Doi veterani din Chișinău vor duce flacăra Unirii la Alba-Iulia

0
82
  1. Doi veterani din Chișinău vor duce flacăra Unirii la Alba-Iulia

Doi veterani ai războiului de pe Nistru vor duce flacăra Unirii la Alba-Iulia. Cei doi au plecat marți dimineață la ora 09:00 din scuarul Complexului Memorial Cimitirul Eroilor Români din Chișinău.

https://www.libertatea.ro/stiri/doi-veterani-din-chisinau-vor-duce-flacara-unirii-la-alba-iulia-2298928

 

  1. 50 de copii din Rep. Moldova, excursie la Parlamentul României

Luni, 18 iunie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a organizat o excursie la Palatul Parlamentului pentru un grup de copii români din Republica Moldova care se află pentru prima dată în România.

http://infoprut.ro/50209-50-de-copii-din-rep-moldova-excursie-la-parlamentul-romaniei.html

 

  1. Centenarul Marii Uniri: Vacanţă altfel în Grădina Cetăţii Râşnov pentru copiii din localitate şi cei care se vor afla în vizită

Un număr de 220 de ateliere interactive, o instalaţie interactivă ”Povestea unui steag tricolor – 2018” şi publicarea cărţii ”Povestea unui steag tricolor – 1918” sunt cuprinse în proiectul ”Vacanţa altfel”, care se va desfăşura în perioada 1 iulie – 1 august în Grădina Cetăţii Râşnov.

http://tvrmoldova.md/centenar/centenarul-marii-uniri-vacanta-altfel-in-gradina-cetatii-rasnov-pentru-copiii-din-localitate-si-cei-care-se-vor-afla-in-vizita/

 

  1. Ultima Oră. Alegerile din Chişinău, declarate nule

Mandatul de primar general al municipiului Chişinău, pentru Andrei Năstase nu a fost validat. Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău, după aproape trei ore de deliberări a decis anularea alegerilor.

http://tvrmoldova.md/actualitate/ultima-ora-alegerile-din-chisinau-declarate-nule/

 

  1. Donaţii de cărţi, din proiectul „Până hăt de carte!”, vor ajunge în Republica Moldova

„Până hăt de carte!” este un proiect cu potenţial care va ajunge şi în Republica Moldova. „Ne gândim că şi dincolo de Prut există biblioteci rurale pe care le putem bucura şi mai mult cu darul nostru”, precizează Dan Lungu, senator USR Iaşi.

http://tvrmoldova.md/actualitate/donatii-de-carti-din-proiectul-pana-hat-de-carte-vor-ajunge-in-republica-moldova/

 

  1. Românii din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți, au comemorat victimele deportărilor staliniste

În data de 17 iunie a.c. la Herța au fost comemorate victimele deportărilor staliniste. „La Herța toată ziua a plâns cerul! A plâns cu lacrimi abundente în memoria celor deportați în Siberia, Kazahstan, Carelia, morți prin gulagurile staliniste și închisori și care nu au mai ajuns să vadă vatra părintească” – scrie Vasile Rauț, vice-președintele Societății ,,Golgota” a românilor din Ucraina, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/27972-2018-06-19-08-12-16.html

 

  1. Cum pot tinerii din R.Moldova să aplice la studii universitare în România

Candidații din Republica Moldova pentru studii universitare în România își vor depune și anul acesta direct dosarele la universitățile de peste Prut, conform metodologiei de admitere adoptată anul trecut de autoritățile române. Tinerii vor putea depune direct, online sau prin poștă, copii ale actelor solicitate pentru admitere și vor putea opta pentru un număr nelimitat de universități.

https://radiochisinau.md/cum-pot-tinerii-din-rmoldova-sa-aplice-la-studii-universitare-in-romania—70008.html?fbrefresh=1529402651

 

  1. Regina Maria, elogiată în Anul Centenar. Directorul adjunct al Muzeului Național Cotroceni: Deși englezoaică la origine și căsătorită cu un german, pe tronul României, Regina a devenit o adevărată româncă

Regina Maria este una dintre figurile istorice care au influențat în mod decisiv destinul României. Cu un caracter extrem de puternic și o frumusețe aparte, suverana a fost una dintre cele mai admirate și influente personalități ale epocii sale și le-a inspirat pe doamnele vremii, dar continuă să fie o sursă de inspirație și pentru femeile de astăzi. Iar în anul în care România sărbătorește un secol de la Marea Unire, Regina a fost omagiată printr-o expoziție deschisă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Despre felul în care suverana și-a pus amprenta asupra istoriei României, dar și despre expoziția ”Regina Maria – un veac de inspirație”, a vorbit Ștefania Dinu, director adjunct al Muzeului Național Cotroceni, într-un interviu pentru B1.ro.

https://b1.ro/stiri/bucuresti-centenar/regina-maria-centenar-directorul-adjunct-muzeul-cotroceni-romania-228141.html

 

  1. Conferința cu tema „România la Centenar”

Conferințele lunare dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, organizate de Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, în parteneriat cu Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, au debutat în luna februarie 2018 şi continuă cu un nou eveniment, la Palatul Culturii din Iaşi. Miercuri, 20 iunie 2018, ora 18.00, se va desfășura, în sala „Ştefan Procopiu”, conferința cu tema „România la Centenar”, susținută de prof. univ. dr. Mihai Dorin.

http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/conferinta-cu-tema-romania-la-centenar/172962/

 

  1. Românii de pretutindeni se vor aduna din nou la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului

La începutul lunii viitoare în localitatea harghiteană Izvorul Mureşului va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Universității de Vară cu genericul “România şi românii de pretutindeni, în anul Centenarului Marii Uniri”. Despre aceasta, potrivit Agerpres, au anunțat la începutul săptămânii curente organizatorii Universității de Vară.

https://10tv.md/2018/06/19/romanii-de-pretutindeni-se-voraduna-din-nou-la-universitatea-de-vara-de-la-izvorul-muresului/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ