Din banii Țării Mamă, renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău avansează

0
89
  1. 1 martie Marţişor. Ce simbolizează mărţişorul

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor.O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă, potrivit Mediafax.

 

https://www.realitatea.net/1-martie-martisor-ce-simbolizeaza-martisorul-daca-faci-acest-lucru-vei-avea-noroc-tot-anul_2037114.html

 

 

  1. „Mașina cu poeți” din nou la Cernăuţi

Cea de a cincea ședință a cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” a staționat timp de câteva ore în incinta Cafenelei literare București a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” la Cernăuţi, scrie Nicolae Hauca, preluat de corespondentul Romanian Global News din Cernăuți.

Ședința cenaclului a fost moderată de conducătorii acestei formațiuni literar-artistice poetul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului, şi domnișoara Gina Puică, șefa Lectoratului român al Universității sucevene „Ştefan cel Mare” care funcționează în cadrul Universității Naționale „Iurii Fedkovici” din Cernăuți.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/24114-maina-cu-poei-din-nou-la-cernui.html

 

  1. Din banii Țării Mamă, renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău avansează

Restaurarea parţială a Sălii cu Orgă a fost realizată în proporţie de 70 la sută. Anunţul a fost făcut de arhitectul-şef al companiei care se ocupă de lucrări, în cadrul vizitei de săptămâna trecută pe şantier a ministrului Culturii, Monica Babuc, şi a ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, transmite Liber TV, preluat de Romanian Global News.

Ministrul Culturii, Monica Babuc a declarat că, în prezent, lucrările la Sala cu Orgă se desfășoară conform Acordului stabilit între Guvernul României și cel al Republicii Moldova în noiembrie 2014, conform căruia, a fost acordat un milion de euro pentru restaurarea edificiului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24116-din-banii-rii-mam-renovarea-slii-cu-org-din-chiinu-avanseaz.html

 

  1. Concert #dinBasarabia: Zdob si Zdub si Alternosfera canta pe 25 martie in Bucuresti

Trupele Zdob si Zdub si Alternosfera de peste Prut vor urca din nou pe aceeasi scena la Bucuresti, dupa un recital al trupelor Cuibul si Rupt din Chisinau, pe 25 martie, la Arenele Romane din Capitala.

Evenimentul este organizat de Centrul pentru Integrare si Dezvoltare Prut, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni, cu ocazia aniversarii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara (27 martie 1918).

http://life.hotnews.ro/stiri-muzica-21635206-video-concert-dinbasarabia-zdob-zdub-alternosfera-canta-25-martie-bucuresti.htm

 

  1. Soluţia propusă de un partid unionist pentru rezolvarea problemei transnistrene

Partidul unionist Dreapta vine cu viziunea sa asupra problemei conflictului înghețat din stânga Nistrului, considerând că problema Transnistria trebuie înţeleasă într-un context mai larg şi într-o perspectivă mai generală decât cea a statului Republica Moldova din prezent.

Reprezentanţii partidului consideră că Republica Moldova de astăzi, ca stat, este o emanaţie a zonei profund sovietizate şi rusificate din stânga Nistrului, o regiune care ne-a devenit demult străină şi care nu aderă, prin locuitorii ei, la valorile împărtășite pe malul drept al Nistrului.

http://independent.md/solutia-propusa-de-un-partid-unionist-pentru-rezolvarea-problemei-transnistrene/

 

  1. Aniversarea a 180 de ani de la nasterea lui Ion Creanga, la Iasi

Muzeul National al Literaturii Române (MNLR) Iasi organizeaza pana pe 3 martie 2017 mai multe evenimente dedicate aniversarii a 180 de ani de la nasterea lui Ion Creanga la Chisinau -Iasi-Târgu Neamt, sub egida Zilele Ion Creanga. Deja, pana astazi, se desfasoara un program realizat de Biblioteca Nationala pentru Copii si Tineret lon Creanga din Chisinau.

http://www.bzi.ro/aniversarea-a-180-de-ani-de-la-nasterea-lui-ion-creanga-la-iasi-595038

 

  1. Maia Sandu: România trebuie să investească direct în comunităţile din Rep. Moldova, să evite intermedierea prin partide

Liderul PAS, Maia Sandu, consideră că pachetele de asistenţă financiară oferite de România Republicii Moldova ar trebui să ajungă în mod echitabil la nivel local, să “ocolească” intermedierea partidelor aflate la putere în Chişinău.

http://infoprut.ro/46700-maia-sandu-romania-trebuie-sa-investeasca-direct-comunitatile-din-rep-moldova-sa-evite-intermedierea-prin-partide.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ