Dobzeu Mina

0
116
mina dobzeu

Mina Dobzeu

Părintele Mina Dobzeu este unul dintre marii părinţi ai zilelor noastre. Părintele Nicolae Steinhardt, botezat fiind de acesta, în data de 15 martie 1960, îl va numi călduros „călugarul meu basarabean”. Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu este astăzi vieţuitor în Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Huşi.

Părintele Mina Dobzeu – viaţa

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în localitatea Grozeşti, judeţul Lăpuşna, în Basarabia. Înainte de a primi numele monahal Mina, el se numea Mihail. Familia în care s-a născut acesta avea şapte copii, trei băieţi şi patru fete.

La numai 13 ani, Mihail va intra ca ucenic în Mănăstirea Hâncu, unde va şi rămâne până în anul 1938. El va fi trimis însă la Mănăstirea Căldăruşanu, unda va sta numai doi ani. Aici el va învăţa să sculpteze cele necesare bisericilor. În anul 1940, Mihail se întoarce acasă, însă locul este total schimbat de duhul sovietic.

Va intra în armată şi va lupta pe fronturile din Timişoara şi Ungaria. După terminarea războiului, Mihail Dobzeu va intra în Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Constanţa, unde va sta vreme de patru ani. Terminând şcoala, va merge apoi la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, unde va mai petrece încă cinci ani. După seminar, Facultatea de Teologie din Bucureşti îl va mai găzdui încă patru ani.

Abia în anul 1946, Mihail va fi tuns în monahism, la Schitul Bradiceşti, în Episcopia Huşilor, fiind hirotonisit ierodiacon în 1948. Părintele Mina va lupta mult pentru apărarea dreptei credinţe şi a educaţiei religioase. Astfel, între anii 1948-1949 îşi va petrece aproape tot timpul în închisoare, ca urmare a exprimării dorinţei de a nu se elimina religia din şcoală.

Anul 1955 il va gasi pe Parintele Mina uns in Taina Preotiei.
Vreme de cinci ani va sluji neincetat la Manastirea Nicula, apoi intr-o parohie din judetul Cluj.

Vrand sa continue studiile teologice, el a venit la Bucuresti. In doi ani insa, el va fi scos din scoala si din monahism, fiind condamnat la inchisoare pentru nerespectarea regulamentului de desfiintare a manastirilor (Decretului 410/1959). A intrat mai intai in inchisoarea din Galati, apoi in Jilava, in Gherla si in Delta, la Canal.

Jilava va ramane insa locul in care Parintele Mina Dobzeu se va fi intalnit cu toti oamenii mari ai vremii sale. Constantin Noica, Nicolae Steinhardt si multi altii. In data de 15 martie 1960, Parintele Mina Dobzeu l-a botezat pe Părintele Nicolae Steinhardt.

Parintele Mina va iesi din inchisoare abia in anul 1964. Abia peste cinci ani va fi chemat sa slujeasca la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Husi (catedrala episcopala), al carei staret va si deveni peste ceva ani. Studiile oprite de comuniste in anul 1959 vor fi acum continuate.

Închisoarea îl va primi însă din nou, în anul 1988, însă numai pentru opt luni. De această dată, sentinţa a venit ca urmare a unui numar de şapte scrisori scrise direct lui Nicolae Ceauşescu, în care se străduia să arată morala poporului român şi ateismul din regimul comunist.

După anul 1989, Părintele Mina Dobzeu a rămas preot la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huşilor. Părintele Mina Dobzeu este înconjurat de cărţile sale, pe care le distribuie gratuit în ţară, considerând că aceasta este misiunea lui. Până în prezent a publicat 12 titluri de cărţi, pentru tineri şi pentru preoţi.

Sursa: Crestinortodox.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ