinerii-au-sarbatorit-unirea/

 

 1. Liceul „Nicolae Iorga” din Negreşti la Centenarul Unirii Basarabiei cu România

Elevii şi profesorii liceului negreştean au aniversat Centenarul Unirii Basarabiei cu România prin mai multe activităţi derulate în cadrul proiectului educativ Împreună la ceas centenar. România – Republica Moldova, desfăşurat în perioada 24-27 martie 2018.

http://www.ziaruldevaslui.ro/liceul-nicolae-iorga-din-negresti-la-centenarul-unirii-basarabiei-cu-romania/

 

 1. FOTO // Guvernatorii Băncilor Centrale din Republica Moldova și România, împreună pe 27 martie

Pe 27 martie 2018, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a efectuat o vizită la Banca Națională a României, împreună cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, se arată într-un comunicat al BNM.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/28569/FOTO–Guvernatorii-B%C4%83ncilor-Centrale-din-Republica-Moldova-%C8%99i-Rom%C3%A2nia-%C3%AEmpreun%C4%83-pe-27-martie.htm

 

 1. Şi la Tîrgu Neamţ, declaraţie de unire

Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată anul trecut sărbătoare naţională, a fost marcată şi la Tîrgu Neamţ printr-o serie de activităţi cu caracter patriotic. Una dintre ele a avut loc pe 26 martie, la Liceul Vasile Conta, unde membrii Consiliului Profesoral au semnat, simbolic, Declaraţia de Unire cu Basarabia, alăturîndu-se astfel demersurilor făcute de multe localităţi de peste Prut care doresc revenirea în vechile hotare. Documentul, semnat în trei exemplare, purtînd antetul Liceului Vasile Conta şi logo-ul Centenarului Marii Uniri, pe un fond tricolor.

http://monitorulneamt.ro/si-la-tirgu-neamt-declaratie-de-unire/

 

 1. JOS HOTARUL // Un milion de moldoveni au făcut deja UNIREA cu România. Sunt români cu acte în regulă, iar numărul crește

Circa un milion de cetățeni moldoveni au obținut cetățenia română în ultimii zece ani, iar numărul crește. Pentru mulți cetățenia este o şansă în plus la o viață mai bună în România sau în Uniunea Europeană. În fiecare zi cetățeni moldoveni trec Prutul și merg la Iași sau București să își depună actele pentru obținerea cetățeniei române.

https://www.timpul.md/articol/jos-hotarul—-un-milion-de-moldoveni-au-facut-deja-unirea-cu-romania–sunt-romani-cu-acte-in-regula-iar-numarul-crete-128660.html

 

 1. Duplex Radio România Actualităţi – Radio Chişinău

Declaraţia solemnă de celebrare a Unirii Basarabiei cu România, adoptată, marţi, de Parlamentul de la Bucureşti, arată disponibilitatea ţării noastre de a accepta o eventuală dorinţă de reunificare a Republicii Moldova, susţine directorul Institutului de Ştinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

http://www.romania-actualitati.ro/duplex_radio_romania_actualitati_radio_chisinau-114064

 

 1. Basarabia pămînt românesc, manifestare de suflet la Bicaz

Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită la Bicaz printr-o manifestare la a cărei organizare au contrubuit Asociaţia Valea Muntelui, Liceul Carol I, Şcoala Gimnazială, Casa de Cultură şi Biblioteca Eminescu, toate sub patronajul primăriei. Evenimentul a căpătat greutate spiritual-istorică prin prezenţa în oraş a PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Chişinăului, care a răspuns invitaţiei preotului Mihail Popa de la Parohia Dodeni, de obîrşie basarabean. Programul acţiunii a fost precedat de un Te Deum oficiat la Monumentul Eroilor, deschiderea oficială fiind la Casa de Cultură prin cuvîntul primarului Nicolae Sălăgean, cel al oaspetelui basarabean, acestora urmîndu-le expunerile prezentate de către prof. dr. Mihaela Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Neamţ, precum şi al scriitorilor Gheorghe Radu şi Dragomir Oprea.

http://monitorulneamt.ro/basarabia-pamint-romanesc-manifestare-de-suflet-la-bicaz/

 

 1. Municipiul Iași se înfrățește cu oraşele Hînceşti şi Haifa

Municipiul Iași se va înfrăți cu Hîncești, orașul care este centrul administrativ al raionului omonim din Republica Moldova.

http://curierul-iasi.ro/municipiul-iasi-se-infrateste-cu-orasele-hincesti-si-haifa-25384

 

 1. Băsescu: Reunificarea Republicii Moldova cu România nu trebuie lăsată pe mâna propagandei

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat miercuri că reunificarea Republicii Moldova cu România trebuie să se facă printr-o decizie a celor două parlamente naţionale şi nu lăsată „pe mâna propagandei”.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-reunificarea-republicii-moldova-cu-romania-nu-trebuie-lasata-pe-mana-propagandei-17104732

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ