Deputaţii ucraineni: Aderarea României la UE ar trebui revizuită în urma declaraţiilor lui Traian Băsescu

0
55

Traian Basescu
Deputaţii de la Kiev sunt revoltaţi de afirmaţiile atribuite preşedintelui României, Traian Băsescu referitoare la unele teritorii ucrainene ce ar trebui să facă parte din Republica Moldova, unele voci cerând revizuirea statutului de membru al Uniunii Europene pentru România, relatează NewsIn, citat de HotNews.ro.”Nu pot sa cred că preşedintele unui stat membru al UE a putut face o asemenea declaraţie! Este imposibil! Cred că la mijloc e o eroare de interpretare”, a declarat deputatul Partidului Regiunilor din Rada Suprema de la Kiev, Taras Ciornovil, citat de portalul ucrainean de ştiri InterMedia Consulting. Potrivit deputatului, „cariera politică a unei personalităţi care a făcut asemenea declaraţii este compromisă în orice ţară a UE”.

„Declaraţia preşedintelui României privind o posibilă intrare a Transnistriei în componenţa Ucrainei în schimbul transferării către Republica Moldova a sudului Basarabiei şi a Bucovinei de Nord este un vis subiectiv a lui Traian Basescu”, a declarat şi deputata Lidia Grigorovici, din blocul proprezidenţial „Ucraina Noastra”.

„Personal, cred că propunerea preşedintelui României este un vis subiectiv care, cel mai probabil, a fost expus în mod neoficial, deoarece, în mod oficial, preşedintele unei ţări care este membră NATO nu are dreptul să formuleze ca persoană oficială, ca membru al Alianţei, orice fel de pretenţii teritoriale faţă de oricare alt stat, deoarece una dintre condiţiile aderării la NATO este recunoaşterea imuabilităţii frontierelor după cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat deputata ucraineană, citată de agenţia rusă de ştiri Novii Reghion.

Preşedintele Traian Basescu a declarat miercuri, 16 aprilie, în cadrul unei dezbateri despre securitatea României organizată de Fundaţia Konrad Adenauer, că poziţia României de susţinere a integrării Ucrainei în NATO este „în strânsă legătură cu politica pe care România o are faţă de Republica Moldova”. Prin intrarea Ucrainei în NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-şi asigura securitatea, dar odată cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui să garanteze „un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integrităţii terioriale şi prin relaţiile de bună vecinătate”, a spus şeful statului.

Acest „statut convenabil” este cu atât mai important cu cât, potrivit lui Traian Băsescu, în Ucraina există voci – „nu la nivelul conducerii”, a precizat preşedintele – care cer ca „Transnistria să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei, care ar trebui să revină Moldovei”.

Ambasadorul României la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a fost convocat ieri, 19 aprilie, la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicaţii în legătura cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ucraina.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5440

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ