Deputaţii vorbitori de rusă costă Basarabia peste 10.000$ lunar

0
46

Deşi Constituţia R. Moldova consfinţeşte o singură limbă de stat, nici deputaţii nu respectă legea supremă. În Parlamentul actual al R. Moldova există 15 deputaţi, toţi din fracţiunea comunistă, care nu cunosc limba română. „Plăcerea” de a avea aşa deputaţi costă, pe lună, cel puţin 118 580 de lei moldovenesti, echivalentul a 10320 de dolari.

Aici sunt incluse cheltuielile pentru salarizarea acestor alogeni (care, vezi Doamne, n-au putut învăţa limba statului în cei 16 ani de independenţă – n.r.), pentru traducătorii din şedinţele de plen ale Parlamentului şi pentru salarizarea profesoarei care le ţine celor 15 comunişti lecţii de română.

În şedinţele în plen ale Parlamentului doi traducători de limbă rusă lucrează pentru patru-cinci deputaţi (!) pe care îi poţi vedea cu casca în ureche. Ceilalţi, deşi nu înţeleg prea multe sau chiar deloc, refuză să se „deranjeze” cu tradusul. De ridicat, ridică mâna „când trebuie”. Deşi numărul celor care se folosesc de serviciile traducătorilor nu depăşeşte cinci la sută din numărul total al deputaţilor, bugetul de stat se goleşte lunar cu 10 200 de lei (887 dolari) pentru retribuirea translatorilor în limba rusă.

Garev – şef de grupă

La aceste cheltuieli se adaugă şi salariul de 1680 de lei (146.22 dolari) pentru profesoara de limba română de la Universitatea de Stat care predă 24 de ore pe lună unui grup de 15 deputaţi comunişti. Solicitarea de a angaja profesoara a venit de la fracţiunea Partidului Comuniştilor. Valeriu Garev a fost ales şef de grupă şi comuniştii „rup” învăţând cărţile de română. Unii deputaţi mancurtizaţi se fac că învaţă limba din cărţi chiar în plenul Parlamentului. Deocamdată, însă, nimeni nu renunţă la serviciile interpreţilor.
Salarii grase pentru legislatorii care sabotează Constituţia

Să adăugăm aici şi salariile deputaţilor alogeni – 14 dintre ei sunt membri simpli de comisii şi au un salariu lunar de 7100 de lei(617.95 de dolari), conform modificărilor la legislaţie aprobate la 20 iulie, anul trecut. Şeful de grupă Valeriu Garev ridică o retribuţie de 7300 de lei(635.36 de dolari), pentru că este vicepreşedinte de comisie parlamentară. În total, se cheltuiesc lunar 106 700 de lei (9286.66 de dolari) pentru salarizarea acestor vorbitori de limba rusă din Parlamentul R. Moldova.

Şi Guvernul e plin de alogeni

Şi în Guvern sunt cel puţin cinci miniştri sau şefi de serviciu şi de agenţie care nu cunosc limba de stat. Deşi acestora urma să li se facă o testare, la solicitarea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, premierul Vasile Tarlev a ignorat „ordinul” puterii legislative din republica noastră parlamentară. Testare n-a fost şi aceştia continuă să vorbească ruseşte la şedinţele Guvernului, de parcă am fi exact în inima Moscovei.

Iată-i!

Deputaţii care nu cunosc limba de stat sunt: Ludmila Borgula, Ghenadie Bulgacov, Elena Bondarenco, Ecaterina Cavlac, Albert Daţco, Simion Drăgan, Victoria Dobrovolscaia, Valeriu Garev, Nicolae Guţul, Oleg Mantorov, Vadim Mişin, Mihai Mocan, Arcadie Pasecinic, Vladimir Vitiuc, şi Irina Vlah.
Membrii Guvernului care sfidează Constituţia sunt: ministrul Reintegrării, Vasili Şova, ministrul Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Molojen, directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Alexandr Bannikov, directorul Căilor Ferate, Miron Găgăuz, şeful Serviciului de Grăniceri, Igor Colenov.

Sursa: Jurnal

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ