Diminuarea fluxului de turişti spre R. Moldova este pusă pe seama creşterii preţurilor

0
77

Preşedintele Asociaţiei naţionale a Agenţiilor de Turism, Nicolae Platon a salutat faptul că în R. Moldova apar tot mai multe hoteluri de 4 stele, dar nu este de acord că acestea aplică preţuri foarte mari pentru o ţară ca noastră. Potrivit lui, cel mai mic preţ la cazarea de patru stele este de 80 euro pentru camera single şi 100 euro pentru camera dublă. Astfel, un itinerar turistic pe teritoriul R. Moldova timp de o săptămâna ar costa numai pentru cazare cu mic dejun de la 500 euro în sus. Este un preţ foarte mare, comparativ cu Turcia, de exemplu, unde un pachet turistic într-un hotel de 5 stele, cu „ultratotul inclus”, inclusiv avion tur – retur, ar fi 600-650 euro.

În prezent, spune sursa citată, managerii hotelurilor din Moldova discută despre aplicarea unor preţuri mai speciale pentru agenţiile de turism, deşi şi în prezent exista mai multe tipuri de tarife, inclusiv tarifele de recepţie, tarife pentru clienţii corporativi şi chiar tarife preferenţiale pentru agenţiile de turism. Tarifele pentru agenţiile de turism ar trebui să fie foarte speciale, spune Platon, în caz contrar coeficientul de utilizare a hotelurilor va scădea în continuare. El afirmă că la moment acest indice a ajuns deja la 30%.

Nicolae Platon a menţionat că în anul trecut a scăzut şi turismul intern, adică a devenit mai mic numărul cetăţenilor R. Moldova care circulă pe rutele turistice naţionale. Motivul de bază ţine de faptul că Ministerul Transporturilor a aplicat preţul unic la serviciile de transport de 0,32 bani pasager/km. Până nu demult, în turism preţul nu era reglementat. În condiţiile actuale, majoritatea studenţilor şi elevilor nu-şi poate permite să achite peste 130 lei numai la serviciile de transport pentru un traseu până la Soroca, de exemplu.

O doză de optimism

Nicolae Platon spune că numărul turiştilor externi poate spori graţie faptului că de la 1 ianuarie 2007 a fost abrogat regimul de vize pentru ţările UE, Canada, SUA, Japonia şi Elveţia. Nicolae Potrivit lui, la moment deja există o înţelegere cu partenerii din România şi Ucraina în vederea stabilirii traseelor mixte turistice, adică în itinerarele turistice ale celor două ţări va fi inclusă şi R. Moldova pentru câte o zi-două.

Şi în trecut, R. Moldova a fost o ţară de tranzit. Pe timpul URSS -ului, când funcţionau 14 trasee ale „Inturist”-ului, prin R. Moldova treceau traseele turistice spre România, Bulgaria, spre alte ţări socialiste. Chiar şi în anul 1992 prin R. Moldova au trecut în jur de 367 mii de turişti în comparaţie cu anul 2005 când au fost înregistraţi doar 25 mii de turişti, spune sursa citată. Datorită tranzitării, era foarte sporit şi coeficientul de utilizare a hotelurilor care depăşea 70%.

Deoarece traseele internaţionale care tranzitau R. Moldova au fost dizolvate odată cu URSS-ul, R. Moldova a pierdut turiştii de tranzit. În prezent Asociaţia Agenţiilor de Turism încarcă să recupereze acest contingent inclusiv prin participarea la diverse expoziţii internaţionale, promovarea imaginii turistice a R. Moldova şi includerea ei în traseele europene. Printre ultimele reuşite Nicolae Platon menţionează includerea R. Moldova în traseul turistic al rutei viti-vinicole europene care traversează ţări precum Franţa, Italia, România, Ungaria.

Experţii din turism consideră de asemenea că dezvoltarea zonelor turistice naţionale se poate produce doar dacă statul va rezolva problema infrastructurii drumurilor. În anul curent, se aşteaptă reconstrucţia drumurilor spre Rezina, ceea ce va deschide noi oportunităţi pentru traseele turistice naţionale spre Saharna şi Ţâpova. Datele statistice ale autorităţilor din turism atestă, de exemplu, că, după ce a fost amenajate drumurile, fluxul de turişti spre Orheiul Vechi a crescut 3,5 ori.

Statistici – calmante

În acelaşi timp, datele statistice oficiale denotă că structurile de cazare turistică colectivă din R. Moldova în 2006 au fost frecventate de mai mulţi turişti, fiind atestaţi 312 mii turişti (+3,4% comparativ cu anul 2005). De asemenea, se atestă că pensiunile turistice şi agroturistice din R. Moldova au înregistrat creşteri de peste 4,3 ori a numărului de turişti vizitatori: în total 7,8 mii turişti, dintre care 3,1 mii străini.

Indicele oficial de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în anul 2006 a fost de 44,5% la totalul structurilor de cazare turistică colective.

Numărul acestora era, la 31 decembrie 2006, de 211, inclusiv 76 hoteluri, 6 structuri de întremare şi 129 structuri de odihnă. Din numărul total de hoteluri, 10 aveau categoria de clasificare de 4 stele, 11 – de 3 stele, 7 – de 2 stele, 3 – de 1 stea, iar celelalte nu aveau o astfel de clasificare.

http://www.basarabeni.net/home/diminuarea-fluxului-de-turisti-spre-r-moldova-este-pusa-pe-seama-cresterii-preturilor/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ