Diaspora românească cere autorităţilor de la Bucureşti urgentarea adoptării legii românilor de pretutindeni

0
42

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din mai multe state cer autorităţilor de la Bucureşti elaborarea unei strategii pentru românii din afara frontierelor României şi urgentarea adoptării legii românilor de pretutindeni. Problema a fost dezbătuta în cadrul Universităţii de vara, desfăşurată la Izvorul Mureşului.

Potrivit presei româneşti, participanţii la Universitatea de vară au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Trăian Băsecu, premierului Călin-Popescu Tăriceanu şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, prin care cer convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem pentru Apărarea Ţării consacrate românilor de pretutindeni.

„Dezinteresul autorităţilor faţă de aceasta problematică poate fi tradus ca un atentat la securitatea naţională”, se menţionează în scrisoare.

Autorii solicită implicarea autorităţilor statului român în urgentarea adoptării legii privind recunoaşterea cetăţeniei românilor din R. Moldova, Bucovina şi facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către ceilalţi etnici români din jurul frontierelor şi Balcani.

Participanţii la Universitatea de vară mai cer reorganizarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, depolitizarea şi debirocratizarea acestuia, precum şi finanţarea de către această instituţie a proiectelor, folosind modelul european.

Conţinutul scrisorii deschise a fost stabilit de reprezentanţii comunităţilor şi organizaţiilor româneşti din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Germania, etc.

Sursa: InfoPrim�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ