Declarație istorică în Parlamentul de la București: România este pregătită să primească Republica Moldova între granițele ei

0
148
 1. Declarație istorică în Parlamentul de la București: România este pregătită să primească Republica Moldova între granițele ei

Parlamentul României a adoptat o declarație istorică în contextul marcării Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Potrivit „Declaraţiei solemne pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, dorința de Reunire a Republicii Moldova este legitimă, iar România și cetățenii ei sunt pregătiți să primească Republica Moldova în granițele sale.

Conform documentului citit de la tribună de președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, dorința de Reunire exprimată de Republica Moldova este „pe deplin legitimă” și România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți oricărei manifestări organice a Republicii Moldova de Unire”.

http://infoprut.ro/49682-declaratie-istorica-parlamentul-bucuresti-romania-pregatita-republica-moldova-granitele-ei.html

 

 1. Parlamentul României a adoptat Declarația prin care își afirmă deschiderea pentru unirea cu Republica Moldova

Parlamentul României a adoptat, cu 19 abțineri Declarația prin care își afirmă deschiderea pentru unirea cu Republica Moldova.

Aceasta este o declarație cu caracter simbolic, iar Parlamentul României, forul care reprezintă suveranitatea poporului român, își exprimă deschiderea față de dorința basarabenilor de a se uni cu România.

https://www.publika.md/parlamentul-romaniei-a-adoptat-declaratia-prin-care-isi-afirma-deschiderea-pentru-unirea-cu-republica-moldova_3000305.html

 

 1. Declarația de Unire cu Republica Moldova, adoptată de Consiliul Județean Constanța

Consilierii județeni, de toate culorile politice, au votat, la începutul ședinței CJ Constanța, Declarația de Unire cu Republica Moldova, propunerea președintelui organizației județene a PMP Constanța, Claudiu Palaz. CJ Constanța devine, astfel, primul din țară care, chiar în ziua de 27 martie, la 100 de ani de la unirea României cu Basarabia, adoptă documentul considerat un demers istoric de reunire a celor două state.

http://evz.ro/declaratia-de-unire-cu-republica-moldova-adoptata-de-cjc.html

 

 1. Gimnaziul Ion Creangă din Orhei a semnat Declarația de Unire cu România

Gimnaziul Ion Creangă din Orhei a semnat astăzi, de Ziua Unirii Basarabiei cu România Declarația de Unire cu România.

https://deschide.md/ro/stiri/social/28509/Gimnaziul-Ion-Creang%C4%83-din-Orhei-a-semnat-Declara%C8%9Bia-de-Unire-cu-Rom%C3%A2nia.htm

 

 1. Ce au răspuns elevii Liceului Mircea Eliade la întrebarea „Vreți Unirea?”

„Eu nu mă îndoiesc că voi, cu toții, sunteți români. Spuneți, vă doriți Unirea cu România sau nu?”, a întrebat Andrei Strâmbeanu

Răspunsul învățăceilor de la Mircea Eliade a fost un „Da” colectiv.

https://deschide.md/ro/stiri/social/28498/VIDEO–Ce-au-r%C4%83spuns-elevii-Liceului-Mircea-Eliade-la-%C3%AEntrebarea-%E2%80%9EVre%C8%9Bi-Unirea%E2%80%9D.htm

 

 1. Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia Română au organizat o sesiune comună

Premieră ştiinţifică în ziua în care celebram 100 de ani de la votul istoric din Sfatul Ţării. Zeci de academicieni din România au venit la Chişinău şi împreună cu istorici şi academicieni basarabeni au participat la conferinţa dedicată centenarului unirii. Cu toţii au vorbit despre unire ca despre o izbândă identitară românească. Academia Română a decis deschiderea unei filiale la Chişinău.

http://tvrmoldova.md/actualitate/academia-de-stiinte-a-moldovei-si-academia-romana-au-organizat-o-sesiune-comuna/

 

 1. Fermierii din Moldova vor UNIREA!

Consiliul administrativ al Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova (FNFM), întrunit în ședință pe data de 16.03.2018, constată că guvernările care s-au perindat pe parcursul anilor de independență au ratat șansele reale de dezvoltare a RM pe calea democrației și prosperării economice, statului de drept și libertăților umane, scrie Observatorul de Nord. 

https://deschide.md/ro/stiri/social/28489/Fermierii-din-Moldova-vor-UNIREA!.htm

 

 1. PAS, PPPDA şi PLDM au semnat un acord de colaborare cu PNL din România

Partidul Liberal Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr din Republica Moldova au semnat un acord de colaborare cu Partidul Naţional Liberal din România. Semnarea a avut loc într-o conferinţă de presă la IPN, în ziua când s-au împlinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

http://tvrmoldova.md/politic/pas-pppda-si-pldm-au-semnat-un-acord-de-colaborare-cu-pnl-din-romania/

 

 1. România va aloca o sumă semnificativă pentru cetăţenii din Republica Moldova care au venituri foarte mici

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider PSD, a anunţat marţi, 27 martie, că la rectificarea bugetară din vara acestui an, se va aproba şi va fi alocată o sumă semnificativă pentru a reprezenta un sprijin direct către cetăţenii din Republica Moldova care au venituri foarte mici – ca parte a unui plan mai mare, discutat deja între cele două state.

http://tvrmoldova.md/economic/romania-va-aloca-o-suma-semnificativa-pentru-cetatenii-din-republica-moldova-care-au-venituri-foarte-mici/

 

 1. Municipiile Galaţi şi Cahul au semnat un protocol de cooperare

Un protocol de cooperare între municipiile Galaţi şi Cahul din Republica Moldova a fost semnat, marţi, la Muzeul de Istorie din Bucureşti, de către primarii celor două localităţi, în prezenţa a zeci de consilieri locali români şi basarabeni.

http://tvrmoldova.md/actualitate/municipiile-galati-si-cahul-au-semnat-un-protocol-de-cooperare/

 

 1. Expoziţie dedicată Centenarului vernisată simultan în Alba Iulia, Suceava şi Chişinău

O expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri, cu un conţinut identic, va fi vernisată simultan, marţi, 27 martie, în Alba Iulia, Suceava şi Chişinău, potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia.

http://tvrmoldova.md/centenar/expozitie-dedicata-centenarului-vernisata-simultan-in-alba-iulia-suceava-si-chisinau/

 

 1. Trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova au fost declarați persona non-grata

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin și i-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata. Aceștia sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

https://www.timpul.md/articol/ultima-ora—trei-diplomai-din-cadrul-ambasadei-federaiei-ruse-in-r–moldova-au-fost-declarai-persona-non-grata-128633.html

 

 1. Reprezentantul minorităților în Parlamentul de la București: „Aştept ca românii din Basarabia să revină în ţara-mamă”

„Când vorbim de reîntregirea României, nu vorbim de unirea Republicii Moldova cu România, ci de revenirea Basarabiei la ţara-mamă, iar, dacă în urmă cu 100 de ani a existat o generaţie care a putut să facă asta, nu văd de ce astăzi generaţia care e aici, în sala aceasta, nu poate face acelaşi lucru”, a declarat marţi deputatul Varujan Pambuccian, reprezentant al grupului minorităţilor naţionale, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii unui secol de la Unirea Basarabiei cu România.

http://infoprut.ro/49695-reprezentantul-minoritatilor-parlamentul-de-la-bucuresti-astept-ca-romanii-din-basarabia-sa-revina-tara-mama.html

 

 1. Dragnea, mesaj de Centenarul Unirii: O spun fără echivoc, eu vreau să ne unim cu Moldova

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis, marți, în cadrul ședinței solemne a Parlamentului la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că își dorește unirea României cu Republica Moldova.

https://www.money.ro/dragnea-mesaj-de-centenarul-unirii-o-spun-fara-echivoc-eu-vreau-sa-ne-unim-cu-moldova/

 

 1. Zeci de români şi basarabeni s-au prins în Hora Unirii, la Alba Iulia

Zeci de români şi basarabeni s-au prins în Hora Unirii, marţi, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. O studentă din Republica Moldova a spus că speră la un viitor împreună, ca la 1918, transmite corespondentul MEDIAFAX.

http://www.mediafax.ro/social/zeci-de-romani-si-basarabeni-s-au-prins-in-hora-unirii-la-alba-iulia-17094392

 

 1. Alianța pentru Centenar: Parlamentul României a dat undă verde pentru Reunire

Alianța pentru Centenar salută declarația istorică adoptată marți de Parlamentul României cu privire la Unirea României cu Republica Moldova.

http://infoprut.ro/49685-alianta-pentru-centenar-parlamentul-romaniei-dat-unda-verde-pentru-reunire.html

 

 1. La 100 de ani de la Marea Unire, avem mica unire de la Galați

La Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi se află în dezbatere un proiect de hotărâre prin care să se aprobe înfrățirea unității administrative „cu localităţile din Republica Moldova, care în mod deschis şi asumat şi-au exprimat sau îşi vor exprima dorinţa de unire cu patria-mamă.

http://romanialibera.ro/politica/la-100-de-ani-de-la-marea-unire-avem-mica-unire-de-la-galati-718403

 

 1. Patriarhul Daniel susţine Unirea cu Basarabia. “Act de dreptate istorică şi demnitate patriotică”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune că Unirea Basarabiei cu România reprezintă un act de dreptate istorică şi de demnitate patriotică, potrivit Agerpres.

http://www.capital.ro/patriarhul-daniel-sustine-unirea-basarabiei-cu-romania-este-un.html

 

 1. Custodele Coroanei: Datoria de a-i sprijini pe fraţii noştri nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări

Custodele Coroanei române, Margareta, a declarat marţi că datoria de a sprijini Republica Moldova nu trebuie să cunoască limite şi nici condiţionări.

https://www.romaniatv.net/custodele-coroanei-datoria-de-a-i-sprijini-pe-fratii-nostri-nu-trebuie-sa-cunoasca-limite-nici-conditionari_411440.html

 

 1. Ungheni spune „DA” Reîntregirii și cere Parlamentului de la Chișinău să adopte o declarație similară

Primăria Ungheni a semnat marți o Declarație de Unire cu România.

http://infoprut.ro/49687-ungheni-spune-da-reintregirii-cere-parlamentului-chisinau-adopte-declaratie-similara.html

 

 1. Ziua Unirii Basarabiei cu România, celebrată la Sfântu Gheorghe

Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost celebrată şi în judeţul Covasna, la Sfântul Gheorghe.

Printre evenimente, un ceremonial militar, un simpozion dedicat făuritorilor Marii Uniri, dar şi lansarea unui calendar omagial. Un reportaj de Mălina Negrea.

http://www.romania-actualitati.ro/ziua_unirii_basarabiei_cu_romania_celebrata_la_sfantu_gheorghe-114052

 

 1. Comuna Cornu Luncii a adoptat „Declaraţia de reunire cu Republica Moldova”

Consiliul Local Cornu Luncii a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o „Declaraţie de reunire” a României cu Basarabia. Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Cornu Luncii în care a fost adoptată declaraţia de reunire a fost condusă de primarul comunei, Gheorghe Fron. La şedinţa festivă au fost prezenţi consilierii locali, preoţii din comună, foşti şi actuali directori ai şcolilor din Cornu Luncii, vicepreşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Dumitru Davidel, precum şi mai mulţi copii, care au susţinut un program artistic.

https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-03-27/Comuna-Cornu-Luncii-a-adoptat-Declaratia-de-reunire-cu-Republica-Moldova

 

 1. Eugen Tomac: Să avem curajul de a clădi o Românie reîntregită într-o Europă unită

Deputatul PMP Eugen Tomac a pledat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului, pentru construirea unei Românii reîntregite într-o Europă unită.

https://www.stiripesurse.ro/eugen-tomac-sa-avem-curajul-de-a-cladi-o-romanie-reintregita-intr-o-europa-unita_1256932.html

 

 1. 1918, ANUL MARII UNIRI: 100 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu România

După 106 ani de dominaţie rusă, la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat Unirea provinciei româneşti Basarabia cu România. Rezultatul votului (86 de voturi pentru, trei împotrivă, 36 de abţineri şi 13 absenţi) a fost anunţat de către preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ. Acesta, împreună cu secretarul acestui for, Ion Buzdugan, au semnat Declaraţia de Unire, potrivit volumului „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).

http://www.ziarulnational.md/1918-anul-marii-uniri-100-de-ani-de-la-proclamarea-unirii-basarabiei-cu-romania/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ