Dezbatere: Soluții pentru rezolvarea diferendului transnistrean

25
248

Locotenentul-colonel în rezervă Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război – 1992 ,,TirasTighina”: 140 de ţări ne-au recunoscut în graniţele în care suntem acum şi cu influenţa marilor puteri eu nu cred că Rusia va trimite încoace aviaţie peste Ucraina.

“Încercările de soluţionare a conflictului transnistrean nu au sorţi de izbândă şi nu vor avea în timpul apropiat. Este poziţia întregii asociaţii. Sunt trei căi de rezolvare a problemei transnistrene şi nou nu o dată am vorbit despre acestea: două proaste şi foarte proaste şi una excelentă, excepţională.

Încep de la cea mai proastă: să ridicăm mâinile în faţa Rusiei, să ne prefacem înapoi în gubernie rusească, cu central gubernial la Chişinău. Şi atunci, Transnistria va fi alipită înapoi la Chişinău, iar primăria o vor administra cei care vorbesc numai în limba rusă şi sunt ruşi. Atunci vom fi internaţionalişti, ,,cel mai bun popor – moldovenesc”.

A doua cale, dar ea nu e aplicabilă pentru că nu mai sunt soldaţii aceia care erau în 1992: să ne pregătim de o operaţiune serioasă militară, să înfrângem regimul de la Tiraspol. Ea e rea, dar de ce e rea? Pentru că pe-ai noştri îi vom omorâ, că vom distruge construcţiilor noastre, vor muri oamenii noştri, şi dintr-o parte şi din alta, dar cei de la Moscova vor bate din palme. De aceea este foarte proastă. Dar şi o cale reală, dacă ne pregătim serios.

Şi a treia cale, excepţională: politicul de la Chişinău merge la Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene şi face o declaraţie – ,,Iată, noi nu suntem capabili de unii singuri ca să depăşim această criză, fiindcă ea este organizată de Imperiul Rus, care este un monstru cu o capacitate militară foarte serioasă, cu capacitate economică puternică şi în faţa căruia noi nu putem de unii singuri să stăm. Implicaţi-vă direct, noi cerem directă implicare!”. Iată, aceasta este o cale reală, de aceea şi noi luptăm pentru acest drum al aderării la Uniunea Europeană, semnarea acestui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Şi mai este o cale, tot bună, dar asta e foarte grea, legată tot de Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene şi de clasa politică de la Chişinău. Ele sunt paralele: Unirea cu Patria-mamă, România. Iată, în acest fel nu mai trebuie de aderat la nicio Uniune Europeană, să înţeleagă toţi politicienii noştri şi într-o bună zi să declarăm această Unire tot prin recunoaşterea Uniunii Europene. Împreună cu Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene, cu Guvernul de la Bucureşti, Guvernul de la Chişinău şi s-a hotărât şi pe cale parlamentară.

Transnistria este un pământ românesc recunoscut de toată lumea. 140 de ţări ne-au recunoscut în graniţele în care suntem acum şi cu influenţa marilor puteri eu nu cred că Rusia va trimite încoace aviaţie peste Ucraina, că forţele lor militare vor începe să bombardeze şi să se încaiere cu toată lumea. Sunt sigur că nu o va face pentru că nu îi ajunge puterea, are problemele ei interne, are foarte multe republici autonome, care îşi doresc independenţa.”

Locotenentul-colonel Gheorghe Grinciuc: “Am fost trădaţi şi de aici, din interior, dar şi din afară. Noi suntem în jocul Moscovei, ea cântă.”

,,Nu mai am credinţă că se poate rezolva ceva în privinţa Transnistriei. Punem cruce pe dânsa. Ne-a costat mult, mie mi-a rămas gospodărie acolo, lucrul. Statul se uită la noi, la veterani, ca la duşmani.  Înainte dacă ne mai dădea cineva nişte ajutoare, acum zero de la toţi. Transnistria e uitată, iar problematica asta e aşa, ca să se întâlnească ei pe la Lvov, prin Japonia, pe unde au programat. Am fost trădaţi şi de aici, din interior, dar şi din afară. Noi suntem în jocul Moscovei, ea cântă. De la Moscova vine toată problematica asta transnistreană. Mergem numai în jos noi, ori ieşim toţi cu furcile în stradă, ori începe vreun război, altfel cale nu e.

25 COMENTARII

 1. Pai daca e sa recunoastem Transnistria e remeniscenta RASSM-ului din 1924,statul fantoma creat de Bolsevici pentru a pune presiune si a fi ca un ghimpe in coastele Romaniei,statul in jurul caruia trebuia sa se creeaza conceptul de moldovenism si unde traieste „homo moldovanus”!!!!Iar datorita contextului international din 1940 aceasta a intrat in componenta RSSM-ului (insa nu in componenta teritoriala prevazuta initial, adica doar 6 raiaone din 13).Transnistria ca si RM fac parte din proiectul etatic nefinalizat al URSS-ului.In cosecinta Transnistria tre integrata,tre democratizata si tre de luptat pt resurse si oameni la fel cum o face Rusia.La ora actuala noi nu putem face decit sa sensibilizam cit mai mult opinia publica internationala asupra problemei noastre si sa demaram proiecte de apropiere interumana,tre sa ne cunoastem semenii.Pentru ca cit de mult n-am vrea Transnistria e problema noastra chiar daca multi dintre voi nu mai cred asta,tre sa facem ca anul 1992 sa nu fi trecut in zadar!

 2. Părerea mea e că negocierile pașnice nu vor da niciun rezultat.Ceea ce trebuie noi să facem e să așteptăm.Să așteptăm să slăbească Rusia și atunci vom putea să ne recâștigăm teritoriile fără niciun fel de împotrivire de la Tiraspol.Ei vor ști că nu se pot baza pe ajutorul Moscovei și se vor preda fără luptă sau chiar din primele zile ale conflictului.Așa a fost în 1918 și așa a fost în 1989-1991 când am câștigat libertăți esențiale pentru popor. Asta e singura cale care-o văd eu.

  • așteptatul acesta nu duce la nimic bun. acolo cresc tineri care urăsc tot ce ține de Moldova sau România. Care nici măcar moldoveni nu-și zic, da nistreni…

  • În ce sens să slăbească Rusia? La moment şi din păcate în Rusia este creştere economică mai mare ca în U.E de circa 4 – 5 % pe an, în timp ce ţările U.E. ating maxim 1 %, altele cu criză sunt în scădere -2 %.

 3. Nu cred ca ar fi corect sa punem cruce pe Transnistria si sa ne „inchinam” asa de buna voie in fata Rusiei doar pentru a-i face pe plac, pentru ca, pe bune, ea ar triumfa vazand ca cedam, exact cum a facut si Romania in 1940 evitand astfel un eventual razboi.
  Acolo sunt oameni romani care spera ca intr-o zi o sa fie si ei liberi si nu o sa le fie frica sa zica cu voce tare „Da, sunt roman!” Ar fi o solutie Europa, dar nu stiu cata sustinere vom mai primi de la ea avand in vedere situatia actuala din RM, nu suntem in stare sa rezolvam problemele interioare, ce sa mai zicem de Transnistria atunci? E nevoie de altceva, oameni la guvernare care sa nu se ocupe doar de umplut buzunare ci si de tara la urma urmei. Sa asteptam ar fi si asta o cale insa Rusia nu va slabi niciodata daca noi o sa stam cu mainele in san, Moldova trebuie sa se intareasca si anume prin oameni calificati si pareri spuse dar nu gandite. Daca s-ar implica fiecare nu doar pe internet, ar fi o alta poveste, pentru ca daca si Stefan cel Mare s-ar fi batut cu turcii pe net atunci nu mai ramanea nimic din noi!

 4. lupta din 1992 nu a fost in zadar, am demonstrat ca tinem la pamantul si la neamul românesc. Rusii au în sange ideea de a ajunge in balcani, la Constantinopol. Chiar daca cedam stanga nistrului, nu inseamna că scapam de probleme, ba mai mult, odata ajuns hotarul pe Nistru, slavii isi vor intensifica miscarile geopolitice în sud estul europei.

 5. NU trebuie să existe careva dezbateri pe această tema, căci transistria este partea deplină a țării noastre, nu poate merge vorba de careva soluții de genu : transformarea acestui pamânt într-o parte componentă a marelui stat ocupant Rus! Dacă vor lua aceasta decizie , vor face una din cele mai mari greșeli, că după ce o vor face, Rusia se va sătura să o finanțeze ca până atunci pentru a le face condiții mai bune, și adevaratul scop ai acesteia va fi văzut! Se vinde omul pentru cîteva capico, cu tot cu patrie și suflet!

 6. Dezvoltăm malul drept al Nistrului ca toți cei de acolo să lucreze la noi, să se distreze la noi, să dea copii la șolile noastre. Apoi încet încet vei câștiga oamenii de pe acea parte a Nistrului…

  Nu e vorba doar de pământ, e vorba de oameni. Cu părere de rău deja am pierdut o generație.

  • 1. Nu prea o să fie cine să-ţi vină pe malul nostru mai „dezvoltat”, acolo sunt mulţi dobitoci.
   2. Copii să fie persecutaţi de „pacificatori” la trecerea râului?
   3. Când le trebuie ceva produse mai multe sau au nevoie de consultaţii la doctori mai buni, ei şi în prezent vizitează localuri scumpe şi clinci private de la noi.
   4. Noi de abia ne facem condiţii mai bune în capitală, dar să mai facem şi atracţie pentru ei, nu ştiu, poate dacă Chişinăul s-ar transforma în Miami sau Las Vegas poate îi va atrage, dar nu ştiu cât de real ţi se pare asta.

 7. Dl-e Anatol Caraman având în vedere ce se întâmplă la nordul ţării, în Gagauzya la sud, eu nu înţeleg ce beneficii ar mai aduce nouă şi Transnistria asta în cadrul României Mari dacă să vorbim de unire, cu o populaţie de peste 85 % extra mancurtizată, cât trafic ilegal de arme, droguri, maşini furate, produse contrafăcute, este foarte grav ce se întmâplă acolo, nu ştiu dar o eventuală unire eu nu o percep să fie tot cu Transnistria. Dacă în dreapta Nistrului sunt mulţi anti-unire, păi în Transnistria sunt mulţi Anti Moldova şi moldoveni. Consider că Transnistria este un caz pierdut şi doar se mimează o eventuală apropiere si rezolvare a conflictului, care pe noi cei din dreapta Nistrului ne ţine blocaţi, rămânând cu gândul că poate într-o zi se va rezolva. Cu fiecare minut trecut începând din 92 totul devine mai îngheţat. Întradevăr este o situaţie geopolitică foarte delicată, consider că nouă ar conveni să renunţăm la Transnistria, dar nu ştiu cu ce ochi se va uita la noi occidentul. Nu ştiu dacă ar exista aşa termen sau cum să-i spun: „renunţăm la Transnistria, dar nu vă recunoaştem independenţa” care ar fi fenomenele juridice unui asemenea termen. Din surse de încredere dar neoficiale vă pot spune că nici o ţară din occident (U.E. şi SUA) nu vor intra în conflict cu Rusia, pentru noi şi Transnistria. În concluzie vă pot scrie că Transnistria este şi va fi o mare pierdere de timp pentru Basarabia. Deci o soluţie ar fi renunţarea, dar ca idee ea trebuie gândită, calculată, modificată, completată cu alte idei şi strategii elaborate de profesionişti, astfel încât să fie în avantajul nostru, părerea mea.

 8. D-le Locotenenl-colonel Gheorghe Grinciuc aveţi dreptate că am fost trădaţi, Transnistria este un caz pierdut, dar să o întoarcem cu furca şi emoţiile nu este o soluţie, va fi mai rău decât este acum. Cel mai bine în momentul de faţă este ca numărul celora care doresc UNIRE să crească peste 50 % iar din cei contra măcar 15 % să fie indiferenţi.

 9. Fratilor din neamul dacic,
  daca va uitati pe harti vechi ve ti observa ca dacii liberi se intindeau pana la Bug deci si Transnistria era locuita de dacii liberi,vedem ca voi basarabenii sunteti urmasi ai dacilor liberi si inca mai aveti limba lor cu toti anii de rusificare.Dar IMPERIUL DAC intinzandu se pe asa un teritoriu intins a avut nenorocul sa fie ocupat o parte dein el de IMPERIUL ROMAN,cel mai mare dusman,au ramas dacii liberi dar cu timpul au uitat de poporul dac si cum intinderea fiind asa de mare au luat numele teriroriului unde locuiau si au facut tari ,asa a aparut -MOLDOVA-TRANSILVANIA SAU ARDEAL–VALAHIA-OLTENIA-BANAT-TRANSNISTRIA,TARA CRISURILOR,DOBRAGEA-MARAMURES-TARA BARSEI-BUCOVINA-BASARABIA-ETC priviti cate tari din IMPERIUL DAC CARE AU TRAIT DESPARTITE SUTE DE ANI SI COTROPITE DE STRAINI.
  Abia in 1859 s-au unit 2 tari MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA si au trebuit sa dea un nume acestei tari-ROMANIA- un nume dat dupa cei mai mari dusmani ai lor IMPERIUL ROMAN
  1.-acum solutia cu TRANSNISTRIA -PROVINCIE DACA LIBERA- ce trebuie sa facem?
  2.-trebuie acestei provincii data o autonomie larga cu institutii proprii,doar afacerile externe sa fie in mainile R.MOLDOVEI
  3-dacii liberi amestecati cu alte natii trebuie -bonbardati-zilnic cu stiri despre cine sunt ei, scoli ,ziare,televiziuni in limba romana ca ei sa fie determinati sa se intoarca spre EUROPA si apoi unirea cu BASARABIA
  4.-dacii liberi din BASARABIA-sa constientizeze ca sunt romani ,sa ceara unirea cu tara mama cu TRANSNISTRIA-regiune autonoma cel putin 100 de ani,apoi unirea TRANSNISTRIEI CU ROMANIA
  5-cu UCRAINA nu putem face schimb sa ne dea BUCOVINA DE NORD SI BUCEACUL IN SUD SI NOI SA DAM TRASNISTRIA IN LOC cu schimbul de populatie evident,UCRAINA nu renunta de bunavoie la pamanul stramosilor nostri daci -BUCOVINA SI BUCEAC-
  6-TREBUIE SA CONSTIENTIZAM CAT DE MARE ERA POPORUL DAC-TRAC-ce sa mai zicem teritoriul locuit de daci-traci in ungaria,serbia-banatul sarbesc-voievodina-macedonia,croatia,bulgaria,grecia
  SUNTEM SINGURA TARA DIN LUME INCONJURATA CA O CENTURA DE ACELASI POPOR-POPORUL ROMAN
  DOAMNE-AJUTA

 10. SOLUTIA PE SCURT
  1-UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA
  2-TRANSNISTRIA-REGIUNE AUTONOMA IN CADRUL ROMANIEI PE 100 DE ANI,APOI UN REFERENDUM PENTRU RAMANEREA AUTONOMIEI SAU O REGIUNE ADMINISTRATIVA ECONOMICA IN CADRUL ROMANIEI SI EUROPEI
  DOAMNE -AJUTA

 11. Buna ziua, tuturor celor interesati in rezolvare problemelor pe care conducatorii statului nostrului le neaga. ….si inca le intensifica….de egzemplu chear evenimentul de la sfirsitul lunii aprilie eramm chear acolo in localitatea Varnita dar in microraionul ce depinde de Transnistria , unde au fost aduse pentru a 2 oara pentru a fi instalate doua vagoane care au fost cumparate di Chisinau cu multa parere de rau dar au persoane si aici …ce sa mai vorbim de Unire pe cin conducerea aceasta de isbeliste va duce tot vor farimita tara ca PESTE 100 DE ANI REPUBLICA MOLDOVA VA FI DOAR CHISINAUL CU CITEVA SUBURBII SI CITEVA RAIOANE …TIGANII VOR LUA SOROCA CEI DE LA SUD VOR LUA GAGAUZIA ISTEA OR MAI LUA PE LINGA NISTRU CITEVA SATUCURI….

 12. SINCER SI CU EUROPOA doar e o iluzie care cu parere de rau nu stiu de vom avea asa onoare in urmatorii 100 ani un punc in constitutia legislatia EUROPEANA statul trebuie sa aiba un hotare bine determinat DAR NOI ?, si nici curind nu o sa se rezolve sunt interese prea mari si prea multe epoci leau complicat, suntem ce suntem avem o conducere ce se cearta si se batjocoresc sai rida o lume intreaga ca acolo nu sunt oameni competenti dar sunt selectati dupa regula cumatrismului asa ca portile se cam inchid pentru Moldova

 13. cred ca o sa va aduc la cunostinta ceva ce o sa va fie util , punctele ce leati marcat mai sus nu vor fi realizatede faptu ca populatia deacolo e multumita intelegeti paradoxul ????????? de faptul ca acolo ei platesc serviciile comunale lunar total toate serviciile pina la 300-400 ruble in lei aproape acelasi echivalent in euro pina 25 de euro pe cind in chisinau sau pe intreg teritoriul tarii noastre la 1000 -1500- 2000 sau si mai mult… si sunt si alte lucruri care lasa de dorit cer scuza de greseli daca leam comis atit gramaticale cit si de exprimare

 14. Solutia ii simpla
  1 plangeri la ONU in fiecare zi ,presiuni diplomatice a Romaniei fata de SUA pt a schimba trupele ONU de acolo ,plangeri peste tot in fiecare zi ,denuntarea Rusiei ca CUCERITORI nu ca conflict interetnic sau social ci conflict Militar Moldova Rusia .
  2 O alianta cu ROmania si Nato a MD
  3 asasinate si atentate asupra liderilor Transnistrieni asupra depozitelor de armament ,avem destui arabi in Romania care urasc Rusia .putem infiinta servicii speciale ca Isdraelul .
  Un desant a vreo 300 de oameni in zone cheie ,aruncat tot in aer ,de la sedi ,politicieni comandanti ,garnizoane ,,Campanie mediatica de dezinformare pentru a crea impresia de instabilitate creata de liderii de acolo Pozitie a Romaniei ,ca Moldova sa stabilizeze zona ,si atac a Moldovei fulger .
  Multe anti aeriene pe Nistru si putem castiga ,ce conteaza apoi ii jocul politicienilor
  .In rest doar putem astepta ,alceva nu putem ,schimburile teritoriale renuntarea mi se par extrem de jignitoare.
  Poate o apropiere a Romaniei de Rusia si o rezolvare ca de la barbati la barbati cu niste pacte secrete ,Transnistri ii jugul Ucrainei si a Moldovei ,nu vor renunta asa usor la pozitia aia cheie.
  O solutie ar fi Unirea si presiuni ale Romaniei .pt Transnistria dar ,unirea nu o vor nici un moldovean.

  Defapt trebuie intai vazut daca putem solutiona problema basarabiei si mai apoi a transnistriei

 15. Cedarea Transnistriei 🙂 va fi folosita ca o arma ca in 1923 ,Russia o va pastra independenta si cu pretentii teritoriale „moldovenesti” asupra viitorului stat national.
  Rusia vrea in Balcani cu cat cedam granita mai daramam scut de siguranta .
  Trebuie sa impingem granita permanent.
  Plus in Transnistria traiesc romanii in majoritate relativa ,si are un potential bun economic

 16. Some Romanian Hate Moldovan:
  Because The Md. says „Bessarabia is Romanian Land” just because they wish passport and a good level of live.
  But in reality all of them wish Romanian Passports just to go in Europe.
  They do not really chare about the History.
  Is just 10% maximum who really f*king chare about History and real unification. If Tomorrow will show somebody who say Md. is in Europe all of this will be forged forever.
  The girls from Md. are ok, but most of them take any possibility to escape from the poor country, Even them fuck you, or get your minds (not even to fuck) you think them are the most honest from the world and them show to you there level lf living and make you thinking as what you can do for them to improve it.. And you say… hm.. Let get married with this girl. But as soon as them see the Romanian/ European Passport them are just flay away from you in Italy or Spain where *(in some cases) are just already waited by their real boy-friend’s or in most danger cases them are stay with you to make you to invest all your resources to help their families, friends etc to get out of Moldova.
  In some cases if you get the point what them are real tray to make them can call some „friends of them” to make you to pay and you cannot believe what shiny, honest, simple girl can be in reality and what kind of real man are with her.
  I am writing this letter from my experience and from a lot of other people experience. But are the facts not just what it was happening with me.
  Because I am writing after more than 2 years after what it has been happening to me to not be influenced about myself when I write this words.
  Of cores can be there even some real and nice and funny girls… The live can be idler funny and ok with one of them… but the risk is too big.
  Even if you belie me or not I have it over 30 girls from Md. before I choice this one with who I am right now. I visited a lot of time Moldova Country and I know a lot of people there.
  I love history and reality. I use to have some business relations in Moldova.
  I am not sad or happy.
  I just wish to make you thinking 2 times more before make one mistake.
  Best regards… just me (nobody for you). This letter just reflects my personal point of view and my opinion at this moment.

 17. 2013-RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Atenţie :
  « DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 ! »

  Dovezile arheologice ale
  CĂSĂTORIILOR VETERANILOR ROMANI cu FEMEILE DACE
  nu sunt pe placul lui toxinKGB

  LEGIONARII CETĂŢENI ROMANI-CIVIUM ROMANORUM din PROVINCIA ROMANĂ DACIA POROLISENSIS-Sălaj-NORDUL Ardealului după ce îşi terminau servicul militar aveau dreptul DE A SE CĂSĂTORI cu femeile localnice care PRIMISERĂ ŞI ELE CETĂŢENIA ROMANĂ -CIVIUM ROMANORUM.

  INSCRIPŢIA DE LA GHERLA

  [Imp(erator) Caesa]r divi Traiani Parthici f(ilius) divi / [Nervae nep]os Traianus Hadrianus Aug(ustus) pon/[tif(ex) max(imus) t]ribunic(ia) potestat(e) VII co(n)s(ul) III proco(n)s(ul) / [equit(ibus) et pe]d(itibus) qui mi(li)t(averunt) in al(is) duab(us) et coh(orte?) / [una? qua]e appell(antur) II Pannon(iorum) et I Brit/[ton(um?) c(ivium) R(omanorum) e]t I Britann(ica) quae sunt in / [Dacia Po]rolis(s)ensi sub Livio Grapo / [proc(uratore?) et ala] Britann(orum) c(ivium) R(omanorum) quae est / in Pannon(ia) inferiore quin(is) et vicen(is) / pluribusve stipend(iis) emerit(is) dimis/sis honesta missione per Marcium / Turbonem quor(um) nomina subscripta / sunt ipsis liberis posterisq(ue) eorum ci/vitatem dedit et conubium cum uxo/rib(us) quas tunc habuissent cum est / civit(as) iis data aut siqui caelibes essent / cum iis quas postea duxissent dumtaxat / singuli singulas a(nte) d(iem) IIII Id(us) Aug(ustas) T(ito) Salvio Ru/fino Minicio Opimiano Cn(aeo) Sentio Aburiano co(n)s(ulibus) / alae Brit(t)on(um) c(ivium) R(omanorum) cui praefuit / M(arcus) Minicius Marcellinus / ex gregale / Glavo Navati f(ilio) Sirm(io) / et Iubenae Bellagenti fil(iae) uxori eius Eravis(cae) / descriptum et recognitum ex tabula ae/nea quae fixa est Romae in muro post tem/plum divi Aug(usti) ad Minervam »

  “Împăratul cezar, fiu al răposatului Traianus Parthicus, al răposatului Nerva nepot, Traianus Hadrianus augustul, preot suprem, cu tribunicia potestas a 7-a oara, consul a 3-a oară, proconsul, călăreţilor şi pedestraşilor care au servit în două ale şi o cohortă care se numesc a II-a de Pannoni şi I de Britoni de CETĂŢENI ROMANI şi cohorta I Britannica de 1000 ce sunt în Dacia Porolissensis sub comanda lui Livius Grapus procuratorul [?] şi ala I de Britani CETĂŢENI ROMANI staţionată în Pannonia Inferior, după un serviciu de 25 sau mai mulţi de ani, eliberaţi din armată, cinstiţi şi răsplătiţi de către Marciu Turbo, ale căror nume se află scrise mai jos, LOR, COPIILOR ŞI URMAŞILOR LE-A DAT CETĂŢENIA şi DREPTUL DE LEGIUITĂ CĂSĂTORIE CU SOŢIILE pe care le-a dat cetăţenia sau celor care erau celibi (neînsuraţi) cu acele femei pe care le vor lua după aceea, dar numai pentru câte una. A patra zi înaintea idelor lui august, Titus Salvius Rufinus Minicius Opimianus şi Cnaeius Sentius Aburianus fiind consuli. Pentru ala de Brittoni CETĂŢENI ROMANI care a fost comandată de Marcus Minicius Marcellinus, fostul ostaş de rând Glavus fiul lui Navatus din Sirmium şi Iubenei fiica lui Bellagentus, soţia lui, evariscă. Acest text este copia controlată după tabla de bronz afişată la Roma pe zidul dinapoia templului fericitului Augustus lângă Minerva”

  (Traducere după I.I.Russu, Inscripţiile Daciei ROMANE, vol.I, Bucureşti, 1975, p.88-89, Diploma Daciei VII)

  *
  VECHILE NUME DACICE ale plantelor de leac …
  alt ADEVĂR ASCUNS de toxinKGB

  ToxinKGB a convins pe mulţi naivi că el este un mare luptător pentru adevăr.
  Şi bineînţeles,când tabăra care i se opune ASCUNDE ATÂTEA DESPRE DACI,devine foarte credibil ce spune nu?
  Adică atunci când pune o tăbliţă de plumb pe masă,se mai întreabă cineva
  DE CE NU E SCRISĂ ÎNTR-O FORMĂ DE LATINĂ?
  Ce mai contează că întregul eşafodaj al “MANIPULĂRILOR tulburătoare” afirmă sus şi tare că “LIMBA ROMÂNĂ este muma limbii latineşti”…
  Vă rog să comparaţi numele plantelor medicinale la strămoşii noştri daci cu numele lor la NOI ROMÂNII,strănepoţii lor.Sunt chiar curios cât îl vor mai credita românii naivi cu încrederea lor pe acest ABIL ESCROC,ToxinKGB.
  Dioscoride, medic greco-roman care l-a însoţit pe Traian în cel de-al doilea război cu dacii, a scris un tratat de botanică farmaceutică, “De materia medica”, în care a prezentat şi
  21 de plante medicinale utilizate de daci în diferite maladii.
  Alături de numele grec şi roman, este înscris şi cel dacic:

  ANIARSEXE (Iarba săracă, Sparceta, Baltarina )
  BOUDHATHALA( (limba boului, acţiune sudorifică);
  CINOUBOILA( (brionia, cicatrizantă în plăgi, diuretică);
  COADAMA( sau COALAMA ( (limbariţă, răcoritoare calmantă în prurite, cicatrizantă);
  COICODILA( sau COICOLIDA( (iarba bubei, diuretică, purgativă);
  DIELLEINA ( (măselariţă, folosită de daci ca analgezic, calmant, hipnotic, antispastic);
  DIESEMA( (lumănărică, acţiune astringentă şi antiperistaltică în diarei);
  DOCTILA,CHODELA, DOCHELA( (Tămâiţa de câmp)
  DIODELA( sau DUODELA( (coada şoricelului, utilizată ca tonic, hemostatic, antiastmatic, laxativ, calmant al durerilor abdominale);
  DYN ((Urzica, Urzica mare, Urzica de pădure)
  GUOLETA( (Mărgeluşe, Mei păsăresc)
  MENDRUTA( (Strigoaie, Steregoaie)
  MIZELA ( Cimbrul, efect antidiareic, antispasmodic, diuretic);
  PRIADILA( Curpen, Viţă albă, Archi, Luminoasă)
  PROPODILAsau PROCEDILA( Cinci degete, Iarba degetelor, Ochiul boului)
  SALIA( Ciumăfaia, Alaur, Bolondariţă,conţine alcaloizi ca hiosciamina şi scopolamina);
  SCIARE( ( Varga ciobanului, Scăiuş)
  STIRSOZILA( (Fierea pământului, Floare de friguri, Cintaură, Frigor, Frigurică, Potroacă, Scânteuţă de friguri, tintaură)
  TENDILAsau TEIDIL(Izmă, Izmă bună, Gingiurnă, Mintă)
  RIBORASTRA ( brusturele, diuretic, hipoglicemiant, antiseptic, laxativ, sudorific, depurativ)
  USAZILAArăriel, Limba câinelui, Arăţel, Plescăiţă roşie, Poalele mâţii)

  Doar Limba Boului-BOUDHATHALA şi Brusturele-RIBORASTRA par a mai fi păstrat ceva din forma originală…
  Şi ce dovedeşte comparaţia dintre VECHILE NUME DACICE ale plantelor « de leac » şi NUMELE ROMÂNEŞTIde astăzi ale aceloraşi plante ?
  Că numele lor original NU S-A PĂSTRAT.
  Dar cine a fost dintotdeauna PĂSTRĂTORUL NUMELOR PLANTELOR « DE LEAC » ?
  Exact OAMENII DIN POPOR,oamenii locului,oamenii pământului, »TERRANII » adică « ŢERANII »,ţăranii ROMÂNI.
  Exact aceia pe care tovarăşul ToxinKGB îi consideră NEASIMILABILI(din interes sau neştiinţă).
  Ei cum rămâne cu afirmaţia că cetăţenii de rând NU s-au „încrucişat” cu ROMANII?
  Faptul că TOATE NUMELE plantelor medicinale au fost schimbate chiar de către cei care le foloseau cel mai mult,adică ŢĂRANII,este încă o dovadă INCONTESTABILĂ A ROMANIZĂRII străbunilor noştri daci.
  Este încă o dovadă a totalei ASIMILĂRI a limbii DACILOR de către LIMBA LATINĂ şi cultura ROMANILOR.
  *
  Este evident că “DACISMUL” pentru noi este “MOLDOVENISMUL 2″!
  Se pare că toxinKGB se teme CA DRACU DE TÂMÂIE de ce DECLARAU CU MÂNDRIE strămoşii:
  “SUNTEM DI SÂNGE ROMENESC”

  Nicolae Milescu Spătarul
  vorbeşte despre latinitatea limbii române în felul următor:

  „Dumnezeu se zice în limba greacă Theos, iar pe limba latinească Deus,
  iară RUMÂNEŞTE se cheamă Dumnezeu,
  care nume IASTE LUAT DE LA LETINIE
  în ce chip şi
  MAI JUMĂTATE de limba românească luat DE LA LATINI”.

  ROMANITATEA ROMÂNILOR

  “În fond, ideea ROMANITĂŢII ROMÂNILOR în viziunea ei evolutivă ni se prezintă… ca un arbore gigantic al cărui trunchi îl constituie
  TRADIŢIA AUTOHTONĂ A ROMANITĂŢII,
  CONŞTIINŢA POPORULUI ROMÂN DESPRE ROMANITATE.

  Ramurile sale reprezintă, desigur, tradiţiile înfăţişate mai sus, rămurelele şi frunzele fiind DIFERITELE MĂRTURII ASUPRA ROMANITĂŢII ROMÂNILOR.
  Din arborele ROMANITĂŢII ROMÂNILOR cunoaştem cel mai bine trunchiul; nu este exclus ca cercetări viitoare să descopere existenţa unor noi ramuri; cu siguranţă putem afirma că numeroase frunze ale acestui arbore ne-au rămas necunoscute.”
  (Adolf Armbruster – ROMANITATEA ROMÂNILOR)

  *Mircea ELIADE:
  “O mie de ani în urmă, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvânt O CATASTROFĂ DE INCALCULABILE CONSECINŢE PENTRU ISTORIA ROMÂNILOR:
  Slavii au ocupat Peninsula Balcanică şi s-au întins până la Adriatica. Marea unitate etnică, lingvistică şi culturală pe care, în pofida tuturor năvălirilor barbare, o alcătuia
  ROMANITATEA ORIENTALĂ
  (CARE SE NUMEA, CHIAR DIN secolul IV după Christos, ROMANIA),
  a fost definitiv sfărâmată.”

  “Descindem dintr-unul din «neamurile cele mai numeroase din lume» şi praful s-a ales de el, NICI MĂCAR LIMBA NU I SE MAI CUNOAŞTE.
  Am făcut parte dintr-o ROMANIE DE TREI ORI MAI MARE DECÂT DACIA”

  “Istoria NEAMULUI ROMÂNESC n-a fost decat o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie.”
  -“Teroarea istoriei” şi destinul ROMÂNIEI – Mircea Eliade

  (LIMBA ROMÂNĂ)”arată CARACTERELE ROMANICE, ba încă le arată în unele privinţe mai curate decat celelalte limbi ROMANICE.
  Limba POPORULUI ROMÂN prezintă în chipul cel mai netulburat
  DEZVOLTAREA DE LA GRAIUL LATIN SPRE CEL ROMANIC.”

  (W. Meyer-Lübke, Rumänische und Romanisch)
  *
  “Ce stranie este tenacitatea cu care oamenii aceştia [AROMÂNII] aderă la limba şi obiceiurile rasei din care fac parte! Deşi s-au scurs multe secole de când aceşti oameni îndură sclavia numeroşilor tirani, totuşi sunt în stare să se întreţină cu un străin în temerara şi pitoreasca LIMBĂ A ROMEI ANTICE.”
  (Edmund Spencer, Travels în European Turkey…)
  *
  “Acest sentiment puternic de a trăi şi de a muri pentru naţionalitatea lor l-au exteriorizat şi l-au consfinţit cu numele de ROMÂN; şi unde este puterea care să le poată lua această naţionalitate, unde se află dreptul care ar putea să le-o conteste ?”
  (Stefan Ludwig Roth, 1848)
  *
  “Astfel astăzi moldovenii, muntenii, valahii transalpini, mysienii, basarabenii şi epiroţii se numesc pe sine cu toţii cu un nume cuprinzător nu «valahi» ci «ROMÂNI», iar limbii lor neaoşe îi spun «ROMÂNA».”
  (Dimitrie Cantemir, Historia Moldo-Valahica)
  *
  “[ROMANII, ce] se întindeau aproape de marginea Constantinopolului până la Byza şi mai departe, în mulţime fără număr, neam de oameni care se simţeau foarte bine în locuri greu de umblat şi care SE OCUPAU CU PĂSTORITUL dar erau obişnuiţi ŞI CU LUPTELE”
  (Georgios Pachymeres, Istorii compuse, even.-1285)
  *
  “Noi considerăm că ROMÂNII nu sunt numai cei mai numeroşi, ci ŞI CEI MAI VECHI LOCUITORI de azi ai Transilvaniei.
  Imigrarea lor, din sudul Dunării în Transilvania, nu poate fi adeverită cu nici o dovadă istorică.”
  (E. A. Bielz, Handbuch der Landeskunde Siebenbürgens)
  *
  “Împăratul Diocleţian iubea mult ţara Dalmaţiei; de aceea A ADUS DIN ROMA POPOR împreună cu familiile lor şi i-a aşezat în ţara Dalmaţiei: aceştia se numesc şi ROMANI, PENTRU CĂ AU VENIT DIN ROMA, şi poartă acest nume până în ziua de astăzi.”
  (Constantin Porphyrogenetul, De administrando imperio)
  *
  “Timpul n-a avut puterea să ştirbească forţa, nici să slăbească speranţa DACO-ROMANILOR.
  Rămăsese aceeaşi rasă, rezistentă, răbdătoare, întrucât se considera nemuritoare:
  » ROMÂNUL NU PIERE », suna un dicton popular în toate regiunile ROMÂNIEI.

  Mai e şi-un altul, aproape la fel de răspândit:
  « Apa trece, pietrele rămân. »
  Apa era năvalirea barbară, ROMÂNII erau pietrele.”

  (Abdolonyme Honoré Ubicini, Les origines de l’histoire ROUMAINE)

  *
  Colindele noastre străvechi spulberă ABERAŢIA ANTI-ROMÂNEASCĂ numită « Noi NU suntem urmaşii Romei”.Soluţia „dacizatorilor” de Moscova?
  Aţi ghicit…toxinKGB „A FĂCUT UITAT” şi „Pluguşorul”

  Şi unde este cel mai popular şi azi „Pluguşorul”?
  În ESTUL ROMÂNIEI.
  Ca să vezi.Tocmai la…”dacii liberi”,geţi,costoboci,carpi,roxolani.
  Aceia „puri”genetic,”neocupaţi”,”neasimilaţi”,”nelatinizaţi”,”neromanizaţi”.
  Probabil tocmai cei ai căror strămoşi locuiau în cei 86% din Dacia „neatinşi” de Roma STRĂBUNICULUI NOSTRU Traian.
  Pluguşorul românesc
  Aho, aho copii şi fraţi,
  Staţi puţin şi nu mânaţi,
  Lângă boi v-alăturaţi.
  Şi cuvântul mi-ascultaţi.
  Ia mai mânaţi, măi, hăi, hăi…

  S-A SCULAT MAI AN,
  BĂDICA TRAIAN

  Şi-a-ncălecat pe-un cal învăţat,
  Cu şeaua de aur,
  Cu nume de Graur,
  Cu frâu de mătase,
  Împletit în şase,
  Cât viţa de groasă,
  El în scări s-a ridicat,
  Peste câmpuri s-a uitat,
  Să aleagă-un loc curat,
  De arat şi semănat.

  Şi-a pornit într-o joi,
  Cu un plug cu doispreceze boi.
  Boi boureni,
  În coadă codălbeni,
  În frunte ţintăţei,
  Ia mai mânaţi, măi, flăcăi, hăi, hăi…

  La lună, la săptămână,
  Îşi umplu cu aur mâna.
  Şi el vru să vadă,
  De-i dete Dumnezeu roadă.
  Era-n spic cât vrabia,
  Era-n bob cât trestia.
  Ia mai mânaţi, măi, hăi, hăi…

  TRAIAN IUTE S-A ÎNTORS
  Şi din grajd alt cal a scos,
  Un alt cal mai năzdrăvan,
  CUM ÎI PLACE LUI TRAIAN,
  Negru ca corbul,
  Iute ca focul,
  De nu-l prinde locul.
  Cu potcoave de argint,
  Ce dau sporul la fugit.
  TRAIAN IUTE A-NCĂLECAT,
  La Ţinchin a apucat
  Şi oţel a cumpărat,
  Ca să facă seceri mari,
  Pentru secerători tari.

  Şi-altele mai mititele,
  Pentru fete ocheşele
  Şi neveste tinerele.
  De urat, am mai ura,
  Dar mă tem că va-nsera,
  Pe aici, pe la dumneavoastră,
  Departe de casa noastră.
  Şi ne-aşteaptă şi-alte case,
  Cu bucate mai gustoase,
  Cu pâine caldă pufoasă,
  Cu vinul de viţă-aleasă,
  Cu Cotnar de Drăgăşani,
  La anul şi la mulţi ani!

  *
  “Pluguşorul” este reiterarea unei binecuvântari de început
  (Callendae/ Carinda, Corindă, Cărindar)
  ÎNCEPUTUL ROMANILOR în Dacia odată cu Traian.
  Un Traian… Întemeietor (”Pater Patriae”)
  ,
  Împărat (”Optimus Princeps”) şi
  Preot (”Pontifex Maximus”).
  El trage Prima Brazdă (”Sulcus Primigenius”) peste Dacia;
  O face “In Saecula Saeculorum”, cu Doisprezece Boi;
  în numele lui “Iuppiter Optimus Maximus”,
  într-o Joi.

  *
  Adevăruri de mai jos sunt prea TULBURĂTOARE pentru toxinKGB.
  Soluţia ?Evident.LE-A FĂCUT « UITATE ».Şi pe acestea…
  Lista LEGIUNILOR şi COHORTELOR ROMANE din Dacia

  Leg I Flavia Ulpia Hispanorum milliaria – au construit tronsonul drumului Napoca- Potaissa;

  LEGIUNEA a-V-a MACEDONICA – Potaissa, Turda;
  LEGIUNEA a-XIII-a GEMINA – Apulum, Alba Iulia;

  Leg IV Flavia Felix – Sarmizegetusa Regia, Grădiştea Muncelului;
  Leg VI Ferrata – participantă la războaie;
  Leg I Adiutrix – Apulum, Alba Iulia;
  Leg II Adiutrix;
  Leg VII-a Claudia – Cuppae şi Viminacium şi ulterior la Romula;
  Leg XI-a Claudia – Durostorum;
  Leg Numerus Palmyrenorum Porolissensium sagittariorum civium Romanorum – Moigrad, com Mirsid, SJ;
  Coh I Aelia Gaestorum milliaria – Resculum, Bologa, com Poieni, CJ;
  Coh I Antiochesium;
  Coh I Augusta – Buciumi, SJ;
  Coh I F.M. Aurilia Brittonum Malvensis;
  Coh I Batarorum milliaria – Romiţa, com.Românaşi, SJ;
  Coh III Bessorum – Olteni, com Bodoc, CV;
  Coh I Bracaraugustanorum – Bretcu, CV;
  Coh I Britannica milliaria – Caseiu, CJ;
  Coh II Britannica milliaria – Iliusa, BN;
  Coh II Britanica – Romiţa, com.Românaşi, SJ;
  Coh I Britannorum milliaria – Moigrad, com Mirsid, SJ;
  Coh III Britannorum;
  Coh III Campestris miliaria;
  Coh I Cannanefactium – Tihau, com.Surduc, SJ;
  Coh I Cretum;
  Coh IV Cypria;
  Coh II Flavia Bessorum – Olteni, com.Bodoc, CV;
  Coh II Flavia Commagenorum – staţionează permanent la Micia;
  Coh II Flavia Numidarum – Feldioara, com.Ucea, BV;
  Coh III Gallorum – Hoghiz, BV;
  Coh V Gallorum;
  Coh Hispanorum – Bretcu, CV;
  Coh I Hispanorum – Românaşi, SJ;
  Coh I Hispanorum milliaria – Orheiu Bistritei, com.Cetate, BN;
  Coh II Hispanorum – Resculum, Bologa, com Poieni, CJ;
  Coh I Lingonum;
  Coh V Lingonum – Moigrad, com.Mirsid, SJ;
  Coh I Montanorum – Sebeş;
  Coh II Nervia Brittonum – Buciumi, SJ;
  Coh VI Nova Cumidavensium Alexandrina – Cumidava, Râşnov, BV;
  Coh Prima Alpinorum – Călugareni, com.Fremitu, MS;
  Coh VI Thracum – Românaşi, SJ;
  Coh I Tyriorum;
  Coh I Ubiorum – Sighişoara, Podmoale, MS;
  Ala I Asturum – Hoghiz, BV;
  Ala Brittonum – Gherla, CJ;
  Ala I Claudia Gallorum Capitoniana;
  Ala I Claudia nova miscellanea;
  Ala I Dardanorum;
  Ala I Hispanorum Campagonum;
  Ala I Hispanorum pia fidelis Antoniniana;
  Ala II Hispanorum et Aravacorum;
  Ala I Numeri Illyricorum – Brîncoveneşti, MS;
  Ala I Pannoniorum;
  Ala II Pannoniorum – Gherla, CJ;
  Ala Siliana – Gilău, CJ;
  Ala Tungrorum Frontoniana – Iliuşa, BN;

  *
  Sigiliul lui Avram Iancu îi strică « dacizarea »Moscovei. Deci…trebuie « UITAT » şi el nu-i aşa ?»

  Şi pentru că BOZGORII ÎMPUŢIŢI(provocatori KGB care ne-au atacat şi la Chişinău) au îndrăznit să profaneze amintirea SFÂNTĂ a Crăişorului munţilor Apuseni,MARELE ROMÂN Avram Iancu …
  Să ne amintim că
  sigiliul lui Avram Iancu .
  era un brad verde încadrat de inscripţia
  « SIGILLU PRAEFECTUREI AURARIEI GEMINE ».
  De ce « GEMINE » ?Pentru că la APOULON-APULLUM(ALBA-Iulia)era cantonată LEGIUNEA ROMANĂ A-XIII-A GEMINA.
  Ca să vezi.CRĂIŞORUL munţilor Abram Iancu ERA MÂNDRU de strămoşii lui ROMANI.
  Chiar şi-i pusese şi pe propriul sigiliu.SPRE VEŞNICĂ ADUCERE AMINTE.
  *

  ROMÂNUL ÎN VECI NU PIERE
  De Nicolae Tãutu

  “Vremuri triste-ntunecate
  Peste capu-mi au trecut
  Cu mii hoarde furioase
  Prea adesea m-am bătut.
  Dar nici timpurile grele
  Ce mi-au pus străin stăpân
  N-au curmat zilele mele
  Căci AM FOST şi SUNT ROMÂN.
  Ş-oricât timp ROMÂN voi fi
  Nu mă tem cã voi muri.

  Când din Roma cea măreaţă
  Peste plaiuri m-au adus
  Traian ale cărui braţe
  Neamuri multe au supus.
  Cu a lui voce mi-a spus mie
  Acest loc încântător
  De-acum iată, ţi-l dau ţie
  Ca să fii moştenitor
  Şi-oricât timp ROMAN vei fi
  Nu te teme că-i pieri.”

  *
  Călăii OCUPANŢI RUŞI au nevoie de O NOUĂ GENERAŢIE tânără de „STATALIŞTI” ,”MOLDOVENIŞTI” şi mai nou de « DACIŞTI ».
  Adică DE ROBI FĂRĂ IDENTITATE sau cu O NOUĂ şi FALSĂ identitate IMPUSĂ de la Moscova.

  Numai aşa OCUPANŢII RUŞI îţi pot ţine tancurile în continuare pe pământul ROMÂNESC al Basarabiei,SFINŢIT CU SÂNGELE BUNEILOR şi în acelaşi timp să le mai fie pupate şi ciubotele anual de 9 Mai .
  Numai aşa BESTIILE CRIMINALE,CĂLĂII şi ASASINII OCUPANŢI RUŞI pot fi numiţi pe mai departe „ELIBERATORI”.
  Pentru că
  „Un popor FĂRĂ CULTURĂ,
  este UN POPOR UŞOR DE MANIPULAT”
  Immanuel KANT
  „CINE CONTROLEAZĂ TRECUTUL CONTROLEAZĂ ŞI VIITORUL.
  Cine controlează prezentul controlează ŞI trecutul”.
  „1984 „-George Orwell
  „cine NU-ŞI CUNOAŞTE TRECUTUL
  NU poate înţelege prezentul
  şi NU va putea să vadă viitorul”.

  *

  Mihai Eminescu:

  “DA,DE LA ROMA VENIM,
  scumpi şi iubiţi compatrioţi,
  – din DACIA Traiană”.

  Cât de frumos,simplu şi concis a rezumat Eminescu DUALITATEA DACO-ROMANĂ a POPORULUI ROMÂN!
  Dar toxinKGB şi acoliţii lui din KGB nu au auzit şi nici nu vor să audă de citatul acesta…

  RUSIA,ia-ţi „DACIZAREA” şi du-te-n…TURBINKĂ
  VIDMĂ-KGB !

  *
  „De când e SUFLET DE ROMÂN pe faţa pământului,
  ROMÂNUL A FOST MÂNDRU DE A FI ROMÂN,

  şi chiar atunci când lumea
  îl privea cu dispreţ, el îşi cânta doina şi,
  în conştiinţa puterilor pe care le purta în
  sine, privea mândru împrejurul său.

  Sămânţa, din care a răsărit acest
  popor, e nobilă, şi poporul nu va pieri
  decât atunci când ROMÂNII vor uita de
  nobleţea seminţiei lor. ”

  Mihai Eminescu

  *
  La 17 mai 1946, cu 14 zile înainte de a fi executat de către slugile de la Bucureşti ale Călăilor Ocupanţi RUŞI
  mareşalul martir ION ANTONESCU a spus:

  “Scump POPOR ROMÂN,
  sunt mândru că am făcut parte dintr-o naţie cu

  DUBLĂ ASCENDENŢĂ,
  ROMANĂ şi DACĂ,

  a cărei istorie a fost luminată de
  STRĂLUCITOAREA FIGURĂ A LUI TRAIAN
  şi de JERTFA MARELUI DECEBAL !

  Am luptat în două războaie pentru gloria ta!
  Sunt fericit să cobor cu câteva clipe mai devreme lângă martirii tăi. Toţi au luptat pentru dreptatea ta! …”

  *

LĂSAȚI UN MESAJ