Deputatii s-au certat in Parlament din cauza denumirii limbii oficiale a statului.

0
22

Deputatii s-au certat vineri, 19 octombrie,in cadrul sedintei parlamentului,din cauza denumirii limbii de stat. In timp ce comunistii insistau ca denumirea acesteia este „limba moldoveneasca”, opozitia a sustinut ca limba vorbita de bastinasi este limba romana.
Altercatiile au inceput dupa ce cativa deputati comunisti au adresat intrebari in limba rusa viceministrului sanatatii Mircea Buga, iar el a raspuns in aceeasi limba. Deputatul Gheorghe Susarenco a declarat in context ca „sunt deputati care stau de 20 de ani in Parlament si nu cunosc limba romana, sau de stat cum, ii zic comunistii”. El a solicitat ca de la tribuna centrala a parlamentului sa se vorbeasca exclusiv in romana.

In timpul interventiei sale, mai multi deputati comunisti au protestat din sala, facand trimitere la Constitutie, care fixeaza denumirea de „limba moldoveneasca”. Spicherul Marian Lupu a incercat sa modereze situatia, decla rand ca, prin actiunile lor, deputatii trebuie sa contribuie la consolidarea societatii si nu la dezbinarea acesteia. Fiecare are dreptul sa numeasca limba cum doreste, dar denumirea oficiala a acesteia este consfintita in Constitutie, a mentionat el.

Deputatul Leonid Bujor a declarat ca opozitia este de acord ca fiecare sa numeasca limba cum doreste, dar ar trebui si comunistii sa nu se lanseze in diferite replici cand legiuitorii din opozitie vorbesc de limba romana. Bujor a fost huiduit si numit cu cuvinte injositoare de catre colegii sai comunisti, iar Marian Lupu a chemat din nou deputatii la toleranta.

La finele sedintei, parlamentarul comunist Victor Stepaniuc a revenit la subiect declarand ca unele incoerente, ce tin de denumirea limbii, atestate in anumite documente, au fost clarificate prin Constitutie, care este legea suprema a statului. Chiar daca in Declaratia de independenta se contine termenul de limba romana, Constitutia, in art.13, vorbeste clar de limba moldoveneasca, a mentionat el.

Opozitia a solicitat dreptul la replica, dar spicherul a anuntat inchiderea sedintei, fapt ce i-a facut pe o parte din deputati sa protesteze zgomotos timp de cateva minute.

Sursa: Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ