Demonstraţie de protest în faţa Ambasadei Rusiei

0
21

Protest ChisinauBBC
Câteva zeci de persoane au pichetat, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, în semn de protest faţă de anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică, acum 67 de ani, pe 28 iunie 1940.
Participanţii la manifestaţie, reprezentanţi ai unor organizatii neguvernamentale, au cerut Rusiei să recunoască necondiţionat crimele pe care le-a comis în 1940 şi în anii următori faţă de românii din Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa.

„Noi ştim ce s-a întâmplat cu noi în 1940. Ştim de unde Rusia ne-a rupt în mod criminal şi vrem înapoi acasă cu tot cu pământ, cu tot cu lumea asta. Vrem să fim cteăţeni ai României şi ai Europei, întrucât România e membră a Uniunii Europene”, a declarat la BBC preşedintele Asociaţiei Antipact Molotov-Ribbentrop, Iacob Golovcă.

Iacob GolovcaVrem să-i amintim Rusiei barbaria, sălbăticia cu care a intrat aici în 1940, dar şi mai marea sălbăticie şi pustiire care a făcut-o în 1941 când s-a retras de aici, sub presiunea armatei române

Ocupaţie sau eliberare?

Ambasada Rusiei la Chişinău nu a făcut nici un fel de comentarii pe marginea acestei acţiuni de protest.

Deşi au trecut 67 de ani de când teritoriul dintre Prut şi Nistru a intrat în componenţa URSS, istoricii din Republica Moldova nu reuşesc să se pună de acord cu privire la semnificaţia evenimentului de atunci: ocupaţie sau eliberare?

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070628_moldova_28iunie_demo.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ