Deputaţii au început şedinţa cu un minut de reculegere în memoria celor căzuţi în lupta pentru independenţă Moldovei

0
56

Şedinţa Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria celor căzuţi în luptele pentru independenţa şi suveranitatea R.Moldova în 1992.

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a anunţat că vineri se împlinesc 15 ani de la tragicele evenimente din 1992 şi a propus deputaţilor să ţină un minut de reculegere în memoria celor care au căzut în lupte şi a civililor care au fost jertve ale conflictului armat de pe Nistru. El a mai amintit că tot la 2 martie R.Moldova împlineşte 15 ani de când a fost acceptată drept membru al Naţiunilor Unite.

La rândul său, Veaceaslav Untilă, deputat al Alianţei Moldova Noastră, a spus că deputaţii au ratat şansa de a acorda acestei zile un statut special, atunci când au respins ieri propunerea de a include pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre. Prin acesta se propunea desemnarea zilei de 2 martie drept Zi a apărătorului patriei. Proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, deoarece fusese înregistrat în ajun şi nu a trecut procedura standard de examinare în comisii. Totodată, Lupu a anunţat că se pregăteşte un pachet de legi pentru susţinerea suplementară a combatanţilor, unde ar putea fi examinată şi propunerea AMN.

După o oră de lucru, parlamentarii au decis să ia o pauză pentru a participa la mitingul de comemorare a eroilor războiului de pe Nistru. Mitingul se va desfăşura la complexul „Eternitatea”, cu participarea combatanţilor şi a conducerii statului.

Astăzi în Chişinău au avut loc mai multe manifestaţii legate de 15 ani de la începerea conflictului armat în R.Moldova. În dimineaţa zilei la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” a fost oficiat un serviciu divin de comemorare a eroilor căzuţi pentru integritatea şi suveranitatea ţării, iar în şcoli a fost ţinut un minut de reculegere. Veteranii războiului de pe Nistru au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la Monumentul eroilor căzuţi pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova, la Monumentul colaboratorilor organelor afacerilor interne căzuţi la datorie şi la mormintele combatanţilor de la cimitirul sf.Lazăr.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ