Despărţirea basarabenilor de neamul românesc este una dintre consecinţele actuale ale celui de-al II-lea război mondial.

0
25

Cea mai actuală consecinţă a celui de-al II-lea război mondial constă în faptul că basarabenii sunt despărţiţi de neamul românesc. Moldova fiinţează ca un stat aparte care, se pare, nu este viabil, mai ales din perspectiva situaţiei foarte grave la capitolul respectarea drepturilor şi libertăţilor omului, consideră profesorul universitar dr. hab. Anatol Petrencu. Consecinţele celui de-al II-lea război mondial au constituit subiectul unui simpozion ştiinţific de vineri, 5 octombrie, prilejuit de consemnarea a 60 de ani de la încheierea tratatelor de pace care au marcat sfârşitul conflagraţiei.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Buzatu de la Universitatea „Ovidius”din Constanţa, România, consideră că nedreptăţile celui de-al II-lea război mondial, printre care şi ruperea Basarabiei de la România, ar putea fi reparate odată cu reaşezarea politică a Europei în cadrul hotarelor sale continentale de la Atlantic până la Ural.

În ciuda eforturilor depuse de marile puteri de a institui pacea, liniştea nu a fost câştigată: al II-lea război mondial a fost urmat imediat de războiul rece, iar după 1990 lumea este încă în balanţă. Unii istorici vorbesc despre un război al haosului, de o planetă care pluteşte spre obiective greu de prevăzut şi despre faptul că liniştea necesară popoarelor nu s-a atins, susţine Gheorghe Buzatu.

Potrivit istoricului Anatol Petrencu, cel de-al II-lea război mondial a pornit în urma semnării unui tratat dintre Germania nazistă şi URSS, prin care cele două puteri au împărţit Europa de est. În 1940, URSS a răpit de la România nu numai Basarabia, cum era stipulat în protocolul secret al tratatului, dar şi nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi câteva insule de la gurile Dunării. În 1941, România a intrat în război pentru a-şi recupera teritoriile pierdute, însă pe parcursul conflagraţiei URSS a obţinut de la marile puteri recunoaşterea hotarelor. În 1944, România a ieşit din război, iar la 10 februarie 1947 a semnat tratatul de pace de la Paris, alături de alte state învinse.

Sursa: Blogul wordpress

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ