Deputat liberal: Segmentul de electorat unionist în Republica Moldova este superior celui care îl susține pe Dodon

0
106

 

  1. Întâlnire între miniştrii apărării din România şi Republica Moldova

Evoluţiile recente în contextul regional de securitate şi parcursul european şi euroatlantic al Republicii Moldova au fost analizate vineri, la Bucureşti, de ministrul apărării, Mihnea Motoc şi omologul său de la Chişinău, Anatolie Şalaru.

Oficialul de la Chişinău a reamintit că Republica Moldova a cerut sprijin din partea României pentru ca trupele ruse de pacificatori din Transnistria să fie înlocuite cu reprezentanţi ai ONU.

 

Ministrul moldovean al apărării a fost primit şi de şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, care a subliniat că este foarte important ca Republica Moldova să valorifice oportunităţile oferite de parteneriatul cu NATO.

http://www.romania-actualitati.ro/intalnire_intre_ministrii_apararii_din_romania_si_republica_moldova-94535

 

  1. Chișinăul, îngrijorat: Transnistria să fie pusă pe ordinea de zi a marilor cancelarii

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Șalaru, a declarat, vineri, la București, că țara sa este îngrijorată de „colaborarea nemaivăzută” care are loc în ultima perioadă între armata transnistreană și trupele ruse, precizând, în acest context, că este nevoie ca situația din Transnistria să fie readusă pe ordinea de zi a marilor cancelarii mondiale, relatează Agerpres.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/chisinaul-ingrijorat-transnistria-sa-fie-pusa-pe-ordinea-de-zi-a-marilor-cancelarii-578424

 

  1. Comuna Şotânga, înţelegere de cooperare cu localitatea Puhoi din R. Moldova

Primăria Comunei Şotânga a fost, joi, gazda unei delegaţii din satul Puhoi (Republica Moldova), cu prilejul semnării Înţelegerii de Cooperare între Comuna Şotânga, Judeţul Dâmboviţa, şi satul Puhoi, Raionul Ialoveni. În cuvântul de deschidere, Constantin Stroe, primarul comunei Şotânga, i-a transmis omologului său, primarul satului Puhoi, Petru Frunze, că va încerca să le ofere partenerilor săi sprijin în domeniul dezvoltării economice şi că le va împărtăşi din experienţa sa în materie de accesare şi utilizare a fondurilor europene. Înţelegerea de cooperare semnată între Comuna Şotânga şi satul Puhoi vizează domenii diverse linii de acţiune: cooperarea economică, dezvoltarea turismului, învăţământ, agricultură, mediu şi dezvoltare locală.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/comuna-Sotanga-intelegere-cooperare-localitatea-puhoi-r-moldova-1_57edf2f85ab6550cb822e353/index.html

 

 

  1. Cultura, punte reală de comunicare între România și Republica Moldova

Gheorghe Postică, viceministru al Ministerului Culturii din republica Moldova a apreciat modul în care colaborează cu Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni: “Conferința despre patrimoniu a fost una deosebită,  deoarece este pentru  prima dată în ultimele două decenii când specialişti din domeniul culturii din România şi Republica Moldova s-au întâlnit pentru a găsi noi abordări în soluționarea problemelor existente în ceea ce privește restaurarea şi valorificarea patrimoniului românesc. Considerăm că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc, iar problemele  sunt comune, de aceea trebuie să găsim soluţii comune. Asteptăm cu nerăbdare ediţia a II-a a conferinţei”.

http://www.timpromanesc.ro/cultura-punte-reala-de-comunicare-intre-romania-si-republica-moldova

 

 

  1. Bani pentru gazoductul Ungheni-Chişinău

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) va acorda 41 de milioane de euro, din totalul de 93 de milioane necesare, pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Diferența ar putea fi acoperită de un credit BEI și de co-finanțarea din partea UE, transmite Unimedia.info.

http://www.evz.ro/bani-pentru-gazoductul-ungheni-chisinau.html

 

 

  1. Filmul AFACEREA EST se lansează în cinematografele din Moldova în 17 octombrie

Afacerea Est, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, se lansează în cinematografe printr-un turneu de premiere regionale cu începere la Iași în 17 octombrie.

Filmul a fost proiectat în avanpremieră în iunie la Transylvania IFF din Cluj, unde a avut parte, de o primire extrem de călduroasă. În octombrie seria evenimentelor începe cu premiera regională la Iași și va continua cu un turneu de gală cu opriri la Botoșani (18 oct), Suceava (19 oct), Piatra Neamț (20 oct), Bacău (21 oct), Vaslui (22 oct), Galați (23 oct), urmând Brăila, Buzău, Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Deva, Tg Jiu, Craiova, Pitești, Sibiu și Ploiești. Din 28 octombrie filmul va rula și în cinematografele din București și toată țara. Cu această ocazie Cobileanski vrea să demonstreze că ”deși fiecare zonă râde în felul ei, e provocarea mea ca umorul din Afacerea Est să fie universal”.

https://svnews.ro/filmul-afacerea-est-se-lanseaza-in-cinematografele-din-moldova-in-17-octombrie/80716/

 

 

  1. Vicepreședintele Uniunii Magistraților din România: Ar fi bun transferul de expertiză dinspre DIICOT/DNA spre instituțiile similare din Rep. Moldova

Transfer de experiență și pregătire în România pentru tinerii din Republica Moldova care vor să devină magistrați. Acestea sunt propunerile vicepreședintelui Uniunii Magistraților din România, Dan Ștefan Spânu, care a avut vineri o întrevedere cu candidatul PPEM la președinția Republicii Moldova, Iurie Leancă.

http://infoprut.ro/45340-vicepresedintele-uniunii-magistratilor-din-romania-ar-fi-bun-transferul-de-expertiza-dinspre-diicotdna-spre-institutiile-similare-din-rep-moldova.html

 

 

  1. Deputat liberal: Segmentul de electorat unionist în Republica Moldova este superior celui care îl susține pe Dodon

Rusia încearcă să readucă Republica Moldova în sfera sa de influență promovarea unui politician aservit intereselor sale. În viziunea parlamentarului, un mod de a contracara acest demers al Moscovei este acordarea votului unui unionist, deoarece „segmentul de electorat unionist în Republica Moldova, potrivit unor estimări, este de circa 28-30%, adică e superior electoratului pe care-l are Igor Dodon”.

Dârda susține că un tur doi al alegerilor prezidențiale în care să se confrunte Igor Dodon și Mihai Ghimpu ar mobiliza la vot toți adepții parcursului european al Republicii Moldova, mai numeroși decât susținătorii apropierii de Rusia. „Consolidat, votul unionist îl poate lesne trece pe Mihai Ghimpu în turul doi, împreună cu Igor Dodon. Iar în turul doi, deja împotriva lui Igor Dodon şi în sprijinul lui Mihai Ghimpu se vor uni toţi adepţii dezvoltării europene a Republicii Moldova, care sunt mult mai mulţi decât pro-ruşii”, notează deputatul din partea PL pe blogul său.

http://infoprut.ro/45345-deputat-liberal-segmentul-de-electorat-unionist-in-republica-moldova-este-superior-celui-care-il-sustine-pe-dodon.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ