Deputatii comunisti nu doresc examinarea indeplinirii Planului de Actiuni RM-UE in Parlament.

0
68

Deputatii comunisti au respins joi, 29 noiembrie propunerea parlamentarului Igor Klipii de a organiza o dezbatere in Parlament privind implementarea Planului de Actiuni RM-UE.
Klipii a declarat ca in curand presedintele Vladimir Voronin va efectua o vizita la Bruxelles unde va prezenta modul de implementare a Planului de Actiuni. Dezbaterea din Parlament i-ar facilita sefului statului prezentarea unei informatii cat de cat convingatoare la Bruxelles, a opinat deputatul.

Dupa ce propunerea sa a fost respinsa de fractiunea majoritara, Klipii a prezentat o interpelare premierului Vasile Tarlev mentionand ca in viitorul apropiat va expira termenul de realizare a Planului de Actiuni, iar implementarea propriu zisa a angajamentelor asumate treneaza. Mai mult, potrivit lui, adevarata stare de lucruri este tinuta in secret de factorii responsabili.

El a solicitat explicatii in legatura cu cauzele neexecutarii pana in prezent a tuturor angajamentelor asumate de Guvern prin semnarea Planului. Si a rugat sa-i fie prezentat un raspuns amplu la acest subiect, inclusiv in ceea ce priveste starea actuala a relatiilor cu UE, precum si perspectivele semnarii unui Acord de asociere.

Planul de Actiuni RM-UE a fost semnat in februarie 2005 pe o perioada de trei ani. Vasile Tarlev declara anterior ca Planul urmeaza sa fie indeplinit pana la 17 noiembrie curent. Opozitia si puterea au viziuni diferite in ce priveste implementarea Planului. In timp ce guvernarea sustine ca practic toate prevederile acestuia au fost realizate, cealalta parte spune ca R. Moldova mai are multe restante la acest capitol.

Expertii internationali sustin ca R. Moldova a facut pasi mari in ce priveste adoptarea legislatiei, dar mai este mult de facut in vederea implementarii acesteia. Cele mai mari restante se refera la combaterea coruptiei, independenta justitiei, libertatea mass-media, etc.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ