Deţinuţii politici moldoveni se află în atenţia Parlamentului European

0
44

Europarlamentarul român, membru în Delegatia UE-Moldova, Maria Petre, a cerut Parlamentului European (PE) să ia atitudine pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor români eliberaţi din închisorile Transnistrene, numit de ea un caz fără precedent în istoria recentă a democraţiei europene.

Potrivit presei internaţionale, Maria Petre a cerut de asemenea PE şi Comisiei Europene sa aplice sancţiuni dure regimului de la Tiraspol şi să se implice activ în găsirea unei soluţii în cazul Transnistria.

În luarea sa de cuvânt în plenul PE, Petre a declarat că „eliberarea lui Andrei Ivanţoc s-a petrecut sub semnul violenţei şi a violării brutale a drepturilor omului, a dreptului acestuia de a se deplasa liber după 15 ani de detenţie ilegală spre casa lui”.

În acelaşi timp, la Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a fost depusă, de un grup de 8 parlamentari americani, o rezoluţie prin care Rusiei i se cere să-şi evacueze necondiţionat forţele armate şi muniţiile din raioanele de est ale Basarabiei. Documentul urmează să fie examinat şi votat în Comitetul pentru afaceri externe.

Conform rezoluţiei citate, prezenţa forţelor militare ruse în regiunea transnistreană a RM este o încălcare flagrantă a suveranităţii republicii. Documentul menţionează că Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi evacua trupele din Transnistria până în 2002 încă la summitul OSCE de la Istanbul din a. 1999.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=8673

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ