Discuţii întârziate despre finanţarea învăţământului de stat

0
43

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, i-a convocat, vineri, 20 iulie, pe rectorii celor mai importante instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, pentru a examina situaţia învăţământului autohton la etapa actuală.
În cadrul întrevederii, rectorii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea statului faţă de finanţarea universităţilor, salarizarea inadecvată a lectorilor universitari, dar şi faţă de procesul „slab” din acest an în instituţiile superioare de învăţământ.
Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigorie Belostecinic, şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de decizia Guvernului de transferare în Bugetul de Stat a dobânzilor de pe conturile bancare ale universităţilor. Ca răspuns, Marian Lupu a declarat că acest fapt este inadmisibil. „Actuala decizie a Executivului reprezintă o adevărată aberaţie şi vă asigur ca vom reveni asupra ei”, a promis Marian Lupu.
La întrunire au participat şi ministrul Educaţiei şi tineretului, Victor Ţvircun, precum şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru învăţământ, Victor Stepaniuc. Cei doi oficiali au menţionat că Legea cu privire la învăţământ necesită modificări urgente pentru a îmbunătăţi starea actuală a educaţiei. În context, Victor Ţvircun a declarat că ministerul pe care îl conduce se află într-o dependenţă directă de eficienţa cu care activează Ministerul Finanţelor. El a mai spus că nu înţelege de ce doar el este acuzat de problemele cu care se confruntă la momentul de faţă învăţământul autohton.
La sfârşitul conferinţei, speakerul Marian Lupu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de caracterul întârziat al acestor discuţii. „Sper că, în viitor, discuţiile de acest gen să se desfăşoare înainte de procesul de admitere în instituţiile de învăţământ, şi nu după acesta. Aş dori foarte mult ca pilonul de legătură dintre între învăţământul superior şi Legislativ să-l constituie anume Ministerul Educaţiei şi Tineretului”, a subliniat Marian Lupu.
A. L., FLUX

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21803&cat=Cotidian National&rub=Social&num=96

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ