Dezinformare în reluare

0
161

Românii din Cernăuți „iarăși” cer autonomie locală

Mai multe organe de presă din Ucraina, România și Republica Moldova au publicat informația despre faptul cum că o Adunare a Românilor din Bucovina s-a adresat către Președintele Petro Poroșenko, solicitând o autonomie locală. Majoritatea site-urilor de știri, chiar și a posturilor de televiziune au citat-o pe  doamna Dorina Chirtoacă, coordonatorul Adunării, care a declarat că „autonomia îi va ajuta pe români să realizeze mecanismele de apărare”.

140717-putin-ukraine-1912_ba08f5e8461cb23d844e3c03488e72f9

Este de menționat că această știre este una falsă, neexistând o asemenea Adunare a Românilor din Bucovina. Românii din regiunea Cernăuți din nou devin victime ale unui atac informațional, după cel din anul 2015, când liderii inexistenţi ai Adunării amintite (la fel Dorina Chirtoacă, numele nu a fost schimbat) au promis „să lupte pentru un statut special în cadrul Ucrainei, iar toți cei prezenți au votat în unanimitate în favoarea acestei rezoluții” (dezmințirea din 2015 – AICI).

Această invenție informațională este menită să destabilizeze situaţia din Bucovina, să provoace un conflict etnic pe fondalul crizei umanitare şi militare din Donbas, să semene ură între ucraineni și români. Constatarea o facem în baza comentariilor din subsolul știrii false publicate pe diverse site-uri. Chiar și fotografia de la așa-zisa Adunare a Românilor din 2015 – după cum au constat experții – este lucrată în programe de grafică digitală și creată cu câteva zile înaintea evenimentului.

Centrul Media BucPress, o asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, a contactat încă în iulie 2015 majoritatea liderilor de asociații culturale și de limbă română din Cernăuți, care au menționat că nimeni în Ucraina nici nu a auzit despre asemenea activişti culturali și despre o asemenea organizație.

Este de menționat că știrea a fost publicată pe TASS și preluată de o sumedenie de agenții de presă din Ucraina, România și R. Moldova. În comentariul agenției ruse TASS se spune: „Unii analiști români consideră în contextul crizei din Ucraina că Bucureștiul trebuie să introducă forțele armate în regiunile Odesa și Cernăuți”. Din păcate, acest atac informațional a prins rădăcini în spațiul mass-media din Ucraina, ricoșând în România și R. Moldova.

Parlamentarul român de la Kiev, Grigore Timiș, a scris pe pagina sa de Facebook că Adunarea Românilor din Bucovina este o organizație „doar virtuală” și a criticat presa din Ucraina care nu face „diferență între democrație și logică”, menționând că posturile de televiziune cu rating național au difuzat informații neverificate. „Este o informație falsă, o încercare a reprezentanților KGB de a destabiliza situația din Bucovina”, a menționat Grigore Timiș.

Ca și în anul 2015, când inexistenta Adunare a adoptat rezoluții, mai multe agenţii de ştiri din România şi Republica Moldova, dar şi din Ucraina, au preluat cu o deosebită uşurinţă informaţia respectivă, fără a se convinge dacă ea este veridică, fiindcă atrăgea atenţia publicului. Din păcate, nu se prea ține cont de regulile documentării în jurnalismul de astăzi, or, libertatea presei și democrația prevede și o mare responsabilitate socială.

Presa care a căzut victimă – direct şi indirect – propagandei ruse trebuie să dezmintă informaţia respectivă. În pofida contextului și logicii, pozițiilor pro și contra, pentru jurnaliști trebuie să conteze în primul rând adevărul și faptele. Așadar, știrea despre Adresarea românilor către Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, este una falsă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ