Delegaţiile române care veneau la Chişinău de Hramul oraşului au vrut să treacă postul vamal fără rând, susţine şeful Serviciului de Grăniceri.

0
25

Şeful Serviciului de Grăniceri, Igor Colenov, a declarat ieri că doi grăniceri de la vama Leuşeni au fost sancţionaţi cu o mustrare aspră pentru faptul că nu au permis intrarea pe teritoriul R. Moldova, vineri, 12 octombrie, celor trei delegaţii oficiale din România. Motivul invocat de Serviciul de grăniceri a fost faptul că delegaţiile române, care veneau la Chişinău la invitaţia Primarului Dorin Chirtoacă, ar fi vrut să treacă fără rând. Anterior însă s-a anunţat că motivul interzicerii delegaţiilor române de intra în Republica Moldova a fost că nu aveau invitaţii în original.

Igor Colenov, şeful serviciului de grăniceri a evitat menţioneze numele celor doi grăniceri, justificând prin faptul că nu le ţine. Acesta a dat asigurări că acesta a fost singurul caz de la sfârşitul săptămânii trecute când nu s-a permis trecerea frontierei. Potrivit lui, în două zile au trecut frontiera cu R. Moldova 16 mii de cetăţeni străini, dintre care 3 mii de cetăţeni români.

UNIMEDIA menţionează că la 16 octombrie ministrul de externe andrei Stratan a declarat că în zilele de week-end, potrivit registrelor punctelor de trecere de la frontiera moldo-română, în Republica Moldova au intrat 2777 de cetăţeni ai României. „De aceea nu putem vorbi că incidentul de la vamă a fost intenţionat. A fost doar un caz care a avut loc şi care este în prezent investigat. Vor fi luate măsurile de rigoare faţă de colaboratorii de la punctul de trecere respectiv care au permis reţinerea acelor cetăţeni români”.

Pentru a exclude pe viitor asemenea cazuri „cu o asemenea rezonanţă”, grănicerilor români le-a fost trimisă invitaţia bde a participa la o şedinţă comună, în cadrul căreia ar urma să se ia o decizie pentru îmbunătăţirea cooperării dintre cele două părţi la toate punctele vamale, a declarat Colenov.

Amintim că la 12 octombrie trei delegaţii române, care făceau curs invitaţiei autorităţilor locale de a participa la Hramul Chişinăului, s-au întors din drum, după ce le-a fost interzisă trecerea frontierei de către grănicerii moldoveni.

Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău a declarat că incidentul reprezintă o comandă care vine de la prima sau a doua persoană în stat, în timp ce Andrei Stratan, a declarat că e doar un caz neintenţionat. Vezi mai multe detalii.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ