Diaspora moldovenească s-a întrunit la Chişinău

0
92

În aceeaşi zi cu Festivalul Vinului, la Chişinău şi-a desfăşurat lucrările cel de-al treilea Congres al diasporei moldoveneşti. Evenimentul, organizat sub egida Biroului Relaţii Interetnice, a întrunit 250 de delegaţi, aceştia reprezentând, potrivit organizatorilor, moldoveni din 18 ţări ale lumii.

La congresul moldovenilor din diasporă au participat oficialităţi din Parlament şi din Guvern, printre care spicherul Marian Lupu, ministrul Culturii, Artur Cozma, vicepremierul Victor Stepaniuc şi alţii.

Directorul Biroului Relaţii Interetnice, Olga Goncearova, a declarat că, în acest an, aria geografică a participanţilor la acest for s-a extins cu încă cinci ţări faţă de anii precedenţi.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a specificat că acest eveniment este unul extrem de important, întrucât există foarte mulţi moldoveni care sunt stabiliţi peste hotarele ţării şi care trebuie să aibă o relaţie constantă şi permanentă cu ţara de origine. Şeful Legislativului a ţinut să precizeze că, în ciuda faptului că „unii”, mai ales în contextul alegerilor care se apropie, privesc statalitatea moldovenească ca pe ceva provizoriu, Republica Moldova continuă să rămână un stat viabil şi cu perspectivă, care trebuie consolidat continuu.

La rândul său, vicepremierul Victor Stepaniuc, cunoscut ca fiind un acerb promotor al moldovenismului, a declarat că este extrem de important ca moldovenii să fie patrioţi şi să nu uite de ţara în care s-au născut. „Vreau să vă aduc aminte că marele Eminescu a pronunţat cândva o frază: nu poate fi un bun cetăţean acela care nu doreşte şi nu se îngrijeşte de viitorul patriei sale. Consider şi eu că nu poate fi un bun moldovean acela care nu se gândeşte la viitorul şi prosperarea ţării sale”, le-a spus Stepaniuc moldovenilor din diasporă.

În cadrul Congresului, Guvernul a înmânat diplome de merit reprezentanţilor diasporei moldoveneşti care, potrivit organizatorilor, s-au remarcat în promovarea şi apărarea valorilor naţionale.

http://www.flux.md/articole/4814/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ