DIN CAUZA MEDIULUI DE AFACERI NESIGUR-Întreprinzătorii din Transnistria îşi deschid afaceri pe malul drept al Nistrului

0
87

Lipsa stabilităţii economice în Transnistria şi concurenţa neloială, practicate de către agenţii economici apropiaţi regimului separatist de la Tiraspol, determină mulţi agenţi economici să se refugieze pe malul drept al Nistrului. Aşa a fost nevoit să procedeze şi Iurie Rusu care, deşi locuieşte în oraşul Râbniţa, şi-a cumpărat o casă în oraşul Rezina. Aici, el speră să-şi dezvolte afacerea, pe care a iniţiat-o împreună cu soţia sa, Lilia Rusu.
„Cei care au protecţie lucrează nestingheriţi în Transnistria, iar ceilalţi nu pot face nimic. Până nu demult, la intrare în oraşul Râbniţa funcţionau două staţii de benzină. Când cineva a deschis-o pe a treia, celelalte două au fost închise”, a exemplificat Iurie Rusu.
În opinia lui, în linii generale, nu există mari diferenţe în iniţierea unei afaceri pe cele două maluri ale Nistrului. Singura excepţie benefică este că în partea dreaptă există, totuşi, o bază juridică favorabilă care, chiar dacă nu este întotdeauna respectată, constituie un fundament mai bun pentru afaceri.
Afacerea de familie a lui Iurie Rusu a început cu achiziţionarea unei gherete, în care comercializa produse alimentare. Ulterior, după ce a mai adunat bani, a deschis, împreună cu un alt agent economic, un Internet-cafe. După deschiderea alimentarei şi a frizeriei, a urmat deschiderea celui mai solicitat bar de pe plaja de la Nistru – „Delfin”, deoarece, după cum afirmă proprietarul, era cel mai atractiv loc de odihnă pentru locuitorii din Râbniţa şi turişti. Secretul succesului acestui local constă în faptul că a fost construit pe o epavă a unei vechi corăbii, pe care autorităţile locale intenţionau s-o dea la fier uzat.
După ce a decis să se mute cu traiul în oraşul Rezina, Iurie Rusu a început construcţia unui magazin de materiale de construcţie şi reparaţia restaurantul vechi „Nica”, pe care l-a achiziţionat şi l-a redenumit, după numele soţiei – „Lilia”. În faţa restaurantului intenţionează să deschidă o terasă, care se va afla în faţa monumentului lui Mihai Eminescu, pe care vrea să-l renoveze, dacă îi vor permite autorităţile locale.
Referindu-se la condiţiile de activitate în oraşul Râbniţa, Iurie Rusu ne-a povestit că a vrut să amenajeze cu pavaj cărările din jurul cafenelei, dar instituţiile de resort din localitate au refuzat să aprobe proiectele.
În opinia businessmanului, pentru a crea o economie funcţională în Republica Moldova este necesară modernizarea infrastructurii, fapt ce va crea noi locuri de muncă şi condiţii prielnice pentru dezvoltarea afacerilor.
autor: Virginia ROŞCA, FLUX

sursa: http://www.flux.md/p/index.php?cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=15&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ