Democratii continua negocierile privind formarea unei coalitii in Consiliul Municipal Chisinau

0
67

Partidele democratice care au reprezentanti in Consiliul Municipal Chisinau (CMC) continua negocierile privind constituirea unei coalitii in Consiliu, dar deocamdata, fara succes.

Surse din noul CMC au comunicat Agentiei INFOTAG ca se negociaza in privinta candidatilor pentru functiile de viceprimar si pretori de sectoare si, in paralel, eventualele candidaturi pentru functia de presedinte al Consiliului, care, pentru unii politicieni, este la fel de importanta ca si cea de primar al capitalei.

AnteRior, Deputatul Vladimir Filat, ales consilier pe lista Partidului Democrat, s-a declarat dispus sa-si depuna mandatul de parlamentar in favoarea celui de presedinte al CMC, dar asa cum nu s-a discutat aceasta posibilitate, Filat a preferat sa ramina deputat.

Unii consilieri sustin ca negocierile decurg anevoios, pentru ca liberalii (a doua fractiune ca marime din CMC dupa comunisti, al carei exponent este si noul primar, Dorin Chirtoaca) nu depun eforturi suficiente. Totodata, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este de parere ca nu este cazul sa se actioneze in graba in asemenea chestiuni.

Liberalii resping acuzatiile potrivit carora ar pune accentul pe functii si declara ca ii intereseaza doar situatia din capitala. Pentru a demonstra acest lucru ei sint gata sa cedeze si unicul post de viceprimar care le-ar putea reveni ca urmare a partajarii functiilor in cadrul unei viitoare coalitii democratice.

Din cele 51 de mandate de consilier in noul CMC, 16 apartin comunistilor, 11 – Partidului Liberal, 7 – Aliantei „Moldova Noastra”, 5 – Partidului Democrat, 5 – fractiunii social-democrate (Partidul Democratiei Sociale si Partidul Social-Democrat), 4 – Partidului Popular Crestin-Democrat. Trei consilieri care nu au aderat la nici o fractiune – Valeriu Climenco, liderul miscarii „Ravnopravie”, Ion Mereuta, liderul Partidului Umanist, si Oleg Oniscenco, presedintele asociatiei obstesti „Casa Noastra – Chisinau”.

Sursa:azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ